Wilgotne ciasto bananowe ­čŹî

Petarda! Tak! Ten przepis jest ┼Ťwietny! Nie do┼Ť─ç ┼╝e szybki w przygotowaniu to jeszcze przepyszny. Dawno ciasto nie smakowa┼éo mi tak bardzo. Wyjadali┼Ťmy je jeszcze ciep┼ée z blaszki. Sesja zdj─Öciowa trwa┼éa dos┼éownie 5 minut – ten zapach nie pozwala┼é pracowa─ç. On prowokowa┼é do konsumpcji. Naj┼Ťmieszniejsze jest to ┼╝e takie przepisy powstaj─ů u mnie spontanicznie, z resztek. Przed ka┼╝dym d┼éu┼╝szym wyjazdem robi─Ö generalne czyszczenie lod├│wek tak aby nic si─Ö nie zmarnowa┼éo. Tym razem mia┼éam mn├│stwo banan├│w i jogurty – mro┼╝enie ich do koktajli jest rozwi─ůzaniem ale nie w przypadku zamra┼╝arki pe┼énej tego produktu. Nie lubi─Ö skomplikowanych receptur dlatego zazwyczaj moje przepisy bazuj─ů na mieszaniu sk┼éadnik├│w mokrych z suchymi. Odpowiednie proporcje sprawiaj─ů, ┼╝e efekt zawsze jest ┬áudany.

Kochani moi oczywi┼Ťcie je┼╝eli wykonacie przepis b─Ödzie mi niezmiernie mi┼éo je┼╝eli dacie zna─ç czy Wam smakowa┼éo :)

Ps. osoby kt├│re nie ┼Ťledz─ů mnie na instagramie zach─Öcam do ogl─ůdania na bie┼╝─ůco – wi─Ökszo┼Ť─ç przepis├│w przygotowuj─Ö na moim stories – b─Ödziecie wiedzie─ç co na blogu si─Ö pichci :)

Wilgotne ciasto bananowe ­čŹî



Ilo┼Ť─ç porcji: 10-12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Czas całkowity: 80 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • ┬Ż szklanki cukru trzcinowego
  • ┬Ż szklanki oleju rzepakowego
  • ┬Ż szklanki jogurtu naturalnego
  • 3-4 banany (dojrza┼ée)
  • ┬Ż szklanki m─ůki pszennej
  • ┬Ż szklanki m─ůki ┼╝ytnej
  • 1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia
  • ┬Ż┬á┼éy┼╝eczki sody oczyszczonej
  • 2 ┼éy┼╝ki kakao
  • szczypta soli
  • 1 ┼éy┼╝ka ciep┼éej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 ┼éy┼╝ki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawi─ç na temperatur─Ö 160 C z funkcj─ů grzania g├│ra-d├│┼é. Foremk─Ö o ┼Ťrednicy 25 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia.
  2. Za pomoc─ů blendera lub rozdrabniacza zmiksowa─ç: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
  3. W drugiej misce przesia─ç m─ůk─Ö pszenn─ů i ┼╝ytni─ů, proszek do pieczenia, sod─Ö, s├│l i kakao.
  4. Po┼é─ůczy─ç zawarto┼Ť─ç obu misek. Dobrze wymiesza─ç. Doda─ç ciep┼é─ů wod─Ö i pokrojon─ů w kostk─Ö czekolad─Ö. Znowu wymiesza─ç.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
  6. Form─Ö w┼éo┼╝y─ç do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek pozostaje suchy.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast jogurtu mo┼╝na u┼╝y─ç ma┼Ťlanki lub kefiru
  • m─ůk─Ö pszenn─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç m─ůk─ů orkiszow─ů lub migda┼éow─ů
  • ciasto mo┼╝na wzbogaci─ç o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
  • s┼éodycz ciasta zale┼╝y od dojrza┼éo┼Ťci banan├│w im ciemniejsze tym s┼éodsze.

 







44 Responses

  1. Wiola pisze:

    Konto nie mog─Ö je┼Ť─ç jajka. Jak si─Ö tu zast─ůpi─Ö?

  2. Wiola pisze:

    Przepraszam s┼éownik. Kingo nie mog─Ö je┼Ť─ç jajka. Jak je mog─Ö zast─ůpi─ç?

  3. Ania pisze:

    Zamiast czekolady mo┼╝na u┼╝y─ç kakao?

  4. Monika pisze:

    Czy mo┼╝na pomin─ů─ç jogurt – nietolerancja laktozy :(

    • Diana pisze:

      Mo┼╝na kupi─ç bez laktozy. Z zott (chyba tak si─Ö pisze) w ┼╗abce jest.

    • admin admin pisze:

      mo┼╝na wtedy polecam doda─ç mleko kokosowe lub sojowe wymieszane z sokiem z cytryny i odstawione na 5 minut – zrobi si─Ö z tego co┼Ť podobnego do kefiru

  5. Monika pisze:

    Kingo jak─ů m─ůk─ů mog─Ö zast─ůpi─ç pszenn─ů? Orkiszow─ů, ry┼╝ow─ů?

  6. Kaja pisze:

    Czy w sytuacji pominiecia czekolady mo┼╝na doda─ç wi─Öcej kakao?
    Pozdrawiam!

  7. Podolodzy.pl pisze:

    Szybkie i zdrowe ciasto. Uwielbiam takie! W dodatku samym wygl─ůdem zach─Öca do wypr├│bowania.

  8. Agata pisze:

    Ciasto piek┼éam 1h 15 minut i wysz┼éo mocno wilgotne. Troch─Ö o konsystencji budyniu… U┼╝y┼éam maslanki zamiast jogurtu i do┼Ť─ç du┼╝e banany mia┼éam. Czy to m├│g┼é by─ç pow├│d? Ba raczej nie by┼éo surowe w ┼Ťrodku… :p

    • admin admin pisze:

      tak dok┼éadnie to by┼é pow├│d – w przypadku du┼╝ych banan├│w nale┼╝y doda─ç wi─Öcej m─ůki lub ograniczy─ç ilo┼Ť─ç p┼éyn├│w

  9. Paulina pisze:

    Kingo! Jestem w Tobie i Twoich przepisach zakochana bardziej i bardziej z ka┼╝d─ů pr├│b─ů! Gdyby nie to, ┼╝e obie jeste┼Ťmy zam─Ö┼╝ne, kl─Öcza┼éabym w┼éa┼Ťnie przed Tob─ů z najwi─Ökszym diamentem jaki widzia┼é ┼Ťwiat.
    Czarujesz! Ja i ciasta nie lubi┼éy┼Ťmy si─Ö nigdy. Przyk┼éad – jak ostatni raz wzi─Ö┼éam si─Ö za wypieki kilka lat temu na urodziny m─Ö┼╝a to po miesi─ůcu mi si─Ö przyzna┼é, ┼╝e pocz─ůtkowo podejrzewa┼é, ┼╝e zrobi┼éam chleb…
    Wczoraj jednak podniosłam rękawicę i spróbowałam Twojego przepisu na ciacho bananowe. Kinga, czarodziejko! Wyszło! I to jak! PRZEPYSZNE! Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!

    • admin admin pisze:

      Paulino nawet nie masz poj─Öcia ile rado┼Ťci da┼éy mi Twoje s┼éowa! to dla mnie co┼Ť wyj─ůtkowego! to najpi─Ökniejsza nagroda kiedy przepisy ┼╝yj─ů w waszych kuchniach i co najwa┼╝niejsze – wychodz─ů i smakuj─ů :) to ja dzi─Ökuj─Ö, dzi─Ökuj─Ö, dzi─Ökuj─Ö !!!!:*

  10. Elwira pisze:

    Ciasto upiekłam wczoraj- wyszło GENIALNE!
    Przepi─Öknie wyros┼éo, idealnie wilgotne i pachn─ůce, a w dodatku szybkie w wykonaniu!
    Zamiast cukru trzcinowego doda┼éam tyle samo ksylitolu, a banany mia┼éam ju┼╝ mocno dojrza┼ée w zwi─ůzku z czym dla mnie ciacho wysz┼éo odrobin─Ö za s┼éodkie, ale reszta domownik├│w jest zachwycona. Blacha znika z pr─Ödko┼Ťci─ů ┼Ťwiat┼éa, oby wi─Öcej takich przepis├│w! <3

  11. Joanna pisze:

    Lubie twoje przepisy:) Jeste┼Ť artysk─ů w kuchni, twoje przepisy s─ů arcydzie┼éem ­čśÇ to co tworzysz jak ┼é─ůczysz sk┼éadniki z r├│znych p├│┼éek to dzie┼éo:) twoje przepisy nie s─ů oklepane jeste┼Ť nie do skopiowania! Oby tak dalej ! Poprostu sztuka gotowania :)

  12. Kasia pisze:

    Kinga kilka pyta┼ä odno┼Ťnie m─ůk z przepisu:
    – m─ůka ┼╝ytnia? M├│wimy o razowej typ 2000 czy zwyk┼éej typ720?
    – czy m─ůk─Ö pszenna opr├│cz wymienionych ju┼╝ m─ůk mog─Ö zast─ůpi─ç jaglana lub gryczana?
    – m─ůka orkiszowa z przepisu jest pe┼énoziarnista czy zwyk┼éa?
    PozdrÔś║´ŞĆ

    • admin admin pisze:

      Kasiu juz odpowiadam :)
      ÔÇô m─ůka ┼╝ytnia? M├│wimy o razowej typ 2000 czy zwyk┼éej typ720? m├│wimy o zwyk┼éej typ 720 -ale mo┼╝emy spokojnie wymiesza─ç
      ÔÇô czy m─ůk─Ö pszenna opr├│cz wymienionych ju┼╝ m─ůk mog─Ö zast─ůpi─ç jaglana lub gryczana? tak
      ÔÇô m─ůka orkiszowa z przepisu jest pe┼énoziarnista czy zwyk┼éa? pe┼énoziarnista

  13. Kasia pisze:

    Czy mo┼╝na pomin─ů─ç siemie lniane? Czy do przepisu u┼╝ywamy siemienia mielonego czy w ziarnach?
    Pozdr­čśü

  14. Kasia pisze:

    Pod przepisem na ciasto s─ů wypisane mo┼╝liwo┼Ťci m.in. Ze m─ůk─Ö pszenn─ů mo┼╝na zamieni─ç na orkiszow─ů­čśüSt─ůd moje pytanie­čśÇ

  15. zaanka pisze:

    Kingo czekamy na kolejne przepisy­čśő Wydaje si─Ö ┼╝e d┼éugo ju┼╝ ci─Ö tu nie­čśó ma

    • admin admin pisze:

      jestem jestem – cho─ç mia┼éam remont w kuchni i w domu :) dzi┼Ť ju┼╝ ruszy┼éam ze spora ilo┼Ťci─ů nowych przepis├│w:)

  16. inas pisze:

    To ciasto jest ob┼é─Ödne! nie do┼Ť─ç, ┼╝e szybko si─Ö robi to i fantastycznie smakuje. Zrobi┼éam z m─ůk─ů ┼╝ytni─ů pe┼énoziarnist─ů (nie by┼éam pewna jaka ma by─ç) i doda┼éam ┼╝urawiny.
    Po prostu miooodziooo…

  17. Ola pisze:

    Czy mo┼╝na ciasto p├│┼║niej zamrozi─ç ? ­čśë

  18. Marlena pisze:

    Bardzo zaciekawi┼éa mnie kwestia mro┼╝enia ciasta. Nigdy tego nie robi┼éam, a przyznaj─Ö ┼╝e by┼éoby to super rozwi─ůzanie, kiedy ciasta w domu jadam tylko ja i kolejnego dnia z tym samym ciastem ju┼╝ mam troch─Ö dosy─ç. Jak mrozi─ç, jak rozmra┼╝a─ç? Czy wszystkie ciasta typu zdrowe i fit (bez krem├│w, bez i galaretek) mo┼╝na mrozi─ç?

  19. Asia pisze:

    Kingo Twoje przepisy s─ů genialne! Ciasto piek┼éam dwa razy w ci─ůgu doby bo tak szybko znikn─Ö┼éo. Pracuj─Ö w przedszkolu i w ramach warsztat├│w Kuchcikowo upiek┼éam z dzie─çmi ciasto bananowe, kt├│re zjad┼éy w ekspresowym tempie na podwieczorek, krzycz─ůc ┼╝e chc─ů jeszcze. Od jakiego┼Ť czasu Twoje ciasto w naszym przedszkolu jest najlepszym z podwieczork├│w jaki mo┼╝na sobie wymarzy─ç. Zamiast m─ůki ┼╝ytniej doda┼éam gryczan─ů i te┼╝ jest pyszne ­čÖé. Dzi─Ökuj─Ö za super przepis i gor─ůco pozdrawiam ­čÖé

    • admin admin pisze:

      ASiu nawet nie wiesz jak mnie ciesz─ů takie komentarze :) Wspaniale, ┼╝e od najm┼éodszych lat wpajacie dzieciom ┼╝e mo┼╝na je┼Ť─ç zdrowe s┼éodycze. Dzi─Ökuj─Ö :*

  20. Sandra pisze:

    Pyszne i ekspresowe ciasto:)Super się prezentuję,smak obłędnie czekoladowy:D Bardzo dobre:* Dobrze,że kupuje dużo bananów;)

  21. trrruskawka pisze:

    Kurcze utkwiłam przy oleju rzepakowym, u mnie w domu brak , zastanawiam sie czy gdyby zamienic tlusz na oliwe z oliwek i cukier np. na kokosowy lub ksylotion czy mialoby to miejsce bytu? Każde z twoich przepisów to finezja smaków <3, co najlepsze wszystko wychodzi jak na zdjeciach, jestem w niebo wzieta. Zazdroszcze pasji i konsekwentnego dazenia to doskonalenia, jestes genialna dziewczyno! :*

    PS. Mam nadzieje ze pomozesz :/

    • admin admin pisze:

      kochana dziękuję za tytle miłych słów
      spokojnie mo┼╝esz zamieni─ç olej na oliw─Ö i cukier na dowoln─ů substancj─Ö s┼éodz─ůc─ů – ciasto uda si─Ö w 100%

  22. Andzia pisze:

    Przepyszny :) kolejny przepis na 6 z plusem ­čśë

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel