Najlepsze lody 🍦

Wraz z pierwszymi upałami w mojej kuchni ruszył sezon na lody. Mieszam i kręcę, wymyślam i zmieniam. Z przypadku, a czasami celowo powstają zupełnie nietypowe smaki, takie jak dzisiejszy, czyli lody z olejem rzepakowym. Wielu z Was wyda się to połączenie dziwne, wielu szalone, jednak w tym wariactwie jest smak, a o to mi chodzi w moich przepisach. Dla mnie lody muszą być kremowe, delikatne, nie za słodkie, a jednocześnie charakterystyczne i wyjątkowe. Te zdecydowanie takie są.

Pokochaj olej rzepakowy:

Olej rzepakowy wzbudza ostatnimi czasy wiele kontrowersji. Nie tylko w tym przypadku szukamy  informacji, która potwierdzi nam jednoznacznie, czy dany produkt jest dobry, czy zły. W codziennych wyborach musimy się kierować przede wszystkim jakością, sposobem pozyskiwania czy certyfikatami, aby mieć pewność, że stoją za tym korzystne właściwości.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno pozyskiwany z dobrych źródeł jest produktem wysoko cenionym ze względu na walory, jakie daje osobom stosującym zdrową dietę. Jest bardzo dobrym źródłem kwasów ALA z rodziny omega-3 i LA z rodziny omega-6 (pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu). Olej rzepakowy charakteryzuje się tym, że posiada idealny, rekomendowany przez dietetyków stosunek pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 (2:1). 

Jestem zdania, że najkorzystniejsza jest dla nas dieta opierająca się na składnikach pozyskiwanych w naszej strefie geograficznej. Zbilansowany jadłospis to świadomość dotycząca produktu i ilości. W moim jadłospisie obecny jest codziennie olej rzepakowy i sama odczuwam pozytywne właściwości.

Najlepsze lody 🍦



Ilość porcji: 750 ml
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 4 godziny

Składniki:

  • 1½ szklanki mleka 3,2%
  • ¼ szklanki śmietany 36%
  • szczypta soli himalajskiej
  • ½ szklanki cukru drobnego
  • 4 żółtka
  • skórka starta z cytryny
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 porcja = 180 kcal

Przygotowanie:

  1.  W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.
  2. W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.
  3. Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
  4. Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.
  5. Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.
  6. Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.
  7. Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.
  8. Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.

MOŻLIWOŚCI:

  • lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę
  • zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego
  • w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.







2 Responses

  1. Bridget pisze:

    Czy jest jakaś opcja z mleka roślinnego? :) mam ochote na te pyszne lody, ale mam alergię na mleko krowie :(
    BTW dzięki za super przepisy i to co robisz, ogromna pomoc w codziennej kuchni. Teraz robi się kurczak miodowy z granatem i szpinakowym pesto 😉

    • admin admin pisze:

      można zastąpić mlekiem kokosowym :)
      bardzo się cieszę że przepisy przypadły ci do smaku :) dziękuję za komentarz :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel