Wegański ? tort kokosowy ?

Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania, a kocham za smak! Ta receptura sprawdza się zawsze, kiedy nie mam czasu. Wiecie, że kocham proste, naturalne dekoracje dlatego i ten tort ? udekorowany jest tylko migdałami, wiórkami kokosowymi i chipsami z kopry kokosowej (kopra – obielmo orzechów palmy kokosowej). Spokojnie możecie go zrobić dzień przed imprezą – zyska na smaku. Jest wilgotny za sprawą biszkoptu, który jest moim najnowszym odkryciem. Przyznam się Wam, że wegańskie receptury uwalniają we mnie kreatywność. Cieszę się jak dziecko, kiedy wychodzą mi wegańskie bezy czy tak jak w tym przypadku biszkopt. Mój mąż kiedyś z niechęcią sięgał po kawałek „roślinnej ” słodkości – dziś tylko takie wybiera. Fajna zmiana, dobra zmiana, słodka zmiana ?

Jak zawsze dajcie znać jak skosztujecie tego cuda ?


Wegański ? tort kokosowy ?



Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

SKŁADNIKI na wegański biszkopt

  • 1¾ szklanki mąki pszennej BIO
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu

SKŁADNIKI na wegański kokosowy krem

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 limonka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii

DOATKOWO:

  • ½ szklanki podprażonych wiórków
  • garść migdałów

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE ciasta

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno
  2. W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.
  4. Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.
  5. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

PRZYGOTOWANIE kremu

  1. Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.
  2. Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.
  3. Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

  1. Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.
  2. Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).
  3. Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.
  4. Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

MOŻLIWOŚCI

  • wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów
  • zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.
  • ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir
  • krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska
  • jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)







40 Responses

  1. Pola pisze:

    Kingo ile mleka roslinnego kokosowego?

  2. Wiola pisze:

    Cudownie ! dziś będę robić !

    DZiękuję Ci za każdy przepis bez jajka! :*

  3. Del pisze:

    A tak przy okazji ile szacujesz że ma kalorii stała część z puszki mleczka kokosowego ? bo na opakowaniu jest podana dla całego mleczka, pewnie po rozwarstwieniu większość kalorii będzie w tej stałej?

  4. Monika pisze:

    Pani Kingo, właśnie szukałam książki ze zdrowymi słodkościami i znalazłam.
    Dziękuję.

  5. B-tasty pisze:

    Gdzie moge lupic taka zielona patere? Prosze o jakies sugestie lub link. Dziekuje

  6. super wygląda ten torcik, a jaki jest jego przybliżony koszt ?? :) może zrobię go w weekend jak przyjedzie kuzyn z zagranicy:) pozdrawiam serdecznie

  7. Magda pisze:

    W końcu trafiło się coś idealnego dla mnie. Kocham kokosy <3
    Pyszny jest ten torcik, do tego ten czas przygotowania, przepis idealny. :)

  8. Nat pisze:

    Wyszedł mi niski ten biszkopt :) W sumie wszystko poszło zgodnie z przepisem myślę czy sposób mieszania może mieć znaczenie albo pieczenie góra dół? Komuś jeszcze wyszedł nisko?

  9. Magda pisze:

    Hey Kinga:)
    Czym można zamienić make pszenna?
    Z góry dziekuje?

  10. Kasia pisze:

    Cześć ?
    Piszesz:
    „PRZYGOTOWANIE ciasta (… )
    Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno (… )
    i ciasto przelać do przygotowanych foremek.”
    czy to znaczy że pieczemy 2 formy biszkoptu? Czy po prostu chochlik się wkradł? Będę wdzięczna za odpowiedź, zamierzam go upiec ale mam tylko 1 tortownice 20 cm ?

  11. Monika pisze:

    Może to zbyt oczywiste pytanie, ale czy można upiec biszkopt w jednej i go przekroić na dwie części? Wyrośnie na tyle? Mam jedną foremkę 😉

  12. Kuchnat pisze:

    Jakiego typu mleczka kokosowego Pani użyła? Na pewno to z Lidla;) ale Light czy normalne/pełne?
    Pozdrawiam KuchNat :)

  13. Natalia pisze:

    Witam, Pani Kingo :) Pani przepisy są rewelacyjne!!
    Mam do przygotowania torcik dla dziewczynki, uczulonej na produkty zawierające mleko i jajka, a ten przepis jest idealny :) Mam pytanko odnośnie przygotowania.
    Czy do biszkoptu mogę użyć zwykłej mąki pszennej i białego cukru, a na kremie poukładać owoce np, ananas, czy może się coś stać? Z góry dziękuję i pozdrawiam 😉

  14. Anna Wróbel pisze:

    Pyyyychotka :) składniki które zawsze mam w domu, ciacho szybkie, lekkie i pyszne :) kolejny super sprawdzony przepis od Ciebie :*

  15. Karolina pisze:

    Bardzo fajny przepis:) Chciałabym zapytać jakiej pojemności puszek mleczka kokosowego użyłaś do kremu? Są zarówno takie po 400 ml, jak i po 200 ml.

  16. Soma pisze:

    Pani Kingo, czy można upiec w jednej formie i podzielić na pół ?

  17. magda pisze:

    Próbowałam zrobić ten tort i wyszła katastrofa. Ten krem jest tak kokosowy, że jest aż niedobry. Dodałam potem wiecej limonki ale finalnie moje starania poszły w kubeł. Wyszło tłusto i niesmacznie. Wiórki kokosowe się tu totalnie nie sprawdziły. Miałam ogromne nadzieje związane z tym przepisem ale wyszła klapa:/ Dodatkowo, wszystko zajęło mi ogrom czasu.

  18. JULIA pisze:

    Witam ! upiekłam wczoraj spody, dzisiaj zrobiłam mase i dokoczyłam chłodzi się… zobaczymy co z tego będzie, masa jakoś troszkę sucha dolałam zatem mleczka kokosowego(z tego co oddzieliłam od cześci stałej). .. myśle ze nie zawaliłam tego 😉 wieczorem bedziemy próbować ;), pozdrawiam !

  19. Ela pisze:

    Dziękuję za ten przepis. Łatwe wykonanie. Smakowało całej rodzinie. Udekorowałam truskawkami.

  20. Magda pisze:

    Witam serdecznie.
    Torcik wygląda super 😊 Mam tylko pytanie czy zamiast mleka roślinnego można użyć takiego zwykłego? A drugie pytanko czy zamiast oleju rzepakowego sprawdzi się olej kokosowy czy nie za bardzo?
    Z góry dziękuję
    Magda

Napisz odpowiedź admin

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel