Najlepsze muffinki bananowe 馃崒

Czasami nie wierz臋 w si艂臋 Internetu, dopiero Wy mi j膮 przywracacie. 馃槉 Czasami my艣l臋, 偶e moje posty czyta zaledwie kilku z Was, 偶e m贸j Instagram i FP jest mikroskopijn膮 cz臋艣ci膮 ogromnego wirtualnego nieba. Nigdy nie 偶y艂am i nie b臋d臋 偶y膰 w 艣wiecie cyferek, kt贸rymi pos艂uguj膮 si臋 statystyki. Wol臋 te momenty, w kt贸rych pokazujecie mi, 偶e to, co robi臋 go艣ci w Waszych kuchniach. Ostatni live (wczorajszy) na IG pokaza艂 mi na nowo, jak膮 MOC ma z pozoru nierealny onlinowy 艣wiat. W takim momencie wiem, 偶e po drugiej stronie s膮 cudowni ludzie, kt贸rzy stanowi膮 cz臋艣膰 mojego realnego 艣wiata. Dajecie mi energi臋, rado艣膰 i ch臋膰 do dzia艂ania. Sprawiacie, 偶e wierz臋 w nas. 馃槡

Nie ma s艂贸w, aby wyrazi膰 Wam moj膮 wdzi臋czno艣膰 鈥 dzi臋kuj臋 to za ma艂o. 馃槡
Dzisiejszy przepis to dow贸d na to, 偶e mo偶na gotowa膰 wsp贸lnie, pysznie i lekko. To dow贸d na to, 偶e Internet ma moc. To dow贸d na to, 偶e dobry przepis porwie za sob膮 t艂umy.

Obiecuj臋 Wam!

鈾 organizowa膰 live cyklicznie,
鈾 informowa膰 Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
鈾 informowa膰 Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
鈾 przygotowywa膰 najr贸偶niejsze, zdrowe przepisy.

Prosz臋 Was, po prostu korzystajcie z tych przepis贸w i od czasu do czasu pokazujcie mi t臋 s艂awn膮 MOC Internetu.

Najlepsze muffinki bananowe馃崒



Ilo艣膰 porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15- 20 minut
Czas ca艂kowity: 25 minut

Sk艂adniki:

  • 1 szklanka m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 陆 szklanki m膮ki 偶ytniej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 陆 艂y偶eczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 dojrza艂e banany
  • 1 jajko
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 陆 szklanki cukru kokosowego
  • Do dekoracji: suszone banany

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrza膰 do temperatury 180潞 C. Form臋 do pieczenia muffin wy艂o偶y膰 papilotkami.
  2. M膮k臋 pszenn膮 razow膮 i 偶ytni膮 wraz z proszkiem, sod膮, sol膮 i cynamonem przesia膰 przez sito.
  3. W drugiej misce zmiksowa膰 za pomoc膮 聽blendera banany obrane ze sk贸rki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powsta膰 g艂adka masa.
  4. Po艂膮czy膰 razem zawarto艣膰 obu misek. Miesza膰 a偶 聽ciasto b臋dzie jednolite.
  5. Ciasto prze艂o偶y膰 do przygotowanej formy, wype艂niaj膮c ka偶d膮 muffink臋 do聽戮 wysoko艣ci. Ka偶d膮 muffinke udekorowa膰 z g贸ry kawa艂kiem suszonego lub 艣wie偶ego banana. W艂o偶y膰 do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w kt贸rym patyczak w艂o偶ony w 艣rodek pozostaje suchy.

MO呕LIWO艢CI:

  • m膮ka: mo偶na u偶y膰 1陆 szklanki m膮ki pszennej pe艂noziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migda艂贸w lub po艂ow臋 porcji m膮ki owsianej lub kokosowej
  • cukier: mo偶na u偶y膰 cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu
  • olej rzepakowy: mo偶na zast膮pi膰 roztopionym mas艂em klarowanym, olejem kokosowym, oliw膮 z oliwek, olejem s艂onecznikowym
  • jajko: mo偶na zast膮pi膰 1 艂y偶k膮 mielonego siemienia lnianego wymieszan膮 z 3 艂y偶kami ciep艂ej wody lub tak膮 sam膮 proporcj膮 nasion chia, lub babki p艂esznik
  • muffinki mo偶na wzbogaci膰 o dowolne dodatki: orzechy, czekolad臋 lub inne owoce.







50 Responses

  1. Girl with(out) Candida pisze:

    Upiek艂am je dzi艣, po wczorajszym 鈥歭ajfie鈥 :) Przepis super, bardzo prosty. Ciut zmodyfikowa艂am z uwagi na to, 偶e nie jem cukru. Zamiast cukru da艂am bor贸wki, wi臋c moje muffiny s膮 bananowo-bor贸wkowe. Puszyste pyszno艣ci.
    Powt贸rz臋 si臋 – bardzo mi艂o si臋 z Tob膮 kucharzy na insta 馃槜
    Prosimy o wi臋cej 鈽

  2. Aneeeek pisze:

    Jedna porcja = 1 babeczka? :)

  3. Magda pisze:

    Napewno zrobi臋 馃槉 i to ju偶 jutro 馃槈

  4. B. pisze:

    Zrobi艂am je dzi艣 i powiem jedno… s膮 przepyszne !!! :))

  5. zg艂odnia艂am pisze:

    czyli mog臋 u偶y膰 szklank臋 m膮ki pszennej i p贸艂 szklanki m. Kokosowej? jak膮 ilo艣膰 cukru doda膰, p贸艂 jakiej miary?

    • admin admin pisze:

      je偶eli chcesz u偶y膰 m膮ki kokosowej to polecam jej da膰 1/4 szklanki
      cukier odmierzamy w szklankach – ju偶 poprawi艂am w przepisie :)

  6. Justyna Szuba pisze:

    Kinga dzieki ci wielkie. Nie ogladalam wczorajszego lajfa bo za duzo obowiazkow na glowie ale …. ciesze sie na super przepis. Niedlugo wpada tesciowa z Bytomia do Londynu wiec zamiast ciacha beda mufinki. A ze z mezem nie jadamy cukru to jakby byl to przepis idealny. Dam znac jak zawsze na Insta co z tego wyszlo. Buziaczki i pozdrawiam @justyna_szuba

  7. Asia pisze:

    Czy mo偶e by膰 m膮ka razowa?

  8. Kasia pisze:

    Kinga, mog臋 zamiast cukru da膰 mi贸d i czy wtedy musz臋 zmieni膰 proporcje m膮ki? 馃槏

  9. Justyna pisze:

    W艂a艣nie upiek艂am. Pachn膮 przepysznie. 馃槉 Przepis prosty
    a przede wszystkim szybki. Dzi臋ki Kinga, jeste艣 niesamowita馃憤

  10. Magda pisze:

    S膮 przepyszne! Tak puszyste! Dodalam cukier trzcinowy, bo nie mia艂am kokosowego.. szkoda kokosowe bylyby idealne, tak jak Twoje ciasteczka gryczane, kt贸re uwielbiam :-)Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam ciep艂o

  11. Dorota pisze:

    Czy cukier brzozowy mo偶na zast膮pi膰 ksylitolem?

  12. Fitsweet.me pisze:

    Uwielbiam, chocia偶 wol臋 w formie chlebka. Bardzo lubi臋 Twoje zdj臋cia, wyr贸偶niaj膮 si臋 na tle innych blog贸w.

  13. Ola pisze:

    Przepyszne! Zrobi艂am je z my艣l膮 o dzisiejszym 艣niadaniu ju偶 wczoraj wieczorem, przez noc nie straci艂y nic ze swojej puszysto艣ci! Przepyszne! 馃構馃槏 Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e jeszcze kilka si臋 uchowa艂o na jutrzejsze 艣niadanko. Dzi臋kuje Ci bardzo Kingo 馃槡

  14. Izabella pisze:

    Jesli zast臋puje cukier kokosowy trzcinowym to w jakiej proporcji?

  15. Marta pisze:

    Dzi艣 muffinki zrobione. Jednak nie s膮 takie wyro艣ni臋te jak Twoje. My艣l臋 偶e to przez m膮k臋. Ale s膮 bardzo dobre w smaku. Nast臋pnym razem na pewno wyjd膮.

  16. oreerka pisze:

    Te mufiny rzeczywi艣cie s膮 najlepsze!! Z dodatkiem mas艂a orzechowego smakuj膮 super!!!

    [url=http://childfree.pl/oczyszczanie-organizmu-z-tabletkami-denoxinal-moja-opinia/]tabletki denoxinal[/url]

  17. Hell(ena) pisze:

    Super! B臋d臋 wypr贸bowywa膰. Zazwyczaj piek臋 chlebek bananowy, ale czas sprawdzi膰 muffinki :)

  18. Lidka pisze:

    No dobra..rzadko bo rzadko zostawiam jakiekolwiek komentarze, ale ju偶 si臋 nazbiera艂o, wi臋c musz臋. Kinga – uwielbiam CI臉! Za Tw贸j talent, smaki, prostot臋 potraw, a w ka偶dej niewatpliwie wyczuwa si臋 zaanga偶owanie i pasj臋. LUBI臉 TO! Z Toba mog臋..i jestem :-) FIT! I tylko szkoda, 偶e nie jestem krasom贸wca, bo wtedy mog艂abym zdecydowanie lepiej opisa膰 swoje odczucia. Tak czy inaczej, przetestowa艂am prawie wszystkie Twoje przepisy, no c贸偶, dla mnie – strza艂 w dziesiatk臋. Ale nie spoczywaj na laurach, bo m贸j wilczy apetyt dopiero si臋 zaczyna.. Bardzo mocno pozdrawiam i gratuluj臋 bloga!

  19. Andzia pisze:

    Mo偶na u偶y膰 maki ry偶owej i razowej ? Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      tak mo偶na ale prosz臋 doda膰 ma艂o ry偶owej m膮ki ok 2-3 艂y偶ki gdy偶 maka ta powoduje 偶e ciasto robi si臋 bardzo suche i sypkie :)

  20. Marta pisze:

    Kingo, czy masa na te muffinki ma by膰 taka kleista? Robi艂am dzisiaj z m膮ki gryczanej, bardzo trudno nak艂ada艂o mi si臋 ciasto do foremek, wszystko si臋 klei艂o.. Nie wiem czy to wina m膮ki czy da艂am za ma艂o oleju, jak s膮dzisz? W smaku s膮 OK, ale mam wra偶enie, 偶e jednak co艣 zepsu艂am 馃槈

  21. Hanna pisze:

    Czy olej mo偶na zast膮pi膰 mas艂em orzechowym? Jako艣 tak dobrze mi si臋 komponuje z bananami 鈽猴笍

  22. Olga pisze:

    Dzi艣 zrobione, z dodatkiem kakao bo m膮偶 lubi :-) za to bez oleju- z czystego gapiostwa (uroki ci膮偶y :-). A i tak wysz艂y fenomenalne 鉂

  23. Ma艂gosia pisze:

    Uwielbiam Tw贸j blog, przepisy i Ciebie!:D Super babka, wspania艂e pomys艂y. Przepisu jeszcze nie testowa艂am, ale zrobi臋 na pewno, bo szukam czego艣 w艂asnie bananowego. Pr贸b by艂o wiele, jednak nigdy mi nie wysz艂o 偶adne ciasto bananowe, zazwyczaj ko艅czy艂o si臋 zakalcem. Ale Ciebie obserwuj臋 od dawna, korzystam z przepis贸w, a te muffiny b臋d膮 obowi膮zkowo pieczone przeze mnie i moja c贸reczk臋 w nied艂ugim czasie! :) Dzieki Kinga <3

    • admin admin pisze:

      Ma艂gosiu 馃槏 dzi臋kuj臋 za tyle mi艂ych s艂贸w 馃槝馃槝 koniecznie daj zna膰 czy muffinki Ci smakowa艂y :)

      • Ma艂gosia pisze:

        Po raz pierwszy w zyciu mruczalam przy jedzeniu! ;D Kinga jeste艣 niesamowita, te babeczki sa ob艂臋dne, genialne, przepyszne, POEZJA!!! Od dzis numer jeden na mojej li艣cie. Mia艂am ochot臋 zje艣膰 je wszystkie na raz. Jak juz pisa艂am, nigdy wcze艣niej nie uda艂o mi si臋 zrobic 偶adnego ciasta bananowego bez zakalca, a tu taka niespodzianka:) Dzi臋kuje za ten wspania艂y przepis i ju偶 mi sie uk艂ada w glowie, 偶e nastepnym razem mo偶e u偶yje tego przepisu jako jeden z blat贸w do tortu. B臋dzie wy艣mienicie:) Pozdrawiam i prosz臋 nie przestawaj, dziel sie z nami swoimi wspania艂o艣ciami:)

  24. vegenovo pisze:

    Bardzo apetycznie wygl膮daj膮, musz臋 spr贸bowa膰 tego przepisu bo naprawd臋 mi si臋 podoba.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze偶one - 2015 - Kinga Paruzel