Sałatka z buraków ❤

Kiedy na moim Instagramie pokazałam Wam moja kolacje, w ciągu doby otrzymałam ponad sto wiadomości z prośbą o przepis. Takie reakcje świadczą o tym, że dany przepis jest niezwykle pożądany.  😉 Uwielbiam to danie – jest proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Obiecałam Wam, że pojawi się na blogu no i dotrzymuję słowa. Polecam Wam dressing, którym jest polana – on nadaje jej wyjątkowości.

 

Sałatka z buraków ❤



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2-3 upieczone buraki
  • 200 g sera Feta
  • 2-3 garście rukoli
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Upieczone, obrane i wystudzone buraki pokroić w kostkę. Wraz z rukolą i pokrojoną w kostkę Fetą umieścić składniki w misce.
  2. Na patelni podpiec pestki dyni i łuskany słonecznik z odrobiną soli. Dodać do miski z burakami.
  3. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą w słoiczku. Przygotowanym sosem polać sałatkę z buraków.
  4. Wszystko wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona po godzinie od przygotowania.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast buraków można użyć pieczonej kalarepy lub korzenia pietruszki
  • zamiast sera Feta można użyć wędzonego twarogu, lub koziego sera
  • zamiast słonecznika i pestek dyni można użyć jasnego sezamu, lub dowolnych orzechów







15 Responses

  1. Agata pisze:

    Pani Kingo ,jakim sposobem piecze Pani buraki?

  2. Marta pisze:

    Wygląda pysznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis, mam prośbę czy mogłabyś Kingo polecić jakiś dobry ocet balsamiczny? Pozdrawiam

  3. Del pisze:

    Czy można ewentualnie podmienić rukolę np. na sałatę lodową?

  4. Kacha pisze:

    Na co można zamienić syrop klonowy? :)

  5. Agata pisze:

    Sałatka jest przepyszna😉 na pewno zostanie w moim menu na stałe😉

  6. Ania pisze:

    czy buraki są pieczone obrane czy w koszulce?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel