Penne z pieczonym kalafiorem ?

Makarony goszczą często na moim stole. Wielkim ich fanem jest mój mąż. Moim zdaniem są one najlepszym ratunkiem w ekspresowej kuchni, kiedy musisz zrobić obiad dosłownie w kilka minut. Pasta Aglio Olio e Peperoncino to jeden z najprostszych i najlepszych pomysłów na coś pysznego. Makarony dają możliwość kombinacji. Dziś przedstawiam Wam mój pełnoziarnisty makaron pachnący cudownym pieczonym kalafiorem z cytrynową nutą. Zapraszam do stołu!

1 porcja = 285 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Istnieje szeroki wachlarz zastosowań dla oleju rzepakowego. Jednakże, jako roślinny olej do gotowania, może zapewnić użytkownikom wiele korzyści dla organizmu. Niektóre z nich opisuję poniżej. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów nienasyconych (oleinowego, omega-3 i omega-6), a przy tym zawiera najmniej spośród olejów roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Dla serca: idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Stosunek wynosi 1:2 i gwarantuję, że wyróżnia się wśród olejów roślinnych – nawet przewyższa oliwę z oliwek.

Dla skóry: olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E , która jest niezbędna dla organizmu z różnych powodów. Witamina E jest bardzo skutecznym antyutleniaczem, który wspomaga ochronę skóry przed szkodliwym działaniem

wolnych rodników.

Było wiele kontrowersji wokół oleju rzepakowego, ponieważ jego pozyskiwanie, a co za tym idzie przetwarzanie może usunąć korzystne jego aspekty. Nie ma jednak dowodów, że zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 obniża się podczas tej obróbki. Kwas erukowy stanowi kolejny temat sporów – jeszcze 30 lat temu obecny był w oleju. Dziś stosowanie oleju rzepakowego jest całkowicie bezpieczne, gdyż współczesna nauka i technologie wyeliminowały go z odmian rzepaku.

Penne z pieczonym kalafiorem ?



Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • ½ główki kalafiora
  • 1 szklanka razowego makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • starty parmezan
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.
  4. Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.
  5. Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.

MOŻLIWOŚCI:

  • kalafior można zastąpić brokułem
  • suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami
  • można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę

1 porcja = 285 kcal







25 Responses

  1. Wiewka pisze:

    Uwielbiam Ciebie i Twoje przepisy! <3

    • admin admin pisze:

      jak mi miło :) dziękuję za tak miły komentarz :*
      ja uwielbiam otaczać się takimi ludźmi jak ty dlatego dziękuję że tu ze mną jesteś :*

  2. zielenina pisze:

    używam rzepakowego, ale tylko eko i tłoczonego na zimno. Bardzo lubię pieczony kalafior :-)

  3. Truskawkakasia pisze:

    Mega pyszne, mnogość smaków, no coś przepysznego a na takie połączenie nigdy bym sama nie wpadła :) podałam z makaronem orkiszowym, podmieniłam olej na słonecznikowy ale smak i tak czadowy! Lepiej być nie mogło! I do tego bez mięsa. Myślę, że może być spokojnie wzięte dp pracy bo i ja zimno będzie wymiatać!

  4. Ola pisze:

    Świetnie czegoś takiego szukałam. Uwielbiam takie dania. <3

  5. Uwielbiam takie potrawy. Kiedyś miałam okazję spróbować makaron z kalafiorem ale nie wyglądało to tak pięknie jak na Twoich zdjęciach. Dzięki za przepis. Zachęciłaś mnie do wypróbowania :)

  6. Paulina pisze:

    Jest oblednie pyszne! Ja posypalam jeszcze slonecznikiem i nic dodac nic ujac;-) dzieki Kinga,jak zwykle trafilas w moje smaki?

  7. Anna pisze:

    super , pycha 😉 będę czesto robić . Mam nadzieje ze w ksiazce najnowszej same dobre przepisy , juz nie moge sie doczekac kiedy do mnie dotrze 😉

  8. Eliza pisze:

    Hej. Nie mialam pomyslu na obiad bez miesa. I wyprobowalam ten przepis. Super. Dziekuje bardzo?

  9. Paulina pisze:

    Kinga! Fantastyczne! Patrzy się na ten przepis i ma się wrażenie, że będzie suche i nudne. Jej, jak bardzo jest to mylne.
    Przepyszne! Tworzy się super sosik łączący całość w jedno. Pyszne. Jedliśmy aż się uszy trzęsły.
    Dziękuję!

  10. spartka pisze:

    Ostatnio robiłam pizzę z kalafiora z Pani przepisu i wyszła super!! Teraz czas na penne :)

    ______________________________
    http://natureska.pl

  11. Kalina pisze:

    Brzmi banalnie, wygląda przepysznie! Chętnie zrobię, mój mąż to też fan makaronu, choć pewnie będzie narzekac na brak mięsa 😉

  12. Franek pisze:

    Takiego penne jeszcze nie robiłem! W ogóle nie pomyślałem o połączeniu makaronu z kalafiorem. Ale muszę przyznać, że wygląda pysznie, na pewno wypróbuję :)

  13. Chojnackabeata1981@wp.pl pisze:

    To połączenie smaków jest obłędne. Dziękuję pani Kingo

  14. Chojnackabeata1981@wp.pl pisze:

    Wygląda pysznie. Nie mam penne więc zrobię to danie z makaronem fusilli

  15. Moni pisze:

    Witam,
    Zastępstwo brokuła sprawdzone czy to w ramach przypuszczenia? Bo, choć warzywa nieco podobne, to jednak inne i obawiam się czy to nie zaważy na smaku…? Ponadto- czy brokuł zachowa się tak samo w pieczeniu?
    Pozdrawiam,
    M.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel