Sałatka z buraków ❤

Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany.  ? Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.

 

Sałatka z buraków ❤



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2-3 upieczone buraki
  • 200 g sera Feta
  • 2-3 garście rukoli
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
  2. Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
  3. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
  4. Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
  • zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
  • zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów







30 Responses

  1. Agata pisze:

    Pani Kingo ,jakim sposobem piecze Pani buraki?

  2. Marta pisze:

    Wygląda pysznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis, mam prośbę czy mogłabyś Kingo polecić jakiś dobry ocet balsamiczny? Pozdrawiam

  3. Del pisze:

    Czy można ewentualnie podmienić rukolę np. na sałatę lodową?

  4. Kacha pisze:

    Na co można zamienić syrop klonowy? :)

  5. Agata pisze:

    Sałatka jest przepyszna? na pewno zostanie w moim menu na stałe?

  6. Ania pisze:

    czy buraki są pieczone obrane czy w koszulce?

  7. Klott pisze:

    A jak ugotuję buraki to już nie będzie to samo??

    • Kasia pisze:

      Gotowane buraki to już nie to samo :-( . Jak już raz spróbujesz pieczonych to już nie będziesz chciała gotowanych. Pieczone są jędrne, soczyste, mają piękny kolor i smakują sto razy lepiej od gotowanych. Ostatnio ugotowałam zamiast upiec i stwierdziłam, że to był mój ostatni raz kiedy je gotowałam bo gotowane są bez smaku :-)

  8. Jack-A-Lynn pisze:

    Podobną robiła moja mama 50 lat temu. Pozdro

  9. codojedzenia pisze:

    Fajna sałatka! Buraki pieczone są o wiele lepsze niż te gotowane

  10. Andy pisze:

    ale uzywanie tych folii alu jest ponoc bardzo szkodliwe … :/

  11. Andzia pisze:

    Przepyszna ! Zastanawiam się tylko do jakiego dania głównego można ją podać ?🤔 pozdrawiam :*

  12. Madzik pisze:

    pyszna sałatka:) ciesze sie , ze trafiłam na Pani strone<3

  13. Marta pisze:

    Uwielbiam!😊

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel