Wegańskie Raffaello

Czas ostatnio tak pędzi. Kilka lat temu myślałam, że żyję nadzwyczaj szybko, ale dziś cofam te słowa. Nie wiem, kiedy mija mi dzień, a co dopiero tydzień czy miesiąc. Każdego poranka obiecuję sobie, że zwolnię. Każdego dnia  pojawia się nowy pomysł, interes czy problem. Każdego dnia plączą się ze sobą sprawy ważne i bezsensowne. Pisząc ten post już wiem, jakie będzie moje noworoczne postanowienie ? – NIE MARNOWAĆ CZASU. Co prawda nie marnuję go teraz jednak za mało efektywnie z niego czerpie. Sprawy błahe potrafią przysłonić te na prawdę ważne. Muszę to jak najszybciej zmienić.

Dzisiejszy przepis  został co prawda napisany w pośpiechu, ale zrobiony w skupieniu.  Fantastyczne wegańskie Raffaello, które smakują wspaniale. Większość z nas zna ich oryginalny smak. Te kuleczki musicie spróbować, bo smakują zdecydowanie lepiej.?

Ilość porcji15 porcji
Czas Przygotowania1 godz. 10 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Wartości odżywcze

Porcji 15


Ilość na porcję
Kalorie 78
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.8g9%
Sód 3mg1%
Potas 79mg3%
Węglowodany 6.4g3%
Białko 1.3g3%

Wapń 10%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ½ szklanki orzechów nerkowca
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ szklanki  syropu klonowego
 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
 1 szczypta soli
 15 sztuk migdałów
 do obtoczenia wiórki kokosowe
 ♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu - to krem/masa kokosowa.

Przygotowanie

1

Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić

2

Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.

3

Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

4

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.

5

Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Możliwości:
6

orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia

7

wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane

8

syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód

9

zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu

10

można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach

Wegańskie Raffaello ?
(Wyświetlono 36 311 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

39 komentarzy

  1. Paula 2 maja 2020 o 14:19

    Dawno nie robilam deseru z tak udanego przepisu. Obłędnie pyszne polecam!

    Odpowiedz
  2. Karolina 10 sierpnia 2019 o 09:43

    Pani Kingo, masa jest pyszna, ale po godzinie jest nadal bardzo miękka. Zamiast oleju kokosowego dałam roztopione masło. Może ona potrzebuje więcej niż godzinę w lodówce? (zrobiłam z potrójnej porcji, dokładnie odmierzałam wszystkie składniki).

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:29

      proszę dłużej trzymać w lodówce jeżeli po jest nadal niestabilna nalezy dodać nasiona chia które zagęszczą ją

      Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 25 lipca 2019 o 21:16

      nie – nie słodzone

      Odpowiedz
    2. Mart 30 listopada 2019 o 14:22

      Gdzie ty widziałaś w ogóle wiórki słodzone , pierwsze słyszę o takim badziewiu?

      Odpowiedz
  3. Margaret 12 lutego 2019 o 21:16

    Przechowywać max tydzień w lodówie czy dopiero po tygodniu są gotowe do zjedzenia?

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2019 o 21:07

      gotowe jest od razu po przygotowaniu. Potem całe mozna przechowywać do tygodnia w lodówce

      Odpowiedz
      1. Angelika 4 listopada 2019 o 18:09

        Dziękuję za przepis, jutro muszę je zrobić ♥️

        Odpowiedz
    2. Mart 30 listopada 2019 o 14:23

      Masakra, co za durne pytania,współczuje Kinga.

      Odpowiedz
      1. Ola 1 stycznia 2020 o 16:06

        Czy można czymś zastąpić nerkowce?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:06

          innymi orzachami lub tofu

          Odpowiedz
  4. Kasia 11 lutego 2019 o 19:33

    Najlepszy przepis na zdrowy deser! A robię i piekę naprawde sporo…;) smakują obłędnie! Jedyny problem, to że jestem w stanie zjeść ich nawet 5 naraz ?
    Bardzo polecam!!

    Odpowiedz
    1. admin 12 lutego 2019 o 11:04

      kochana bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz i przede wszystkim za korzystanie z przepisów 🙂

      Odpowiedz
      1. Ola 18 września 2019 o 20:53

        Coś wspaniałego! Niebo w gębie 🙂
        10000% lepsze niż kupne

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:19

          dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*

          Odpowiedz
  5. Patrycja 26 stycznia 2019 o 23:27

    Pani Kingo czy zamiast oleju kokosowego można dodać roztopionego masła? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:35

      tak

      Odpowiedz
  6. Olga 25 stycznia 2019 o 15:00

    Ja znam wersję z kaszy jaglanej – ale ta też wydaje się smakowita 🙂 Tyle że jednak mimo wszystko chyba trochę bardziej czasochłonna.

    Odpowiedz
  7. Dominika 18 stycznia 2019 o 13:40

    Bardzo fajny pomysł. Myślę, że smakuje tak dobrze jak wygląda. Koszt zrobienia takich kuleczek z tego co widzę też nie jest duży. Wypróbuję i dam znać czy smakowało:)

    Odpowiedz
  8. Laura 18 stycznia 2019 o 13:10

    Super, bardzo mi się podoba ten przepis. Jest dość prosty a takie wege raffaello myślę że będzie smaczne. Szukam co mogę zastosować zamiast tego nadzienia.

    Odpowiedz
  9. Michalina 18 stycznia 2019 o 11:07

    Super, wyglądają jak normalne tylko mało nadzienia. Widziałam że takie coś moja koleżanka robiła sobie na diecie, sprawdzę to bo wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. Marcin 18 stycznia 2019 o 09:17

    Super, bardzo mi się podoba taka opcja z wegańskim raffaello, bardzo lubię takie słodycze. Muszę sobie zrobić takie wegańskie raffaello i sprawdzić jak smakują.

    Odpowiedz
  11. Klaudia 16 stycznia 2019 o 13:01

    Wyglądają bardzo przekonująco. Oczywiście w wolnym czasie wypróbuję w swoim domu. Dobra alternatywa dla klasycznego raffaello 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda mi się tak jak tobie.

    Odpowiedz
  12. Anna 31 października 2018 o 13:24

    Pani Kingo, czy tą stałą część mleka kokosowego można zastąpić musem kokosowym, takim ze słoiczka?

    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:35

      jasne 🙂
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  13. Piotrk 24 września 2018 o 14:04

    Może by lekko uprażyć migdały przed wsadzeniem ich w masę? 😉

    Odpowiedz
  14. Anna 29 maja 2018 o 17:46

    A skąd taka piękna bransoletka? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:30

      kupiona dosłownie za 3 zł we Flying Tiger 🙂

      Odpowiedz
  15. AnaFIol 23 maja 2018 o 10:23

    Witam, masa cudna w smaku. Polecam nie używać blendera do połączenia składników, bo masa mi się rozwarstwiła i nie dało się już ulepić kulek. Co nie zmiania faktu, że wyjadaliśmy ją rodzinnie z miseczek ze smakiem 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Emka 18 maja 2018 o 22:21

    Kingo petarda!!!! W zyciu czegos lepszego nie jadlam. Kogo bym nie poczestowala mowil to samo!!! Sklepowe rafaello przy tym moze przestac istniec, to przewyzsza je we wszystkim – zarowno w smaku jak i w wartosci!! Jeszcze raz MEGA! ❤

    Odpowiedz
    1. admin 19 maja 2018 o 10:54

      bardzo dziękuję, nawet nie masz pojęcia jak cieszy mnie twój komentarz. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i oczywiście polecam się na przyszłość.

      Odpowiedz
  17. Natan 5 marca 2018 o 10:53

    Są przepyszne ale bez tego wegańskie w nazwie byłyby jeszcze lepsze 😀

    Odpowiedz
  18. anna 11 lutego 2018 o 15:22

    a czy można dać orzechy laskowe zamiast nerkowca?? bo je uwielbiam. Albo migdały?? orzechy makadamia i brazylijskie są dość tłuste. a za nerkowcami nie przepadam.

    Odpowiedz
    1. admin 11 lutego 2018 o 19:34

      oczywiście że można zamienić

      Odpowiedz
  19. Sandra 7 listopada 2017 o 14:16

    Pycha są? dzięki za przepis Kinga ?
    Co proponujesz zrobić z resztą mleka kokosowego? Na pewno masz jakiś smaczny przepis na curry albo zupkę?

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2017 o 19:10

      ja najczęściej dodaję do kremu z dyni lub po prostu rano robię owsiankę 🙂

      Odpowiedz
      1. Eriska 2 grudnia 2017 o 22:16

        Jak robisz owsianke.z.mlekiem kokosowym??

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.