Wegańskie Raffaello ?

Czas ostatnio tak pędzi. Kilka lat temu myślałam, że żyję nadzwyczaj szybko, ale dziś cofam te słowa. Nie wiem, kiedy mija mi dzień, a co dopiero tydzień czy miesiąc. Każdego poranka obiecuję sobie, że zwolnię. Każdego dnia  pojawia się nowy pomysł, interes czy problem. Każdego dnia plączą się ze sobą sprawy ważne i bezsensowne. Pisząc ten post już wiem, jakie będzie moje noworoczne postanowienie ? – NIE MARNOWAĆ CZASU. Co prawda nie marnuję go teraz jednak za mało efektywnie z niego czerpie. Sprawy błahe potrafią przysłonić te na prawdę ważne. Muszę to jak najszybciej zmienić.

Dzisiejszy przepis  został co prawda napisany w pośpiechu, ale zrobiony w skupieniu.  Fantastyczne wegańskie Raffaello, które smakują wspaniale. Większość z nas zna ich oryginalny smak. Te kuleczki musicie spróbować, bo smakują zdecydowanie lepiej.?


Wegańskie Raffaello



Ilość porcji: 15 kulek
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 1 godzina namaczania
Czas pieczenia: ------
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki  syropu klonowego
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego ♥
  • szczypta soli
  • 15 sztuk migdałów
  • do obtoczenia wiórki kokosowe

♥ mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu – to krem/masa kokosowa.

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić
  2. Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.
  3. Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.
  4. Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.
  5. Przechowywać w lodówce przez tydzień.

MOŻLIWOŚCI:

  • orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia
  • wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane
  • syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód
  • zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu
  • można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach







12 Responses

  1. Sandra pisze:

    Pycha są? dzięki za przepis Kinga ?
    Co proponujesz zrobić z resztą mleka kokosowego? Na pewno masz jakiś smaczny przepis na curry albo zupkę?

  2. anna pisze:

    a czy można dać orzechy laskowe zamiast nerkowca?? bo je uwielbiam. Albo migdały?? orzechy makadamia i brazylijskie są dość tłuste. a za nerkowcami nie przepadam.

  3. Natan pisze:

    Są przepyszne ale bez tego wegańskie w nazwie byłyby jeszcze lepsze 😀

  4. Emka pisze:

    Kingo petarda!!!! W zyciu czegos lepszego nie jadlam. Kogo bym nie poczestowala mowil to samo!!! Sklepowe rafaello przy tym moze przestac istniec, to przewyzsza je we wszystkim – zarowno w smaku jak i w wartosci!! Jeszcze raz MEGA! ❤

    • admin admin pisze:

      bardzo dziękuję, nawet nie masz pojęcia jak cieszy mnie twój komentarz. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i oczywiście polecam się na przyszłość.

  5. AnaFIol pisze:

    Witam, masa cudna w smaku. Polecam nie używać blendera do połączenia składników, bo masa mi się rozwarstwiła i nie dało się już ulepić kulek. Co nie zmiania faktu, że wyjadaliśmy ją rodzinnie z miseczek ze smakiem :) Pozdrawiam

  6. Anna pisze:

    A skąd taka piękna bransoletka? :)

  7. Piotrk pisze:

    Może by lekko uprażyć migdały przed wsadzeniem ich w masę? 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel