Wegański tort kokosowy

Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania, a kocham za smak! Ta receptura sprawdza się zawsze, kiedy nie mam czasu. Wiecie, że kocham proste, naturalne dekoracje dlatego i ten tort ? udekorowany jest tylko migdałami, wiórkami kokosowymi i chipsami z kopry kokosowej (kopra – obielmo orzechów palmy kokosowej). Spokojnie możecie go zrobić dzień przed imprezą – zyska na smaku. Jest wilgotny za sprawą biszkoptu, który jest moim najnowszym odkryciem. Przyznam się Wam, że wegańskie receptury uwalniają we mnie kreatywność. Cieszę się jak dziecko, kiedy wychodzą mi wegańskie bezy czy tak jak w tym przypadku biszkopt. Mój mąż kiedyś z niechęcią sięgał po kawałek „roślinnej ” słodkości – dziś tylko takie wybiera. Fajna zmiana, dobra zmiana, słodka zmiana ?

Jak zawsze dajcie znać jak skosztujecie tego cuda ?

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

Składniki na wegański biszkopt:
 1 ¾ szklanki mąki pszennej BIO
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka sody
 ½ łyżeczki soli
 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  szklanki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu
Składniki na wegański kokosowy krem:
 2 szklanki wiórków kokosowych
 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
 1 szczypta soli himalajskiej
 1 limonka
 3 łyżki syropu klonowego
 1 laska wanilii
Dodatkowo:
 ½ szklanki podprażonych wiórków
 1 garść migdałów

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno

2

W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.

3

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.

4

Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.

5

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu:
6

Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.

7

Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.

8

Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

Przygotowanie tortu:
9

Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.

10

Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).

11

Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.

12

Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Możliwości:
13

wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów

14

zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.

15

ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir

16

krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska

17

jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 303
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 7.7g12%
Sód 244mg11%
Potas 56mg2%
Węglowodany 55g19%
Białko 4.2g9%

Wapń 10%
Żelazo 2%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na wegański biszkopt:
 1 ¾ szklanki mąki pszennej BIO
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka sody
 ½ łyżeczki soli
 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  szklanki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu
Składniki na wegański kokosowy krem:
 2 szklanki wiórków kokosowych
 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
 1 szczypta soli himalajskiej
 1 limonka
 3 łyżki syropu klonowego
 1 laska wanilii
Dodatkowo:
 ½ szklanki podprażonych wiórków
 1 garść migdałów

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno

2

W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.

3

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.

4

Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.

5

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu:
6

Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.

7

Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.

8

Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

Przygotowanie tortu:
9

Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.

10

Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).

11

Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.

12

Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Możliwości:
13

wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów

14

zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.

15

ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir

16

krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska

17

jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)

Wegański tort kokosowy

 

(Wyświetlono 55 999 razy, 7 wyświetleń dzisiaj)

59 komentarzy

  1. Martyna 1 maja 2020 o 13:48

    Dzien dobry ? czy istnieje szansa na modyfikacje biszkoptu, zeby miał smak kawowy? Zbliżają się urodziny mojego męża a on uważa tylko kawowe torty ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 12 maja 2020 o 12:37

      wystarczy do maki dodać 2 łyżki kawy instant

      Odpowiedz
  2. Aga 9 kwietnia 2020 o 14:00

    Czy pomiędzy biszkopty i krem można dać pokrojone rozmrożone truskawki (lub pokrojone zamrożone truskawki) lub warstwę dżemu bez szkody dla biszkoptu i kremu ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 kwietnia 2020 o 23:03

      tak mozna

      Odpowiedz
  3. Doro 16 października 2019 o 22:31

    Fantastyczny przepis! Prosty, szybki i smaczny! A komu nie wyszedł lub nie smakuje – ten trąba!!!

    Odpowiedz
  4. Isia 30 lipca 2019 o 20:39

    Będę testować przepis bo wygląda pysznie. Moje pytanie-czy ten krem jest bardzo stabilny? Chcę zrobić 3 przełożenia w sumie, zawsze robię kremy na bazie mascarpone i one sa sztywne, boję się żeby się nie rozjechał 😉

    Odpowiedz
    1. Alicja 12 lutego 2020 o 21:39

      Muszę upiec w dwóch osobnych formach? Jeśli nie mam takich samych? Czy może być w jednej i przekroic?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:32

        można upiec w jednej i przekroić jednak ciasto to jest bardzo wilgotne i należy to robić ostrożnie

        Odpowiedz
  5. Mariola 21 lipca 2019 o 07:29

    Pani Kingo Torcik jest cudowny! Zrobiłam na wczorajszą imprezę, cały zjedzony i dziś też zrobię:) dziękuję za Pani wspaniałe przepisy! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Monika 1 lutego 2019 o 14:33

    Wyszedl mi zakalec :/ fakt, zamienilam make pszenna na orkiszowa, olej na oliwę z oliwek a cukier na ksylitol, czy to mogło być przyczyna? Jutro mam urodziny syna i nie wiem co mogę poprawic…

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:30

      mąka orkiszowa jest cięższa wszystko też zależy od typu mąki który Pani użyła

      Odpowiedz
      1. Milena 6 sierpnia 2019 o 12:34

        Czy krem jest stabilny? Nie rozplynie się po wyjęciu z rantu?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 8 sierpnia 2019 o 21:23

          tak krem jest stabilny

          Odpowiedz
        2. Ola 29 października 2019 o 08:01

          Córka ma alergię na pszenicę i żyto. A zaraz zbliżają się 2 urodziny i szukam pomysłu na tort. Czy mogę użyć innej mąki?

          Odpowiedz
          1. Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:33

            mielonych migdałów

  7. Magda 11 listopada 2018 o 10:01

    Witam serdecznie.
    Torcik wygląda super ? Mam tylko pytanie czy zamiast mleka roślinnego można użyć takiego zwykłego? A drugie pytanko czy zamiast oleju rzepakowego sprawdzi się olej kokosowy czy nie za bardzo?
    Z góry dziękuję
    Magda

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:27

      wszystkie podane składniki można zamienić 🙂

      Odpowiedz
  8. Ela 7 września 2018 o 14:46

    Dziękuję za ten przepis. Łatwe wykonanie. Smakowało całej rodzinie. Udekorowałam truskawkami.

    Odpowiedz
  9. JULIA 14 czerwca 2018 o 18:03

    Witam ! upiekłam wczoraj spody, dzisiaj zrobiłam mase i dokoczyłam chłodzi się… zobaczymy co z tego będzie, masa jakoś troszkę sucha dolałam zatem mleczka kokosowego(z tego co oddzieliłam od cześci stałej). .. myśle ze nie zawaliłam tego 😉 wieczorem bedziemy próbować ;), pozdrawiam !

    Odpowiedz
    1. admin 15 czerwca 2018 o 13:55

      koniecznie daj znać czy się udało 🙂

      Odpowiedz
      1. Ola 22 października 2019 o 18:34

        Mam pytanie, proporcje podane są na jakie wymiary tortownicy? 😉

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 23 października 2019 o 21:21

          tortownica 23 cm

          Odpowiedz
  10. magda 7 czerwca 2018 o 16:37

    Próbowałam zrobić ten tort i wyszła katastrofa. Ten krem jest tak kokosowy, że jest aż niedobry. Dodałam potem wiecej limonki ale finalnie moje starania poszły w kubeł. Wyszło tłusto i niesmacznie. Wiórki kokosowe się tu totalnie nie sprawdziły. Miałam ogromne nadzieje związane z tym przepisem ale wyszła klapa:/ Dodatkowo, wszystko zajęło mi ogrom czasu.

    Odpowiedz
    1. admin 13 czerwca 2018 o 11:20

      szkoda – widocznie to nie Twój smak – wile osob chwali sobie ten przepis

      Odpowiedz
  11. Soma 17 maja 2018 o 18:08

    Pani Kingo, czy można upiec w jednej formie i podzielić na pół ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 maja 2018 o 19:35

      tak – ale należy dłużej piec o 10-15 minut

      Odpowiedz
  12. Karolina 16 marca 2018 o 14:19

    Bardzo fajny przepis:) Chciałabym zapytać jakiej pojemności puszek mleczka kokosowego użyłaś do kremu? Są zarówno takie po 400 ml, jak i po 200 ml.

    Odpowiedz
    1. Aleksandra 12 maja 2018 o 12:41

      Chciałabym zapytać dokładnie o to samo. 2 puszki mleczla po 200ml czy 2 po 400?

      Odpowiedz
      1. admin 13 maja 2018 o 21:15

        2 puszki po 400 ml

        Odpowiedz
        1. Aleksandra 14 maja 2018 o 11:33

          Super, dziękuję! tak właśnie mam 🙂 już się nie mogę doczekać na tort w takim razie.

          Odpowiedz
          1. admin 14 maja 2018 o 21:16

            koniecznie daj znać jak się udał 🙂

          2. Daria 4 listopada 2019 o 15:53

            Dziękuję za przepis:) mam nadzieję że nam wyjdzie czy można dodać cukier kokosowy lub miodek zamiast cukru?? Pozdrawiam uwielbiamy z synkiem Pani przepisy:)

          3. Kinga Paruzel 6 listopada 2019 o 15:07

            tak oczywiście można zamienić cukier – najlepiej na ten kokosowy

  13. Anna Wróbel 26 lutego 2018 o 12:27

    Pyyyychotka 🙂 składniki które zawsze mam w domu, ciacho szybkie, lekkie i pyszne 🙂 kolejny super sprawdzony przepis od Ciebie :*

    Odpowiedz
    1. admin 28 lutego 2018 o 12:19

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  14. Natalia 20 lutego 2018 o 19:08

    Witam, Pani Kingo 🙂 Pani przepisy są rewelacyjne!!
    Mam do przygotowania torcik dla dziewczynki, uczulonej na produkty zawierające mleko i jajka, a ten przepis jest idealny 🙂 Mam pytanko odnośnie przygotowania.
    Czy do biszkoptu mogę użyć zwykłej mąki pszennej i białego cukru, a na kremie poukładać owoce np, ananas, czy może się coś stać? Z góry dziękuję i pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 08:32

      oczywiście może pani zrobić wszystko tak jak pani napisała w komentarzu

      Odpowiedz
  15. Kuchnat 2 lutego 2018 o 23:07

    Jakiego typu mleczka kokosowego Pani użyła? Na pewno to z Lidla;) ale Light czy normalne/pełne?
    Pozdrawiam KuchNat 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 lutego 2018 o 16:06

      Mleczka Light

      Odpowiedz
  16. Monika 31 stycznia 2018 o 20:31

    Może to zbyt oczywiste pytanie, ale czy można upiec biszkopt w jednej i go przekroić na dwie części? Wyrośnie na tyle? Mam jedną foremkę 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 12:02

      można jednak przy przekrojeniu należy uważać gdyż jest delikatny i wilgotny 🙂

      Odpowiedz
  17. Kasia 7 stycznia 2018 o 13:08

    Cześć ?
    Piszesz:
    „PRZYGOTOWANIE ciasta (… )
    Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno (… )
    i ciasto przelać do przygotowanych foremek.”
    czy to znaczy że pieczemy 2 formy biszkoptu? Czy po prostu chochlik się wkradł? Będę wdzięczna za odpowiedź, zamierzam go upiec ale mam tylko 1 tortownice 20 cm ?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:04

      pieczemy w 2 blaszkach

      Odpowiedz
  18. Magda 9 grudnia 2017 o 22:40

    Hey Kinga:)
    Czym można zamienić make pszenna?
    Z góry dziekuje?

    Odpowiedz
    1. admin 10 grudnia 2017 o 12:27

      Magda wszystkie zamienniki podane są w przepisie na samym dole – MOżLIWOŚCI

      Odpowiedz
  19. Nat 8 grudnia 2017 o 20:49

    Wyszedł mi niski ten biszkopt 🙂 W sumie wszystko poszło zgodnie z przepisem myślę czy sposób mieszania może mieć znaczenie albo pieczenie góra dół? Komuś jeszcze wyszedł nisko?

    Odpowiedz
  20. Magda 14 listopada 2017 o 08:25

    W końcu trafiło się coś idealnego dla mnie. Kocham kokosy <3
    Pyszny jest ten torcik, do tego ten czas przygotowania, przepis idealny. 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 23:01

      🙂

      Odpowiedz
  21. Arsenał - Wiedzy 7 listopada 2017 o 09:31

    super wygląda ten torcik, a jaki jest jego przybliżony koszt ?? 🙂 może zrobię go w weekend jak przyjedzie kuzyn z zagranicy:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. B-tasty 5 listopada 2017 o 10:48

    Gdzie moge lupic taka zielona patere? Prosze o jakies sugestie lub link. Dziekuje

    Odpowiedz
    1. admin 6 listopada 2017 o 17:59

      ja kupiłam w sieci Tiger

      Odpowiedz
  23. Monika 4 listopada 2017 o 13:27

    Pani Kingo, właśnie szukałam książki ze zdrowymi słodkościami i znalazłam.
    Dziękuję.

    Odpowiedz
    1. admin 4 listopada 2017 o 23:10

      polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  24. Del 4 listopada 2017 o 08:37

    A tak przy okazji ile szacujesz że ma kalorii stała część z puszki mleczka kokosowego ? bo na opakowaniu jest podana dla całego mleczka, pewnie po rozwarstwieniu większość kalorii będzie w tej stałej?

    Odpowiedz
  25. Wiola 3 listopada 2017 o 12:27

    Cudownie ! dziś będę robić !

    DZiękuję Ci za każdy przepis bez jajka! :*

    Odpowiedz
    1. admin 3 listopada 2017 o 19:36

      polecam się na przyszłość :*

      Odpowiedz
  26. Pola 2 listopada 2017 o 17:55

    Kingo ile mleka roslinnego kokosowego?

    Odpowiedz
    1. Ania 3 listopada 2017 o 13:07

      1 szklanka ?

      Odpowiedz
    2. admin 3 listopada 2017 o 19:33

      już poprawiłam – używam 1 szklanki mleka

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.