Sernik jogurtowy suflet

Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???


Sernik jogurtowy suflet



Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Czas całkowity: 90 minut

Składniki:

  • 200 g zwykłego jogurtu
  • 48g oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 40g mąki pszennej BIO
  • 24 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
  2. Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
  3. Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
  4. W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
  5. Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
  6. Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
  7. Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
  9. Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
  10. 2 MEDOTY STUDZENIA: 1 – wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić – pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  11. Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.







66 Responses

  1. Justyna pisze:

    Czy można dać inna mąkę? Ja niestety nie mogę pszennej,zytniej i orkiszowej :-( . Dziękuję ! Pozdrawiam

  2. Paulina pisze:

    Czy zamiast mąki pszennej sprawdziłaby się jaglana?

  3. Paulina pisze:

    Kinga, a myślisz, że zamiast cukru można by dodać namoczone i zmiksowane na puree suszone daktyle? Chciałabym podać też ciacho niemowlakowi 😉

  4. Gosia pisze:

    I można zrobić z jogurtu bez laktozy!!! Super! Dziś robię!

  5. Aneta pisze:

    Czy zwykly jogurt moge zastapic sojowym? Mam silna alergie na mleko. Mieszkam w Norwegii i dostepne sa tu najrozniejsze bezmleczne produkty. Jogurt tez. Czy taki sie nada? A moze jogurt z owsa?

  6. Ania pisze:

    A można zastąpić mąkę – mąką kokosową a ziemniaczaną budyniem?

  7. Estera pisze:

    Kinga, jak to jest ubijaniem białek ze słodzikami? Czy wyjdzie takie puszyste z erytrolem zamiast cukru?

  8. Cannabis pisze:

    Bardzo fajny delikatny ten sernik. Super smaczny na pewno taki przepis sobie wydrukuje i dodam do swojej książki.

  9. Ola pisze:

    Zrobiłam przed chwilą. Zostawiłam w zamknięty piekarniku bo bałam się studzenia 2 opcji 😉
    Opadł, opdał o połowę :( a był pięknie wyrośnięty ponad blaszkę :((((

  10. Przepięknie to wygląda! Az chciałoby się zjeść. Jutro wezmę się za przygotowanie! Życzcie mi powodzenia 😀

  11. Justyna pisze:

    Wypróbowane? teściowej smakowało ?

  12. Aleksandra pisze:

    Można olej rzepakowy zastąpić kokosowym lub oliwa z oliwek? :)

  13. Livia pisze:

    Jakiego jogurtu najlepiej użyć? Jakiego stosujesz ? ?

  14. Ira pisze:

    Super przepis, bardzo lekki i przepyszny sernik ? ???.
    Kinga, uwielbiam twoje przepisy!!! Lubię piec ciasta i robić desery i zawsze, jak mam ochotę coś „wytworzyć” sięgam po twoją książkę z przepisami, albo szukam przepisów na twoim blogu. I zawsze się sprawdzają, zawsze są pyszne i mega smaczne, a w dodatku zdrowe. Dziękuję bardzo. ? Cieszę się, że „odkryłam” ciebie dla siebie.
    A jeszcze lubię twoje podejście do życia, do ludzi, do światu. Jesteś bardzo pozytywną i miłą osobą?

    • admin admin pisze:

      aaaaa . IRA – KOCHAM CIĘ! Publikując ten przepis bardzo się bałam czy wyjdzie on innym. JEsteś dowodem że wychodzi – to dla mnie niesamowita radość.
      Dziękuję Ci za komentarz i za każde miłe słowo – nawet nie masz pojęcia jak ja się teraz cieszę!
      Kochana korzystaj ile się da – to wszystko dla Was :****
      Ps. którą metodą studziłaś sernik?

  15. Agata pisze:

    A czy mogę użyć mąki orkiszowej typ 700? Chciałam zrobić sernik a zapomniałam kupić mąkę??,pozdrawiam

  16. To ciasto wygląda idealnie ! 😀 Po prostu magia, aż szkoda jeść:D hihi pozdrawiam
    |Uwielbiam Pani wpisy/przepisy :)

  17. Paula pisze:

    Kinga, co do studzenia, po upływie 60 min po prostu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam ciasto mimo temperatury wewnątrz? Jak długo ciasto powinno tam pozostać? :) Ostatnio robiłam, wyszedł pyszny, ale wizualnie odbiegał od Twojego :) 😀 Pozdrawiam serdecznie!

  18. Paulina pisze:

    Ciacho przepyszne!
    Jednak wyszła ze mnie ‚Ujowa Pani Domu’ i nie pomyślałam o wyborze foremki – po prostu przelałam masę do takiej, jaką miałam pod ręką. Ledwo zakryłam dno, musiałam rozsmarować szpatułką by wszystko zakryło. Co tam – myślę „Kinga pisze, że urośnie, to musi urosnąć” i ciach do piekarnika.
    Cóż, urosło, na cały 1cm. Potem chwila konsternacji – moja blacha miała 28cm zamiast 18cm czyli pole powierzchni prawie 2,5 raza większe niż być powinno.
    Ponieważ wyszło smaczne mimo rozmiaru moja mądra głowa myślała, myślała i wymyśliła – przekroiłam ciacho na pół, przesmarowałam jedną część mascarpone, położyłam na niej drugą część a na wierzch poukładałam maliny i borówki. Efekt przecudny i przesmaczny!
    Także przepis nadaje się nawet dla takich ofiar losu jak ja!
    Dzięki!

  19. Ania pisze:

    Kinguś czy przy pieczeniu w piekarniku z termoobiegiem pierwszy sposób studzenia też się sprawdzi?

  20. Aga pisze:

    Zrobiłam dzisiaj z mąką kokosową i budyniem…wyszedł pyszny!Zapisuję w ulubionych:)

  21. Ola pisze:

    Czy sprawdzi się też mąka ryżowa. Myślę,też o zrobieniu na górę musu malinowego :)

  22. Megipegi pisze:

    Gdybym chciala zrobic podwojna porcje w wiekszej blaszce to o ile powinnam wydluzyc czas pieczenia? Dziekuje za odpowiedz :)

  23. Maja pisze:

    Kinga, czy mozna polac polewa czekoladowa. Wiem, ze nie wypada, ale w tych sernikach straaasznie przeszkadza zapach i smak jajek. Jestem wyczulona na jajka 😀 myslisz Kinga, ze nie wsiaknie polewa?

  24. Marta pisze:

    To jogurt grecki nie może być??

  25. Mała pisze:

    Mogę uzyc mąki owsianej ?

  26. Kinga pisze:

    Droga Kingo, czy gęsty jogurt naturalny będzie dobrą opcją? Niezbyt lubię smak jogurtu greckiego :)

  27. Malina pisze:

    Czy w przyadku studzenia w opcji 1 nalezy wyjac naczynie z woda czy nie ma to znaczenia?

  28. Emka pisze:

    Czy mozna dac chia lub siemie lniane zamiast jajek? I w jakich proprcjach wtedy?

  29. Ania pisze:

    Czy mąka pszenna BIO to jest to samo co mąka pszenna tortowa? 🤔

  30. Małgosia pisze:

    Kiniu, czy mogę robić z podwójnej porcji? A jesli tak ,
    To jaki czas pieczenia?

  31. Elka pisze:

    No i klapa wyrósl pieknie ponad blache a w trakcie studzenia opadl robilam tak jak w przepisie🤣🤣🤣🤣

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel