Kiedy mam dużo obowiązków i ciężkich myśli kłębiących się w głowie, uspokojenie znajduję w kuchni i w stajni przy moich koniach. Nie zawsze wszystko układa się po mojej myśli, nie zawsze wie o tym świat. Mam to szczęście, że każde rozczarowanie ludźmi, sytuacją czy rzeczą szybko zamieniam w bonusy. Nie mogę sobie powiedzieć, że „coś” straciłam, że odniosłam „porażkę” gdyż za każdym razem zyskuję jeszcze więcej. Niczego nie żałuję, kolekcjonuję doświadczenia, jestem optymistką, choć czasami płaczę Najważniejsze to nie poddawać, walczyć, szukać i wierzyć. Los zawsze jest po naszej stronie, należy tylko z nim nie dyskutować, a dać mu się wykazać
Ostatnio moje posty są bardzo emocjonalne -no cóż – taki czas. Przychodzę jednak też dziś do Was z genialnym ciastem z minimalną ilością cukru, odrobiną tłuszczu i mnóstwem owoców. Proste, szybkie i mega puszyste. Możecie użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych – ja poszalałam z malinami.
Oczywiście dajcie znać czy Wam się udało i czy smakowało?
Ilość porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60-70 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki:
Przygotowanie:
MOŻLIWOŚCI:
UWAGA
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Ooooojjjj jutro będzie i u mnie takie ciasto? Kingo, czy maliny, które dodajemy do ciasta mogą być mrożone?
tak mogą być
Uwielbiam Tweje przpisy ! ? czy zamiast jogurtu ,moze byc maslanka ? Ostatnio podobny robilam ale na maslance, znikal w mgnieniu oka ??
oczywiście możesz
Na pewno wypróbuje
wiele osoby jest zachwyconych tu w Hiszpanii twoimi przepisami
modyfikuje je troszke ale zawsze inspiracji szukam u ciebie ! Uszy do gory bo dla mnie jestes niesamowitym przykładem na to ze jeśli cos kochasz osiągniesz wiele
KAsiu ale mi miło
nawet nie wiesz ile radości i energii dają mi Twoje słowa
dziękuję :*
Czy olej można zastąpić kokosowym?
A jakiej wielkosci formy uzywasz?
Kingo a jaką mąką bezglutenową najlepiej zastąpić pszenną??
Z góry dziękuję pięknie za odpowiedź!! ??
Mąka gryczana jak napisała Kinga
Cześć Kingo właśnie zajadam kawałek ciasta z tego przepisu. Zrobiłam małe zmiany o których chcę napisać może się komuś przydadzą :). Zatem moje ciast jest z mąki gryczanej dałam jej 1 1/4 szklanki resztę tzn. 1/4 szklanki to maka ziemniaczana, zamiast jogurtu dałam kefir, zamiast malin czarna porzeczka. A i jeszcze jedno do ciasta wkręciłam całą czekoladę 1/2 op. czekolady gorzkiej i 1/2 op. czekolady deserowej z orzechami. Ciasto bardzo smaczne, fakt mało słodkie jednak dla mnie zupełnie wystarczająco. Ja ciasto jem posmarowane serkiem białym kremowym + porzeczki, maliny lub jakieś inne świeże owoce. W tego typu ciast dodaję często orzechy + ananas. Na koniec – PYCHA PYCH I POLECAM SZCZERZE.
Iwono dziękuję za komentarz
uwielbiam jak wpisujecie wasze modyfikacje ponieważ to wszystkim nam pomaga w ewentualnych zmianach w przepisie.
Dziękuję raz jeszcze :*
Kinga uwielbiam Twoje przepisy, dla każdego coś pysznego.
Na obiad zupa gulaszowa a na deser batony z masłem orzechowym i każdy w domu jest szczęśliwy. Mam trzy twoje książki i są to książki z których najczęściej korzystam.
Pozdrawiam serdecznie.
Beata nawet nie wiesz jak mi miło
dziękuję za ten komentarz 
To wygląda jak arcydzieło aż żal jeść
masz świetne przepisy i teraz kolejny do wypróbowania 
:* dziękuję za miłe słowa :*
Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?
tak
Bardzo ładna patera, a ciasto idealnie komponuje się właśnie z kolorem tej patery. Koniecznie muszę taką znaleźć. Jakbyś pamiętała gdzie kupiłaś to odpisz. 😛
Dzięki.
jasne że pamiętam
– kupiłam ją w sklepie TIGER 
Kinga kilka pytań odnośnie przepisu:
* czekolada, którą wykładamy na wierzch ciasta ma być również posiekana?
* czy czekoladę oraz maliny wykładane na wierzch ciasta można całkowicie pominąć?
* czy do środka ciasta zamiast jednej garści malin można dodać więcej?
Pozdr Kasia
już odpowiadam:
Ad 1 – tak czekolada ma być również posiekana
Ad 2 – można całkowicie pominąć
Ad 3 – można dodać więcej owoców
dopadła mnie dziś pierwsza jesienna chandra i pilnie potrzebowałam czegos słodkiego do kawki ? UPIEKŁAM i jak zwykle WYSZŁO PYSZNE! zmodyfikowałam w ten sposób: użyłam 3/4 szkl mąki kokosowej, ksylitol na oko, pominęłam czekoladę i nie dodałam malin (bo zapomniałam ?♀️)
:*
Witam
Czy można użyć mąki kokosowej zamiast mąki pełnoziarnistej?:)
tak ale połowę podanej porcji
Czy mogę zamienić banana innym składnikiem?
Można zamienić puree z dyni, ugotowanym słodkim ziemniakiem, musem jabłkowym
Kingo, świetne ciacho!!! Zrobiłam z niego tort – rewelacja 😀
Z Twojego brownie z jogurtem tort tez wychodzi fantastyczny!
świetny pomysł – dziękuję za komentarz