Marchewkowa ? granola

Soki wyciskam codziennie. Jeżeli Ty też to robisz to zapewne zastanawiasz się co zrobić z „cennymi resztkami”? Wpadłam na pomysł wykorzystania tzw. fusów warzywno-owocowych do granoli. Cudownie się sprawdził mój pomysł.

Na pierwszy rzut trafiła marchewka ? i tak powstała genialna pomarańczowa w kolorze granola. W następstwie czego, stworzyłam już wersję z burakiem i jabłkiem, która również zachwyca smakiem.

Oczywiście jeżeli nie macie wyciskarki, wystarczy  marchewkę lub dowolne warzywo bądź owoc zetrzeć na tarce i dodać do całości.

Ważne jest aby orzechy i żurawinę dodać na samym końcu tak aby nie straciły swoich cennych wartości.

Zapraszam Was na najsmaczniejszą marchewkową ? granolę.

Marchewkowa ? granola



Ilość porcji: 1 L
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 -20 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich (220g)
  • 1 szklanka startej marchewki (100g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
  • ¼ szklanki syropu klonowego (40 g)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1½ szklanki dowolnych orzechów (120 g)
  • ½ szklanki żurawiny (50 g)
  • 4 łyżki owoców goji (40 g)

CAŁOŚĆ czy 1 L granoli ma = 2161 kcal

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem.
  2. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  3. Dodać marchewkę tartą (lub opady z wyciskarki) i syrop klonowy – całość dobrze wymieszać.
  4. Granolę równomiernie rozłożyć na przygotowaną blachę i włożyć do piekarnika. Co 5 minut drewnianą łyżką wymieszać na blaszce aby całość równomiernie się zarumieniła.
  5. Wyjąć i przestudzić. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki tj. żurawinę, orzechy i owoce goji. Przełożyć do słoika.

MOŻLIWOŚCI:

  • płatki owsiane można zastąpić dowolnymi płatkami
  • marchewkę można zastąpić jabłkiem, białym korzeniem pietruszki, burakiem
  • granolę można wzbogacić o pestki i nasiona lub dowolne suszone owoce
  • granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu do miesiąca







22 Responses

  1. Świetny pomysł na granolę! Muszę spróbować zrobić bo taka domowa jest zdecydowanie lepsza niż ta gotowa ze sklepu.

  2. Asia pisze:

    <3 Za to, że jako jedyna piszesz o tym, żeby suszone owoce i orzechy dodać na końcu. Mam wrażenie, że Twoje podejście do zdrowego odżywiania jest bardzo bliskie mojemu.
    W ogóle Twój blog jest jednym z moich ulubionych! (Jak nie najulubieńszym) 😉
    Czekam na więcej przepisów obiadowych, w końcu nie można się żywić tylko słodkościami :) Jeszcze raz wielkie <3

    • admin admin pisze:

      Asiu bardzo dziękuję za tak miłe słowa – to daje kopa do działania – pędzę do kuchni przygotowywać wytrawne przepisy :) specjalnie dla Ciebie :*

  3. Anna pisze:

    PYCHA 😉 Z JOGURTEM NATURALNYM NA KOLACJE 😉

  4. Angelika pisze:

    Podoba mi się Twoja wersja granoli :)

  5. Kamix pisze:

    Dieta, dietą, ale moim zdaniem warto wzbogacić ja jakimiś środkami odchudzającymi, dzięki czemu nie będziemy musieli się męczyć. Ja korzystam z kaplanexu i waga spadła juz o 7 kilogramów w trakcie 3 tygodni.

  6. Frajda pisze:

    Bardzo mi się podoba ten pomysł. Jako „lepiszcza” użyję jednak melasy z buraka cukrowego. Zakładam, że jest zdrowsza (a w kazdym razie bogatsza w składniki pokarmowe) niż syrop z agawy. Podejrzewam też, że tańsza.

  7. Łukasz pisze:

    Świetna granola! Znakomicie połączone smaki. Idealna z jogurtem na kolacje!

  8. Joanna pisze:

    Czyli jogurt d tego się nadaje? Ja spróbuję z zieloną herbatą :)

  9. Sabina pisze:

    Zrobiłam z jabłkiem, UWAGA UZALEŻNIENIA!

  10. Ania pisze:

    Mam pytanie, czy akcja regeneracja ma na celu przyspieszenie odchudzania? Chciałabym zacząć jeść zdrowo i pomyślałam że zacznę najpierw od akcji regeneracja, I ile dni stosować 7 czy 14? Pozdrawiam Ania

  11. Maja pisze:

    czy płatki owsiane można zastąpić np jęczmiennymi?

  12. Paulina pisze:

    czy zamiast syropu klonowego mozna dodać miod?

  13. Iza pisze:

    Mam takie pytanie , z czym najlepiej jeść granolę w akcji regeneracja? dziękuję

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel