Jagodowa gryczanka ­čŹî

┼Üniadania uwielbiam. Ju┼╝ noc─ů wymy┼Ťlam, co przygotuj─Ö kolejnego dnia. Wielu z Was pyta w wiadomo┼Ťciach czy ka┼╝dy┬ám├│j posi┼éek┬áwygl─ůda tak jak na zdj─Öciu? Jaka jest prawda?

Tak! Ka┼╝da potrawa jest dla mnie tak samo wa┼╝na i ka┼╝da musi sprawi─ç, bym chcia┼éa j─ů┬ámie─ç w swoich ustach. ┬áZawsze zaczynamy je┼Ť─ç oczyma i┬ádla mnie to bardzo istotne ju┼╝ podczas przygotowania posi┼éku. Wielu z nas dba o smak (i bardzo dobrze) jednak finalnie zapominamy o ostatecznym wygl─ůdzie. Takie ┼Ťniadanie, kt├│re Wam dzisiaj przedstawiam, jest proste w przygotowaniu i ┼éatwe w dekorowaniu. Na blogu jest ju┼╝ kilka propozycji gryczanek m.in czekoladowa┬á┬áczy klasyczna jasna, w mojej ksi─ů┼╝ce „Fit s┼éodko┼Ťci” r├│wnie┼╝ ma swoje miejsce.

Oczywi┼Ťcie, dajcie zna─ç jak tylko jej spr├│bujecie. Uwielbiam Wasze wiadomo┼Ťci i komentarze ­čśś

Udanego i pysznego poniedzia┼éku┬á­čśś

Jagodowa gryczanka



Ilo┼Ť─ç porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut + noc namaczania
Czas pieczenia: --------
Czas całkowity: minimum 5 godzin

Składniki:

  • 3 ┼éy┼╝ki┬ákaszy gryczanej niepalonej (bia┼éej)
  • 1 szklanka wody
  • 1 ┼éy┼╝ka soku z cytryny
  • ┬Ż banana
  • ┬Ż szklanki jag├│d
  • ┬╝ szklanki mleka migda┼éowego
  • 1 ┼éy┼╝eczka nasion chia
  • dodatki: ┼Ťwie┼╝e sezonowe owoce, py┼éek pszczeli

Przygotowanie:

  1. Kasz─Ö gryczan─ů niepalon─ů (bia┼é─ů) zala─ç na noc wod─ů z 1 ┼éy┼╝k─ů cytryny, aby aktywowa─ç ziarna.
  2. Na drugi dzie┼ä rano kasz─Ö odcedzi─ç i przep┼éuka─ç na sicie. Ods─ůczy─ç i umie┼Ťci─ç w misie blendera lub rozdrabniacza.
  3. Doda─ç do kaszy ┬ámleko migda┼éowe, po┼éow─Ö banana, jagody i nasiona chia ÔÇô ca┼éo┼Ť─ç zblendowa─ç.
  4. Gryczank─Ö udekorowa─ç dowolnymi, sezonowymi owocami.







20 Responses

  1. Renata pisze:

    Kingo, uwielbiam Twoje gryczanki!!! Od Ciebie w┼éa┼Ťnie nauczy┼éam si─Ö, ┼╝e mo┼╝na rano wyczarowa─ç takie cudo z kaszy gryczanej nie gotuj─ůc jej :) Dzi─Ökuj─Ö Tobie za kolejny super przepis :)

  2. Goska pisze:

    razem z moja 2-latka zaliczylysmy na sniadanie Pani gryczanke. mmmm…dobra byla! I Malej takze smakowala (jeszcze wylizuje miske!) Pani strone I konto instagram odkrylam dopiero kilka dni temu I jakos nie moge z nich „zejsc”. dziekujemy za super pomysly!

    • admin admin pisze:

      wspaniale – dzi─Ökuj─Ö ┼╝e Pani napisa┼éa ­čśś­čĄŚ
      ale si─Ö ciesz─Ö czytaj─ůc takie s┼éowa
      prosz─Ö zwraca─ç si─Ö do mnie po imieniu ­čśś­čĄŚ

  3. Kama pisze:

    Kocham Pani bloga, Pani Kingo!
    Jednak jest jedna rzecz nad kt├│r─ů troch─Ö ubolewam – nadmiar owsianek ­čśŤ U┼Ťmiecham si─Ö wprawdzie, pisz─ůc to, ale prawda jest taka, ┼╝e tylko dzi─Öki Pani zdecydowa┼éam si─Ö w og├│le jak─ůkolwiek spr├│bowa─ç. Tylko niestety – cho─ç smak ok, wr─Öcz naprawd─Ö zaskakuj─ůco dobry, to jednak konsystencja jest dla mnie czym┼Ť nie do przej┼Ťcia i nie mam na to ┼╝adnego pomys┼éu. :( Ale spr├│buj─Ö z ch─Öci─ů tej gryczanki! Wygl─ůda ┼Ťlicznie! Chwilowo jednak przerzuci┼éam si─Ö na zdrowe pieczywo i kombinuj─Ö z r├│┼╝nymi pastami do chleba. Ostatnio, poza Pani propozycjami, inspiruj─Ö si─Ö te┼╝ ch─Ötnie kana┼éem Macro Bios Bar na youtube – fajne pomys┼éy maj─ů – moj ulubiony przepis to pasta ze s┼éonecznika z jab┼ékiem i majerankiem. Mo┼╝e i Pani si─Ö spodoba. A zna Pani t─Ö firm─Ö? Glownie zajmuja sie cateringiem na terenie Warszawy i w okolicach, wi─Öc to mnie wyklucza jako nabywc─Ö. Ale odkry┼éam, ┼╝e prowadza tez sklep internetowy i tak sobie kminie czy czegos nie zamowic na probe.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    • admin admin pisze:

      Witam :)
      z ch─Öci─ů sprawdz─Ö sobie podane przez Pani─ů miejsca :) nie znam ich :)
      Co do owsianki – mo┼╝e doda─ç do niej wi─Öcej orzech├│w aby struktura nieco si─Ö zmieni┼éa :)
      gor─ůco pozdrawiam i dzi─Ökuj─Ö za komentarz :*

  4. Kasia pisze:

    Hej Kinga ­čśŹ co Ty masz za maszynk─Ö, w kt├│rej wszystko miksujesz? Spali┼éam sw├│j r─Öczny blender ­čśĽ . Uwielbiam Twoje przepisy, a batony z mas┼éem orzechowym to u mnie raz w tygodniu musz─ů by─ç ­čśë­čśő Potrzebuj─Ö kupi─ç co┼Ť, w czym wszystko zmiksuje ..chc─Ö zrobi─ç fit trufelki i nie mam czym ­čśó. Pozdrawiam ­čśő­čśś­čśŹ

  5. Monika pisze:

    Czy woda do zalania kaszy ma by─ç zimna, ciep┼éa czy mo┼╝e gor─ůca? Platki owsiane zalewalam gor─ůca aby szybciej namiek┼éy ­čśë

  6. Alicja pisze:

    Kingo, Twoje przepisy z kana┼éu na You tube, z Twoich ksi─ů┼╝ek- cudowne,na sta┼ée zago┼Ťci┼éy w mojej kuchni. Cz─Ö┼Ť─ç z nich weganizuj─Ö. S─ů pyszne i proste. Gotuj dla nas wi─Öcej. ­čśő

  7. Marta pisze:

    Kinga, na jakim etapie podgrza─ç kasz─Ö, bo wol─Ö ciep┼ée ┼Ťniadanko, zw┼éaszcza jesieni─ů:)

  8. muwina pisze:

    A pomy┼Ťle─ç, ┼╝e jeszcze jaki┼Ť czas temu nie lubi┼éam kaszy gryczanej. Teraz j─ů kocham!!!

    http://pilloledimagrantiblog.it/kilocal medical slim

  9. Joanna pisze:

    Kinga, cudowne przepisy i zdj─Öcia <3 jak zwykle jestem zakochana, oczarowana i zainspirowana !
    Chciałam zapytać o aktywację ziaren kaszy.
    Ka┼╝da z kasz kt├│r─ů chcemy aktywowa─ç powinno si─Ö namacza─ç z sokiem z cytryny? Po tzw aktywacji mo┼╝na r├│wnie┼╝ gotowa─ç i podgrzewa─ç? Aktywowanie ma za zadanie usuni─Öcie "z┼éych" sk┼éadk├│w ?

    • admin admin pisze:

      Powodem, dla kt├│rego nie powinno si─Ö je┼Ť─ç kaszy gryczanej surowej bez wcze┼Ťniejszego jej aktywowania jest spowodowane kwasem fitynowym w ziarnie .
      Poprzez namoczenie ziaren i ro┼Ťlin str─ůczkowych znacz─ůco redukujesz zawarto┼Ť─ç kwasu fitynowego poprzez aktywacj─Ö naturalnego enzymu, kt├│ry rozk┼éada kwas fitynowy i pozwala sk┼éadnikom od┼╝ywczym zawartym w ┼╝ywno┼Ťci sta─ç si─Ö dost─Öpnym dla naszego organizmu.
      Takie namaczanie sprawia że lepiej trawimy ziarna i więcej dostarczamy więcej składników odżywczych

  10. Kasia pisze:

    Mniam! Zrobi─Ö to jutro na ┼Ťniadanie :)

  11. Ania_P pisze:

    A czy na kolacj─Ö to b─Ödzie te┼╝ dobra opcja, czy lepiej jednak na ┼Ťniadanie? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel