Kiedy mam dużo obowiązków i ciężkich myśli kłębiących się w głowie, uspokojenie znajduję w kuchni i w stajni przy moich koniach. Nie zawsze wszystko układa się po mojej myśli, nie zawsze wie o tym świat. Mam to szczęście, że każde rozczarowanie ludźmi, sytuacją czy rzeczą szybko zamieniam w bonusy. Nie mogę sobie powiedzieć, że „coś” straciłam, że odniosłam „porażkę” gdyż za każdym razem zyskuję jeszcze więcej. Niczego nie żałuję, kolekcjonuję doświadczenia, jestem optymistką, choć czasami płaczę 🙂 Najważniejsze to nie poddawać, walczyć, szukać i wierzyć. Los zawsze jest po naszej stronie, należy tylko z nim nie dyskutować, a dać mu się wykazać 🙂
Ostatnio moje posty są bardzo emocjonalne -no cóż – taki czas. Przychodzę jednak też dziś do Was z genialnym ciastem z minimalną ilością cukru, odrobiną tłuszczu i mnóstwem owoców. Proste, szybkie i mega puszyste. Możecie użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych – ja poszalałam z malinami.
Oczywiście dajcie znać czy Wam się udało i czy smakowało?
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.
Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,
zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),
cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,
zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,
ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze
ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce
moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.
Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,
zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),
cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,
zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,
ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze
ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce
moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.
Witam,
Jak duża forma do tego ciasta?:)
20 cm
Witam,
Jak duża foremka do tego ciasta? 🙂
20cm
Kingo, świetne ciacho!!! Zrobiłam z niego tort – rewelacja 😀
Z Twojego brownie z jogurtem tort tez wychodzi fantastyczny!
świetny pomysł – dziękuję za komentarz 🙂
Czy mogę zamienić banana innym składnikiem?
Można zamienić puree z dyni, ugotowanym słodkim ziemniakiem, musem jabłkowym
Witam 🙂 Czy można użyć mąki kokosowej zamiast mąki pełnoziarnistej?:)
tak ale połowę podanej porcji
dopadła mnie dziś pierwsza jesienna chandra i pilnie potrzebowałam czegos słodkiego do kawki ? UPIEKŁAM i jak zwykle WYSZŁO PYSZNE! zmodyfikowałam w ten sposób: użyłam 3/4 szkl mąki kokosowej, ksylitol na oko, pominęłam czekoladę i nie dodałam malin (bo zapomniałam ?♀️)
:*
Kinga kilka pytań odnośnie przepisu:
* czekolada, którą wykładamy na wierzch ciasta ma być również posiekana?
* czy czekoladę oraz maliny wykładane na wierzch ciasta można całkowicie pominąć?
* czy do środka ciasta zamiast jednej garści malin można dodać więcej?
Pozdr Kasia
już odpowiadam:
Ad 1 – tak czekolada ma być również posiekana
Ad 2 – można całkowicie pominąć
Ad 3 – można dodać więcej owoców
Bardzo ładna patera, a ciasto idealnie komponuje się właśnie z kolorem tej patery. Koniecznie muszę taką znaleźć. Jakbyś pamiętała gdzie kupiłaś to odpisz. 😛
Dzięki.
jasne że pamiętam 🙂 – kupiłam ją w sklepie TIGER 🙂
Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?
tak
To wygląda jak arcydzieło aż żal jeść 🙂 masz świetne przepisy i teraz kolejny do wypróbowania 🙂
:* dziękuję za miłe słowa :*
Kinga uwielbiam Twoje przepisy, dla każdego coś pysznego.
Na obiad zupa gulaszowa a na deser batony z masłem orzechowym i każdy w domu jest szczęśliwy. Mam trzy twoje książki i są to książki z których najczęściej korzystam.
Pozdrawiam serdecznie.
Beata nawet nie wiesz jak mi miło 🙂 dziękuję za ten komentarz 🙂
Cześć Kingo właśnie zajadam kawałek ciasta z tego przepisu. Zrobiłam małe zmiany o których chcę napisać może się komuś przydadzą :). Zatem moje ciast jest z mąki gryczanej dałam jej 1 1/4 szklanki resztę tzn. 1/4 szklanki to maka ziemniaczana, zamiast jogurtu dałam kefir, zamiast malin czarna porzeczka. A i jeszcze jedno do ciasta wkręciłam całą czekoladę 1/2 op. czekolady gorzkiej i 1/2 op. czekolady deserowej z orzechami. Ciasto bardzo smaczne, fakt mało słodkie jednak dla mnie zupełnie wystarczająco. Ja ciasto jem posmarowane serkiem białym kremowym + porzeczki, maliny lub jakieś inne świeże owoce. W tego typu ciast dodaję często orzechy + ananas. Na koniec – PYCHA PYCH I POLECAM SZCZERZE.
Iwono dziękuję za komentarz 🙂 uwielbiam jak wpisujecie wasze modyfikacje ponieważ to wszystkim nam pomaga w ewentualnych zmianach w przepisie.
Dziękuję raz jeszcze :*
Kingo a jaką mąką bezglutenową najlepiej zastąpić pszenną??
Z góry dziękuję pięknie za odpowiedź!! ??
Mąka gryczana jak napisała Kinga 🙂
A jakiej wielkosci formy uzywasz? 🙂
Czy olej można zastąpić kokosowym?
Na pewno wypróbuje 🙂 wiele osoby jest zachwyconych tu w Hiszpanii twoimi przepisami 🙂 modyfikuje je troszke ale zawsze inspiracji szukam u ciebie ! Uszy do gory bo dla mnie jestes niesamowitym przykładem na to ze jeśli cos kochasz osiągniesz wiele
KAsiu ale mi miło 🙂 nawet nie wiesz ile radości i energii dają mi Twoje słowa 🙂 dziękuję :*
Uwielbiam Tweje przpisy ! ? czy zamiast jogurtu ,moze byc maslanka ? Ostatnio podobny robilam ale na maslance, znikal w mgnieniu oka ??
oczywiście możesz 🙂
Ooooojjjj jutro będzie i u mnie takie ciasto? Kingo, czy maliny, które dodajemy do ciasta mogą być mrożone?
tak mogą być 🙂