Wegańskie ciasteczka 🍪

Moi kochani czytelnicy ❤ ostatnie tygodnie niosą za sobą dużo atrakcji, domowych rewolucji (remont), mnóstwo nowych projektów, pomysłów i … być może inwestycji. Czasem  wydaje mi się, że od życia chcę za wiele i za szybko. Najbardziej boli mnie rozczarowanie, które niosą za sobą niespełnione oczekiwania. Wiem, że jeszcze wiele przede mną. Zdaję sobie sprawę, jak ważny jest każdy dzień. Nie wolno w nim tracić ani sekundy. Dlatego walczę, szukam i staram się spełnić moje największe marzenie – własną restaurację. To nie musi być dziś, jutro czy za rok ale nastać musi! Proszę trzymajcie kciuki za moje bujne myśli i fantazje, bo to one wytyczają drogę mojemu spełnieniu :) Lubie pęd mojego życia jednak powoli chcę, aby zamknął się on za drzwiami mojego wymarzonego miejsca, które cały czas mam przed oczami.

Dziś dla Was specjalne ciasteczka – zrobione w biegu ale soczyste, wilgotne i aromatyczne jak lato. Ciasteczka treściwe i naszpikowane dobrem.

Wegańskie ciasteczka



Ilość porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka startej marchewki (ok 2 sztuki)
  • ½ szklanki soku jabłkowego lub ½ startego jabłka
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 20 sztuk orzechów pekan

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę ze solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.
  3. W drugiej misce wymieszać starta na tarce o drobnych oczkach marchewkę, sok jabłkowy i olej.
  4. Połączyć zawartość obu misek, dodać płatki owsiane i siemię lniane oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
  5. Na papier do pieczenia nakładać łyżką ciasto tak ,aby 1 łyżka ustanowiła 1 ciastko – na wierzch włożyć orzech pekan. Pomiędzy ciastkami zachować po 3-4 cm odstępu.
  6. Piec 15-20 minut aż ciastka będą złote.

MOŻLIWOŚCI:

  • mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić: mąką gryczaną, orkiszową,  połowa porcji mąki owsianej lub kokosowej
  • płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami lub wiórkami kokosowymi
  • siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub babką płesznik
  • cukier trzcinowy można zastąpić syropem klonowym lub miodem wtedy zwiększamy o 1 łyżkę ilość mąki, lub cukrem kokosowym
  • startą marchewkę można zastąpić wiórkami z marchewki powstałymi po wyciskaniu z niej soku
  • sok jabłkowy można zastąpić sokiem pomarańczowym lub dowolnym mlekiem
  • olej rzepakowy można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym

UWAGA:

Ciastka przechowywać w suchym i chłodnym miejscy w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia. Surowe ciasto można włożyć do lodówki i ciastka wypiec kolejnego dnia.







5 Responses

  1. Leesieowce pisze:

    A czy jabłka zesmazone mogą być?

  2. Natala pisze:

    Rewelacyjne! Obłednie smaczne! Co prawda zamiast orzechów włoskich dodalam posiekane płatki migdałowe i nie miałam pekan, ale i tak wyszły wyśmienite! Smakują rodzince, jak i znajomym. Pozdrawiam cieplutko 😉

  3. Joanna pisze:

    Koniecznie muszę zrobić,bardzo lubię Panią i Pani przepyszne przepisy🌼 Mocno trzymam kciuki i wierze,ze marzenie wkrótce się spełni🌝Jeśli restauracja będzie w okolicach Warszawy będę częstym gościem 😄 Pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel