Pestki dyni ­čÄâ

Nie marnowa─ç! Kiedy robi─Ö zup─Ö z dyni ­čÄâ jej pestki pra┼╝─Ö i podjadam w ci─ůgu dnia. ­čśë To ┼Ťwietna przek─ůska. Zjadam je w ca┼éo┼Ťci – tak jak widzicie na zdj─Öciu. Uwielbiam wersj─Ö klasyczn─ů, czyli tylko dobra oliwa i szczypta soli.

Ten przepis to kolejny dow├│d na to, ┼╝e w najprostszy przepis daje wyj─ůtkowy smak. Dow├│d, ┼╝e szacunek do produkt├│w pozwala cieszy─ç si─Ö czym┼Ť wspania┼éym.

Przyznam, ┼╝e dyni─Ö i jej walory pozna┼éam dopiero, wtedy kiedy sama zacz─Ö┼éam gotowa─ç. W moim rodzinnym domu nie jad┼éo si─Ö tego warzywa! Teraz nadrabiam ca┼ée zaleg┼éo┼Ťci i u┼╝ywam jej do sa┼éatek, ciast, zup, jako pur├ęe. Dla mnie dynia to wyj─ůtkowy produkt!


Pestki dyni ­čÄâ



Ilo┼Ť─ç porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • pestki wyd┼éubane z dyni
  • 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

UWAGA! do przepisu NIE POLECAM pestek z dyni Hokkaido

  1. Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Odcedzi─ç i osuszy─ç r─Öcznikiem papierowym. Wymiesza─ç z ┼éy┼╝k─ů oliwy i szczypt─ů soli.
  3. Wy┼éo┼╝y─ç na blach─Ö pokryt─ů┬ápapierem do pieczenia.
  4. Piec w temp 200 ┬║C a┼╝ zrobi─ů si─Ö rumiane ok 25 minut (co jaki┼Ť czas warto je przemiesza─ç­čśë)

MOŻLIWOŚCI:

  • pestki mo┼╝na obtoczy─ç w dowolnych przyprawach np. s┼éodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku
  • zamiast oliwy mo┼╝na u┼╝y─ç oleju rzepakowego







23 Responses

  1. Magda pisze:

    Kurcze, a ja zawsze wyrzuca┼éam, bo wydawa┼éo mi si─Ö, ┼╝e to strasznie du┼╝o zachodu z tym czyszczeniem, suszeniem itp. Ale skoro m├│wisz, ┼╝e mo┼╝na w ca┼éo┼Ťci je zje┼Ť─ç, to musz─Ö spr├│bowa─ç. Mam jeszcze pytanie, czy pestki z ka┼╝dej dyni b─Öd─ů si─Ö nadawa─ç, tzn. czy wszystkie s─ů jadalne?

    • Magda pisze:

      Ju┼╝ wiem, ┼╝e pestki z dyni hokkaido nie za bardzo si─Ö nadaj─ů :/ w ┼Ťrodku nie maj─ů za du┼╝o mi─ů┼╝szu i czu┼éam jakbym jad┼éa sam─ů ┼éupin─Ö.. Poza tym pestki strasznie strzelaj─ů w piekarniku i musia┼éam obni┼╝y─ç temperatur─Ö do ok. 160 stopni. I przez to my┼Ťla┼éam, ┼╝e nale┼╝y potrzyma─ç je d┼éu┼╝ej i chyba si─Ö za bardzo zjara┼éy. Og├│lnie klapa :(
      Poza tym gdzie┼Ť s┼éysza┼éam, ┼╝e pestki z dyni hokkaido s─ů niejadalne, ale niestety internety podaj─ů r├│┼╝ne informacje na ten temat :(

      • admin admin pisze:

        w┼éa┼Ťnie najgorzej z tymi konkretnymi informacjami w Internecie – szczerze nie pr├│bowa┼éam jeszcze pestek z dyni hokkaido – na pewno nie jadalne s─ů pestki z dyni ozdobnej :) hokkaido jest natomiast dyni─ů jadaln─ů w ca┼éo┼Ťci tzn, nawet nie musimy obiera─ç jej ze sk├│ry wi─Öc troch─Ö dziwi─ů mnie te informacje. Doszkol─Ö si─Ö w tym temacie i dam zna─ç :)

    • admin admin pisze:

      raczej wszystkie poza dyniami ozdobnymi

  2. Ola pisze:

    Wyszly przepyszne! Od dzis nie wyrzucam juz pestek ­čśŐ

  3. Andy pisze:

    Trzeba sprawdzi─ç

  4. Ja kiedy┼Ť zrobi┼éem ciastka z pestkami dyni, by┼éy bardzo smaczne !
    My┼Ťl─Ö, ┼╝e jest to bardzo smaczna i zdrowa przek─ůska je┼Ťli chodzi o takie drobne podjadanie w ci─ůgu dnia, takie ciastko nam nie zaszkodzi a mo┼╝e tylko da─ç same profity ! :)

  5. Agata pisze:

    Pestizide z Hokkaido nie masakra sie . Suche Lupine zostala w usta h k nie da sie ich zjesc. Strzelaly Po calym piekarniku ­čśůZ jakiej dyni wyjda smaczne?

  6. Renata pisze:

    Kingo, nie mo┼╝na Ciebie nie uwielbia─ç :) Od dzisiaj ┼╝adna pestka od dyni si─Ö nie zmarnuje!!! P.S. Jak zwykle pod wpisem przepi─Ökne zdj─Öcia :) Dzi─Ökuj─Ö, ┼╝e jeste┼Ť kochana :)

    • admin admin pisze:

      :* ale poprawi┼éa┼Ť mi humor – mam ci─Ö┼╝ki dzie┼ä wi─Öc Twoja wiadomo┼Ť─ç jest dla mnie niesamowitym pocieszeniem :) dzi─Ökuj─Ö :*

      • Renata pisze:

        Tym bardziej si─Ö ciesz─Ö, ┼╝e moja skromna osoba przyczyni┼éa si─Ö do poprawienia Tobie nastroju :) Jeste┼Ť naprawd─Ö wspania┼é─ů kobiet─ů i dla mnie tak─ů prawdziw─ů, autentyczn─ů, niewywy┼╝szaj─ůc─ů si─Ö, a Twoje przepisy i porady nie maja sobie r├│wnych!!! Ostatnio nawet m├│j m─ů┼╝ skomentowa┼é widz─ůc na monitorze, przepis na wytrawne gofry: o….wkr├│tce b─Öd─ů gofry z marchewk─ů, niech zgadn─Ö z przepisu Kingi Paruzel?
        Oczywi┼Ťcie, ┼╝e z przepisu Kingi, jak┼╝eby inaczej :)))
        P.S. Gdyby┼Ť tylko robi┼éa jakie┼Ť warsztaty kulinarne w Poznaniu, albo spotkanie dla czytelnik├│w, to ja jestem ch─Ötna w ka┼╝dym terminie i o ka┼╝dej porze :)))

  7. Zofia pisze:

    Świetny pomysł z wykorzystaniem pestek dynii :)

  8. Sylwia pisze:

    Jestem pod wra┼╝eniem! Dawno nie jad┼éam tak pysznej i zarazem zdrowej przek─ůski! Przepis zostaje zapami─Ötany i powielany przy ka┼╝dej mo┼╝liwej okazji, chocia┼╝ pocz─ůtkowo by┼éam sceptyczna :) Jednak nie ┼╝a┼éuj─Ö, ┼╝e si─Ö skusi┼éam ­čśÇ
    Ciekawe czy ten przepis uda┼éby si─Ö na kupnych suszonych pestkach dyni (z ┼éupin─ů) jak ju┼╝ sezon dyniowy si─Ö sko┼äczy
    Pozdrawiam :) !

  9. Antek pisze:

    MMM, pestki dyni mniam mniam, w weekend b─Öd─Ö robi─ç zup─Ö dyniow─ů ! :)

  10. Olga pisze:

    Super przepis :) uwielbiam dyni─Ö i wszelkie orzechy, w szczegolno┼Ťci podjada─ç w pracy (pracuje w biurze ) hihi

  11. Malga pisze:

    Przepyszne,zrobi┼éam i b─Öd─Ö robi─ç ju┼╝ zawsze,nikt nie zd─ů┼╝y┼é spr├│bowa─ç,bo wyj─Ö┼éam z piekarnika i zjad┼éam wszystkie­čśŐ­čśŐ­čśŐ

  12. polarnaja pisze:

    Witam­čÖé nie polecam pestki z dyni hokkaido, wi─Öksza ilo┼Ť─ç i ca┼éy dzie┼ä w ┼éazience. Po rozmowie z kole┼╝ank─ů ten sam efekt. Lepiej nie ryzykowa─ç.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel