Wilgotne ciasto bananowe ?

Petarda! Tak! Ten przepis jest świetny! Nie dość że szybki w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. Dawno ciasto nie smakowało mi tak bardzo. Wyjadaliśmy je jeszcze ciepłe z blaszki. Sesja zdjęciowa trwała dosłownie 5 minut – ten zapach nie pozwalał pracować. On prowokował do konsumpcji. Najśmieszniejsze jest to że takie przepisy powstają u mnie spontanicznie, z resztek. Przed każdym dłuższym wyjazdem robię generalne czyszczenie lodówek tak aby nic się nie zmarnowało. Tym razem miałam mnóstwo bananów i jogurty – mrożenie ich do koktajli jest rozwiązaniem ale nie w przypadku zamrażarki pełnej tego produktu. Nie lubię skomplikowanych receptur dlatego zazwyczaj moje przepisy bazują na mieszaniu składników mokrych z suchymi. Odpowiednie proporcje sprawiają, że efekt zawsze jest  udany.

Kochani moi oczywiście jeżeli wykonacie przepis będzie mi niezmiernie miło jeżeli dacie znać czy Wam smakowało :)

Ps. osoby które nie śledzą mnie na instagramie zachęcam do oglądania na bieżąco – większość przepisów przygotowuję na moim stories – będziecie wiedzieć co na blogu się pichci :)

Wilgotne ciasto bananowe ?



Ilość porcji: 10-12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Czas całkowity: 80 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 3-4 banany (dojrzałe)
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
  3. W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
  4. Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
  6. Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
  • mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
  • ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
  • słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.

 







68 Responses

  1. Wiola pisze:

    Konto nie mogę jeść jajka. Jak się tu zastąpię?

  2. Wiola pisze:

    Przepraszam słownik. Kingo nie mogę jeść jajka. Jak je mogę zastąpić?

  3. Ania pisze:

    Zamiast czekolady można użyć kakao?

  4. Monika pisze:

    Czy można pominąć jogurt – nietolerancja laktozy :(

    • Diana pisze:

      Można kupić bez laktozy. Z zott (chyba tak się pisze) w Żabce jest.

    • admin admin pisze:

      można wtedy polecam dodać mleko kokosowe lub sojowe wymieszane z sokiem z cytryny i odstawione na 5 minut – zrobi się z tego coś podobnego do kefiru

  5. Monika pisze:

    Kingo jaką mąką mogę zastąpić pszenną? Orkiszową, ryżową?

  6. Kaja pisze:

    Czy w sytuacji pominiecia czekolady można dodać więcej kakao?
    Pozdrawiam!

  7. Podolodzy.pl pisze:

    Szybkie i zdrowe ciasto. Uwielbiam takie! W dodatku samym wyglądem zachęca do wypróbowania.

  8. Agata pisze:

    Ciasto piekłam 1h 15 minut i wyszło mocno wilgotne. Trochę o konsystencji budyniu… Użyłam maslanki zamiast jogurtu i dość duże banany miałam. Czy to mógł być powód? Ba raczej nie było surowe w środku… :p

    • admin admin pisze:

      tak dokładnie to był powód – w przypadku dużych bananów należy dodać więcej mąki lub ograniczyć ilość płynów

  9. Paulina pisze:

    Kingo! Jestem w Tobie i Twoich przepisach zakochana bardziej i bardziej z każdą próbą! Gdyby nie to, że obie jesteśmy zamężne, klęczałabym właśnie przed Tobą z największym diamentem jaki widział świat.
    Czarujesz! Ja i ciasta nie lubiłyśmy się nigdy. Przykład – jak ostatni raz wzięłam się za wypieki kilka lat temu na urodziny męża to po miesiącu mi się przyznał, że początkowo podejrzewał, że zrobiłam chleb…
    Wczoraj jednak podniosłam rękawicę i spróbowałam Twojego przepisu na ciacho bananowe. Kinga, czarodziejko! Wyszło! I to jak! PRZEPYSZNE! Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!

    • admin admin pisze:

      Paulino nawet nie masz pojęcia ile radości dały mi Twoje słowa! to dla mnie coś wyjątkowego! to najpiękniejsza nagroda kiedy przepisy żyją w waszych kuchniach i co najważniejsze – wychodzą i smakują :) to ja dziękuję, dziękuję, dziękuję !!!!:*

  10. Elwira pisze:

    Ciasto upiekłam wczoraj- wyszło GENIALNE!
    Przepięknie wyrosło, idealnie wilgotne i pachnące, a w dodatku szybkie w wykonaniu!
    Zamiast cukru trzcinowego dodałam tyle samo ksylitolu, a banany miałam już mocno dojrzałe w związku z czym dla mnie ciacho wyszło odrobinę za słodkie, ale reszta domowników jest zachwycona. Blacha znika z prędkością światła, oby więcej takich przepisów! <3

  11. Joanna pisze:

    Lubie twoje przepisy:) Jesteś artyską w kuchni, twoje przepisy są arcydziełem 😀 to co tworzysz jak łączysz składniki z róznych półek to dzieło:) twoje przepisy nie są oklepane jesteś nie do skopiowania! Oby tak dalej ! Poprostu sztuka gotowania :)

  12. Kasia pisze:

    Kinga kilka pytań odnośnie mąk z przepisu:
    – mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720?
    – czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana?
    – mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła?
    Pozdr☺️

    • admin admin pisze:

      Kasiu juz odpowiadam :)
      – mąka żytnia? Mówimy o razowej typ 2000 czy zwykłej typ720? mówimy o zwykłej typ 720 -ale możemy spokojnie wymieszać
      – czy mąkę pszenna oprócz wymienionych już mąk mogę zastąpić jaglana lub gryczana? tak
      – mąka orkiszowa z przepisu jest pełnoziarnista czy zwykła? pełnoziarnista

  13. Kasia pisze:

    Czy można pominąć siemie lniane? Czy do przepisu używamy siemienia mielonego czy w ziarnach?
    Pozdr?

  14. Kasia pisze:

    Pod przepisem na ciasto są wypisane możliwości m.in. Ze mąkę pszenną można zamienić na orkiszową?Stąd moje pytanie?

  15. zaanka pisze:

    Kingo czekamy na kolejne przepisy? Wydaje się że długo już cię tu nie? ma

  16. inas pisze:

    To ciasto jest obłędne! nie dość, że szybko się robi to i fantastycznie smakuje. Zrobiłam z mąką żytnią pełnoziarnistą (nie byłam pewna jaka ma być) i dodałam żurawiny.
    Po prostu miooodziooo…

  17. Ola pisze:

    Czy można ciasto później zamrozić ? 😉

  18. Marlena pisze:

    Bardzo zaciekawiła mnie kwestia mrożenia ciasta. Nigdy tego nie robiłam, a przyznaję że byłoby to super rozwiązanie, kiedy ciasta w domu jadam tylko ja i kolejnego dnia z tym samym ciastem już mam trochę dosyć. Jak mrozić, jak rozmrażać? Czy wszystkie ciasta typu zdrowe i fit (bez kremów, bez i galaretek) można mrozić?

  19. Asia pisze:

    Kingo Twoje przepisy są genialne! Ciasto piekłam dwa razy w ciągu doby bo tak szybko zniknęło. Pracuję w przedszkolu i w ramach warsztatów Kuchcikowo upiekłam z dziećmi ciasto bananowe, które zjadły w ekspresowym tempie na podwieczorek, krzycząc że chcą jeszcze. Od jakiegoś czasu Twoje ciasto w naszym przedszkolu jest najlepszym z podwieczorków jaki można sobie wymarzyć. Zamiast mąki żytniej dodałam gryczaną i też jest pyszne ?. Dziękuję za super przepis i gorąco pozdrawiam ?

    • admin admin pisze:

      ASiu nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze :) Wspaniale, że od najmłodszych lat wpajacie dzieciom że można jeść zdrowe słodycze. Dziękuję :*

  20. muwina pisze:

    Pyszne jest to ciasto. Idealne na jesienne wieczory :)

    http://pilloledimagrantiblog.it/tisanoreica-opinioni-ed-esperienza

  21. Sandra pisze:

    Pyszne i ekspresowe ciasto:)Super się prezentuję,smak obłędnie czekoladowy:D Bardzo dobre:* Dobrze,że kupuje dużo bananów;)

  22. trrruskawka pisze:

    Kurcze utkwiłam przy oleju rzepakowym, u mnie w domu brak , zastanawiam sie czy gdyby zamienic tlusz na oliwe z oliwek i cukier np. na kokosowy lub ksylotion czy mialoby to miejsce bytu? Każde z twoich przepisów to finezja smaków <3, co najlepsze wszystko wychodzi jak na zdjeciach, jestem w niebo wzieta. Zazdroszcze pasji i konsekwentnego dazenia to doskonalenia, jestes genialna dziewczyno! :*

    PS. Mam nadzieje ze pomozesz :/

    • admin admin pisze:

      kochana dziękuję za tytle miłych słów
      spokojnie możesz zamienić olej na oliwę i cukier na dowolną substancję słodzącą – ciasto uda się w 100%

  23. Andzia pisze:

    Przepyszny :) kolejny przepis na 6 z plusem 😉

  24. Kasieńka pisze:

    Dziękuję Ci za ten przepis! Naprawdę super :)

  25. Kasia Kolobrzeg pisze:

    Witam,
    ciasto w piekarniku wyrosło a potem opadło znacznie i w przekroju jakby był zakalec. Może to wina czekolady- za grube kawałki ? Ale w smaku oczywiście przepyszne. :-)

    • admin admin pisze:

      KAsiu prawdopodobnie za długo mieszałaś składniki. Polecam jeszcze raz spróbować i nie mieszać za długo tylko do ich pqłącznia :)

  26. Edyta pisze:

    Czy cukier trzcinowy mogę zastąpić miodem?

  27. Katarzyna M. pisze:

    Zrobione jak zwykle nie zawiodłam się na Pani przepisie – wyszło pyszne 😉 wprowadziłam małą zmianę: nie dodałam cukru bo miałam zamrożone bardzo dojrzałe banany i wyszło i tak słodkie :) Pozdrawiam

  28. Kasia pisze:

    Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć tylko kokosowej (jeżeli tak to jaką ilość)?

  29. Izabela pisze:

    Zostały mi same białka. Czy mogę użyć je do tego przepisu czy powinny być to całe jajka?

  30. Agata pisze:

    A czy może być zamiennik: mąka orkiszowa zamiast pszennej i mąka jaglana zamiast żytniej?

  31. Ada pisze:

    Witam! a czym zastąpić cukier? można posłodzić jakoś daktylami albo czymś innym? (nie ksylitolem ani słodzikiem)?pozdrawiam

  32. Marta pisze:

    Uwielbiam Cię Kingo Paruzel! Po nieudanej próbie z ciastem marchewkowym, postanowiłam się nie poddawać i upiekłam to cudo bananowe. BOMBA! Mój trzylatek i 10-cio miesięczniak są zachwyceni. Wcięli po dużym kawałku. Dzięki za te przepisy, które wprowadzają do zdrowej diety nieco słodyczy i tę kropkę nad „i” po obiedzie lub do kawy. Bycie na diecie wcale nie musi być męką. Dzięki!

  33. Olga pisze:

    Kingo od jakiegos czasu probuje Twoich przepisów i sa świetne. Ciasto robilam i pycha jednak moje dziecie ma alergie czy jak zastapie kakao karobem bedzie ok? A jogurt np śmietanką kokosowa ?? Z gory dziękuję za odpowiedź :)

  34. Asia pisze:

    Witam serdecznie,

    Chciałabym wypróbować Pani przepis:)

    Czy zamiast podanych w przepisie mąki pszennej i żytniej można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej (jeśli tak, to czy w tej samej ilości, jak w przepisie, czyli 1 szklanka). Banany średniej wielkości? Składniki powinny mieć temp. pokojową? Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Tak można użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej w takiej samej proporcji jak podane w przepisie. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  35. Hanna pisze:

    Zrobione! Co prawda z połowy porcji, a olej zastąpiłam jogurtem greckim. Wiem, jak szybko się kończą Twoje ciasta, więc profilaktycznie zrobiłam wersję, którą ewentualnie można zjeść na raz 😀 zjedzone z mamą, na dwa razy. Cudowne

  36. Magdalena pisze:

    Zrobiłam i ja, wersja bez czekolady bo nie mogę ☹️ Zamiast jogurtu mleko kokosowe z sokiem z cytryny, trochę mi siadło ale i tak jest PYSZNE!!! Z pewnością nie raz powtórzę 😁 Pozdrawiam Pani Kingo 🙂
    P.S. Kibicowałam Pani w MasterChefie i od tego czasu zaglądam na Pani bloga, robiłam nie jedno ciasto według Pani przepisu 🙂

  37. Paulina pisze:

    Kinga! Faktycznie zapach prowokuje do konsumpcji, unosił się w całym mieszkaniu! Dodałam posiekane orzechy i cynamon – wyszło obłędnie! Twoje przepisy są rewelacyjne! :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel