Penne z pieczonym kalafiorem ­čŹŁ

Makarony goszcz─ů cz─Östo na moim stole. Wielkim ich fanem jest m├│j m─ů┼╝. Moim zdaniem s─ů one najlepszym ratunkiem w ekspresowej kuchni, kiedy musisz zrobi─ç obiad dos┼éownie w kilka minut. Pasta Aglio Olio e Peperoncino to jeden z najprostszych i najlepszych pomys┼é├│w na co┼Ť pysznego. Makarony daj─ů mo┼╝liwo┼Ť─ç kombinacji. Dzi┼Ť przedstawiam Wam m├│j pe┼énoziarnisty makaron pachn─ůcy cudownym pieczonym kalafiorem z cytrynow─ů nut─ů. Zapraszam do sto┼éu!

1 porcja = 285 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Istnieje szeroki wachlarz zastosowa┼ä dla oleju rzepakowego. Jednak┼╝e, jako ro┼Ťlinny olej do gotowania, mo┼╝e zapewni─ç u┼╝ytkownikom wiele korzy┼Ťci dla organizmu. Niekt├│re z nich opisuj─Ö poni┼╝ej. Charakteryzuje si─Ö wysok─ů zawarto┼Ťci─ů kwas├│w nienasyconych (oleinowego, omega-3 i omega-6), a przy tym zawiera najmniej spo┼Ťr├│d olej├│w ro┼Ťlinnych nasyconych kwas├│w t┼éuszczowych. Zast─Öpowanie w diecie t┼éuszcz├│w nasyconych t┼éuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawid┼éowego poziomu cholesterolu we krwi.

Dla serca: idealny stosunek kwas├│w t┼éuszczowych omega-3 do omega-6. Stosunek wynosi 1:2 i gwarantuj─Ö, ┼╝e wyr├│┼╝nia si─Ö w┼Ťr├│d olej├│w ro┼Ťlinnych – nawet przewy┼╝sza oliw─Ö z oliwek.

Dla skóry: olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E , która jest niezbędna dla organizmu z różnych powodów. Witamina E jest bardzo skutecznym antyutleniaczem, który wspomaga ochronę skóry przed szkodliwym działaniem

wolnych rodnik├│w.

By┼éo wiele kontrowersji wok├│┼é oleju rzepakowego, poniewa┼╝ jego pozyskiwanie, a co za tym idzie przetwarzanie mo┼╝e usun─ů─ç korzystne jego aspekty. Nie ma jednak dowod├│w, ┼╝e zawarto┼Ť─ç kwasu t┼éuszczowego omega-3 obni┼╝a si─Ö podczas tej obr├│bki. Kwas erukowy stanowi kolejny temat spor├│w – jeszcze 30 lat temu obecny by┼é w oleju. Dzi┼Ť stosowanie oleju rzepakowego jest ca┼ékowicie bezpieczne, gdy┼╝ wsp├│┼éczesna nauka i technologie wyeliminowa┼éy go z odmian rzepaku.

Penne z pieczonym kalafiorem ­čŹŁ



Ilo┼Ť─ç porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • ┬Ż g┼é├│wki kalafiora
  • 1 szklanka razowego makaronu penne
  • 3 z─ůbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidor├│w
  • natka pietruszki
  • ┼Ťwie┼╝a bazylia
  • 1 ┼éy┼╝eczka p┼éatk├│w chili
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • sok z po┼éowy cytryny
  • starty parmezan
  • s├│l i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Kalafior rozdzieli─ç na r├│┼╝yczki, skropi─ç olejem rzepakowym i opr├│szy─ç sol─ů i pieprzem. Piec 15-20 minut a┼╝ b─Ödzie z┼éoty i chrupi─ůcy.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.
  4. Obsma┼╝y─ç na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.
  5. Doda─ç ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, p┼éatki chili, drobno posiekan─ů natk─Ö i bazyli─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç energicznie wymiesza─ç. Doprawi─ç sokiem z cytryny, sol─ů i pieprzem. Podawa─ç posypane parmezanem.

MOŻLIWOŚCI:

  • kalafior mo┼╝na zast─ůpi─ç broku┼éem
  • suszone pomidory mo┼╝na zast─ůpi─ç kaparami lub marynowanymi karczochami
  • mo┼╝na u┼╝y─ç dowolnego makaronu cho─ç pe┼énoziarnisty daje ciekaw─ů orzechow─ů nut─Ö

1 porcja = 285 kcal







13 Responses

  1. Wiewka pisze:

    Uwielbiam Ciebie i Twoje przepisy! <3

    • admin admin pisze:

      jak mi miło :) dziękuję za tak miły komentarz :*
      ja uwielbiam otacza─ç si─Ö takimi lud┼║mi jak ty dlatego dzi─Ökuj─Ö ┼╝e tu ze mn─ů jeste┼Ť :*

  2. zielenina pisze:

    używam rzepakowego, ale tylko eko i tłoczonego na zimno. Bardzo lubię pieczony kalafior :-)

  3. Truskawkakasia pisze:

    Mega pyszne, mnogo┼Ť─ç smak├│w, no co┼Ť przepysznego a na takie po┼é─ůczenie nigdy bym sama nie wpad┼éa :) poda┼éam z makaronem orkiszowym, podmieni┼éam olej na s┼éonecznikowy ale smak i tak czadowy! Lepiej by─ç nie mog┼éo! I do tego bez mi─Ösa. My┼Ťl─Ö, ┼╝e mo┼╝e by─ç spokojnie wzi─Öte dp pracy bo i ja zimno b─Ödzie wymiata─ç!

  4. Ola pisze:

    ┼Üwietnie czego┼Ť takiego szuka┼éam. Uwielbiam takie dania. <3

  5. Uwielbiam takie potrawy. Kiedy┼Ť mia┼éam okazj─Ö spr├│bowa─ç makaron z kalafiorem ale nie wygl─ůda┼éo to tak pi─Öknie jak na Twoich zdj─Öciach. Dzi─Öki za przepis. Zach─Öci┼éa┼Ť mnie do wypr├│bowania :)

  6. Paulina pisze:

    Jest oblednie pyszne! Ja posypalam jeszcze slonecznikiem i nic dodac nic ujac;-) dzieki Kinga,jak zwykle trafilas w moje smaki­čśü

  7. Anna pisze:

    super , pycha ­čśë b─Öd─Ö czesto robi─ç . Mam nadzieje ze w ksiazce najnowszej same dobre przepisy , juz nie moge sie doczekac kiedy do mnie dotrze ­čśë

  8. Eliza pisze:

    Hej. Nie mialam pomyslu na obiad bez miesa. I wyprobowalam ten przepis. Super. Dziekuje bardzo­čśÇ

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel