Najlepsze muffinki bananowe ?

Czasami nie wierzę w siłę Internetu, dopiero Wy mi ją przywracacie. ? Czasami myślę, że moje posty czyta zaledwie kilku z Was, że mój Instagram i FP jest mikroskopijną częścią ogromnego wirtualnego nieba. Nigdy nie żyłam i nie będę żyć w świecie cyferek, którymi posługują się statystyki. Wolę te momenty, w których pokazujecie mi, że to, co robię gości w Waszych kuchniach. Ostatni live (wczorajszy) na IG pokazał mi na nowo, jaką MOC ma z pozoru nierealny onlinowy świat. W takim momencie wiem, że po drugiej stronie są cudowni ludzie, którzy stanowią część mojego realnego świata. Dajecie mi energię, radość i chęć do działania. Sprawiacie, że wierzę w nas. ?

Nie ma słów, aby wyrazić Wam moją wdzięczność — dziękuję to za mało. ?
Dzisiejszy przepis to dowód na to, że można gotować wspólnie, pysznie i lekko. To dowód na to, że Internet ma moc. To dowód na to, że dobry przepis porwie za sobą tłumy.

Obiecuję Wam!

♥ organizować live cyklicznie,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ informować Was o tym wydarzeniu z uprzedzeniem,
♥ przygotowywać najróżniejsze, zdrowe przepisy.

Proszę Was, po prostu korzystajcie z tych przepisów i od czasu do czasu pokazujcie mi tę sławną MOC Internetu.

Najlepsze muffinki bananowe?



Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15- 20 minut
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • Do dekoracji: suszone banany

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.
  2. Mąkę pszenną razową i żytnią wraz z proszkiem, sodą, solą i cynamonem przesiać przez sito.
  3. W drugiej misce zmiksować za pomocą  blendera banany obrane ze skórki, jajko, olej, sok z cytryny i cukier. Ma powstać gładka masa.
  4. Połączyć razem zawartość obu misek. Mieszać aż  ciasto będzie jednolite.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wypełniając każdą muffinkę do ¾ wysokości. Każdą muffinke udekorować z góry kawałkiem suszonego lub świeżego banana. Włożyć do piekarnika i piec 15- 20 minut. Do momentu w którym patyczak włożony w środek pozostaje suchy.

MOŻLIWOŚCI:

  • mąka: można użyć 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej, gryczanej, mielonych migdałów lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
  • cukier: można użyć cukru trzcinowego, stewii lub erytrytolu
  • olej rzepakowy: można zastąpić roztopionym masłem klarowanym, olejem kokosowym, oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym
  • jajko: można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody lub taką samą proporcją nasion chia, lub babki płesznik
  • muffinki można wzbogacić o dowolne dodatki: orzechy, czekoladę lub inne owoce.







70 Responses

  1. Girl with(out) Candida pisze:

    Upiekłam je dziś, po wczorajszym ‚lajfie’ :) Przepis super, bardzo prosty. Ciut zmodyfikowałam z uwagi na to, że nie jem cukru. Zamiast cukru dałam borówki, więc moje muffiny są bananowo-borówkowe. Puszyste pyszności.
    Powtórzę się – bardzo miło się z Tobą kucharzy na insta ?
    Prosimy o więcej ☺

  2. Aneeeek pisze:

    Jedna porcja = 1 babeczka? :)

  3. Magda pisze:

    Napewno zrobię ? i to już jutro 😉

  4. B. pisze:

    Zrobiłam je dziś i powiem jedno… są przepyszne !!! :))

  5. zgłodniałam pisze:

    czyli mogę użyć szklankę mąki pszennej i pół szklanki m. Kokosowej? jaką ilość cukru dodać, pół jakiej miary?

    • admin admin pisze:

      jeżeli chcesz użyć mąki kokosowej to polecam jej dać 1/4 szklanki
      cukier odmierzamy w szklankach – już poprawiłam w przepisie :)

  6. Justyna Szuba pisze:

    Kinga dzieki ci wielkie. Nie ogladalam wczorajszego lajfa bo za duzo obowiazkow na glowie ale …. ciesze sie na super przepis. Niedlugo wpada tesciowa z Bytomia do Londynu wiec zamiast ciacha beda mufinki. A ze z mezem nie jadamy cukru to jakby byl to przepis idealny. Dam znac jak zawsze na Insta co z tego wyszlo. Buziaczki i pozdrawiam @justyna_szuba

  7. Asia pisze:

    Czy może być mąka razowa?

  8. Kasia pisze:

    Kinga, mogę zamiast cukru dać miód i czy wtedy muszę zmienić proporcje mąki? ?

  9. Justyna pisze:

    Właśnie upiekłam. Pachną przepysznie. ? Przepis prosty
    a przede wszystkim szybki. Dzięki Kinga, jesteś niesamowita?

  10. Magda pisze:

    Są przepyszne! Tak puszyste! Dodalam cukier trzcinowy, bo nie miałam kokosowego.. szkoda kokosowe bylyby idealne, tak jak Twoje ciasteczka gryczane, które uwielbiam :-)Dziękuję i pozdrawiam ciepło

  11. Dorota pisze:

    Czy cukier brzozowy można zastąpić ksylitolem?

  12. Fitsweet.me pisze:

    Uwielbiam, chociaż wolę w formie chlebka. Bardzo lubię Twoje zdjęcia, wyróżniają się na tle innych blogów.

  13. Ola pisze:

    Przepyszne! Zrobiłam je z myślą o dzisiejszym śniadaniu już wczoraj wieczorem, przez noc nie straciły nic ze swojej puszystości! Przepyszne! ?? Całe szczęście, że jeszcze kilka się uchowało na jutrzejsze śniadanko. Dziękuje Ci bardzo Kingo ?

  14. Izabella pisze:

    Jesli zastępuje cukier kokosowy trzcinowym to w jakiej proporcji?

  15. Marta pisze:

    Dziś muffinki zrobione. Jednak nie są takie wyrośnięte jak Twoje. Myślę że to przez mąkę. Ale są bardzo dobre w smaku. Następnym razem na pewno wyjdą.

  16. oreerka pisze:

    Te mufiny rzeczywiście są najlepsze!! Z dodatkiem masła orzechowego smakują super!!!

    [url=http://childfree.pl/oczyszczanie-organizmu-z-tabletkami-denoxinal-moja-opinia/]tabletki denoxinal[/url]

  17. Hell(ena) pisze:

    Super! Będę wypróbowywać. Zazwyczaj piekę chlebek bananowy, ale czas sprawdzić muffinki :)

  18. Lidka pisze:

    No dobra..rzadko bo rzadko zostawiam jakiekolwiek komentarze, ale już się nazbierało, więc muszę. Kinga – uwielbiam CIĘ! Za Twój talent, smaki, prostotę potraw, a w każdej niewatpliwie wyczuwa się zaangażowanie i pasję. LUBIĘ TO! Z Toba mogę..i jestem :-) FIT! I tylko szkoda, że nie jestem krasomówca, bo wtedy mogłabym zdecydowanie lepiej opisać swoje odczucia. Tak czy inaczej, przetestowałam prawie wszystkie Twoje przepisy, no cóż, dla mnie – strzał w dziesiatkę. Ale nie spoczywaj na laurach, bo mój wilczy apetyt dopiero się zaczyna.. Bardzo mocno pozdrawiam i gratuluję bloga!

  19. Andzia pisze:

    Można użyć maki ryżowej i razowej ? Pozdrawiam :)

  20. Marta pisze:

    Kingo, czy masa na te muffinki ma być taka kleista? Robiłam dzisiaj z mąki gryczanej, bardzo trudno nakładało mi się ciasto do foremek, wszystko się kleiło.. Nie wiem czy to wina mąki czy dałam za mało oleju, jak sądzisz? W smaku są OK, ale mam wrażenie, że jednak coś zepsułam 😉

  21. Hanna pisze:

    Czy olej można zastąpić masłem orzechowym? Jakoś tak dobrze mi się komponuje z bananami ☺️

  22. Olga pisze:

    Dziś zrobione, z dodatkiem kakao bo mąż lubi :-) za to bez oleju- z czystego gapiostwa (uroki ciąży :-). A i tak wyszły fenomenalne ❤

  23. Małgosia pisze:

    Uwielbiam Twój blog, przepisy i Ciebie!:D Super babka, wspaniałe pomysły. Przepisu jeszcze nie testowałam, ale zrobię na pewno, bo szukam czegoś własnie bananowego. Prób było wiele, jednak nigdy mi nie wyszło żadne ciasto bananowe, zazwyczaj kończyło się zakalcem. Ale Ciebie obserwuję od dawna, korzystam z przepisów, a te muffiny będą obowiązkowo pieczone przeze mnie i moja córeczkę w niedługim czasie! :) Dzieki Kinga <3

    • admin admin pisze:

      Małgosiu ? dziękuję za tyle miłych słów ?? koniecznie daj znać czy muffinki Ci smakowały :)

      • Małgosia pisze:

        Po raz pierwszy w zyciu mruczalam przy jedzeniu! ;D Kinga jesteś niesamowita, te babeczki sa obłędne, genialne, przepyszne, POEZJA!!! Od dzis numer jeden na mojej liście. Miałam ochotę zjeść je wszystkie na raz. Jak juz pisałam, nigdy wcześniej nie udało mi się zrobic żadnego ciasta bananowego bez zakalca, a tu taka niespodzianka:) Dziękuje za ten wspaniały przepis i już mi sie układa w glowie, że nastepnym razem może użyje tego przepisu jako jeden z blatów do tortu. Będzie wyśmienicie:) Pozdrawiam i proszę nie przestawaj, dziel sie z nami swoimi wspaniałościami:)

  24. vegenovo pisze:

    Bardzo apetycznie wyglądają, muszę spróbować tego przepisu bo naprawdę mi się podoba.

  25. Kasia pisze:

    Muffiny wyszły idealnie! Mięciutkie i bardzo smaczne!
    (zamiast cukru dodałam 1 łyżkę miodu – eksperymentalnie)
    Dzięki za przepis! Będę zaglądała częściej!
    Pozdrawiam ciepło!! 😉

  26. Lili pisze:

    Upiekłam dziś te babeczki i wyszły super. Zamiast mąki żytniej dałam gryczaną. Kolejny fajny przepis. Pozdrawiam

  27. malaadinka pisze:

    OMG! Objawienie! Próbowałam różnych przepisow fit muffinek ale te przebijają wszystkie! Dzięki za ten przepis!! 😀

  28. Monika pisze:

    Zrobiłam wczoraj, z trudem dotrwały do dzisiejszej popołudniowej kawki z przyjaciółką ! 😉 Pyszności! Będę wracać do tego przepisu :)

  29. Kaśka pisze:

    Najlepsze. Najszybsze. Najzdrowsze. Pyyyycha. Z braku bananów suszonych u mnie na topie pekany. Dziękuję Kinga

  30. Asia pisze:

    Kinga!! Przepyszne! Dodałam 4 kostki czekolady pokruszone na te 12 porcji :) tak po odrobinie :) chłopak mowi ze przepyszne! Dziekuje

  31. Beata pisze:

    PYSZNEEEEEE

  32. Marta Małgorzata pisze:

    Wspaniałe! Tak dobre że znikają w mgnieniu oka. Lubię takie przepisy, ograniczając jedynie ilość cukru, bez wyrzutów sumienia podaję małemu synowi, a on woła „przepysne, poprosę drugą”. Dziękuję za to ❤

  33. Martyna pisze:

    Ile g ma jedna szklanka ?

  34. Agnieszka pisze:

    Witam, zamiast proszku do pieczenia ile dodać sody? Albo czy jest jakiś Eko dobry proszek do pieczenia?

  35. Sara pisze:

    Co zamiast mąki żytniej ?

  36. Aga pisze:

    Hej, jutro piekę, ile maksymalnie mogę dać mąki jaglanej?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel