Cytrynowa ­čŹő babka z awokado

Jakie to szybkie i dobre ciasto. Ma┼Ťlanej struktury nadaje mu awokado. M─ůka kokosowa w po┼é─ůczeniu z cytryn─ů sprawia, ┼╝e ca┼éo┼Ť─ç ma egzotyczny charakter. Wa┼╝ne, aby nie piec ciasta za d┼éugo, gdy┼╝ wtedy zrobi si─Ö suche. Cho─ç i na ten stan mam sw├│j sprawdzony spos├│b. Wystarczy takie ciasto obficie nas─ůczy─ç sokiem z cytryny wymieszanym z odrobin─ů syropu klonowego. Lubi─Ö te wiosenne eksperymenty. Nowo┼Ťci─ů na blogu z pewno┼Ťci─ů b─Öd─ů r├│wnie┼╝ zdj─Öcia, kt├│re sama sobie robi─Ö. Przedstawia─ç one b─Öd─ů smacznego bohatera i mnie. ┬áZapragn─Ö┼éam zmiany aran┼╝acji i opanowuj─Ö pozowanie w 12 sekund (czytaj samowyzwalacz). Chc─Ö, aby zdj─Öcia mia┼éy wi─Öcej ┼╝ycia, a nie by┼éy tylko wystylizowan─ů scenografi─ů. Mam nadziej─Ö, ┼╝e si─Ö Wam spodobaj─ů, a babka zago┼Ťci na Waszych ┼Ťwi─ůtecznych sto┼éach.┬á­čÉú┬á­čÉç­čÉô­čîĚ­čÉĹ

Cytrynowa ­čŹő babka z awokado



Ilo┼Ť─ç porcji: 8-10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • ┬ż szklanki cukru kokosowego
  • 1┬Ż awokado
  • 1 cytryna
  • ┬ż szklanki m─ůki kokosowej
  • 1┬Ż ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • do posypania: cukier puder trzcinowy

1 porcja = 236 kcal

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrza─ç do temperatury 180┬á┬║C z funkcj─ů grzania g├│ra-d├│┼é. Form─Ö do pieczenia z kominem o ┼Ťrednicy 20 cm wysmarowa─ç t┼éuszczem i opr├│szy─ç m─ůk─ů (w przypadku wersji bezglutenowej nale┼╝y posmarowa─ç form─Ö olejem kokosowym i opr├│szy─ç m─ůk─ů ry┼╝ow─ů lub upiec w formie silikonowej).
  2. Jajka uciera─ç wraz z cukrem i sk├│rk─ů start─ů z cytryny za pomoc─ů miksera oko┼éo 5 minut a┼╝ podwoj─ů obj─Öto┼Ť─ç.
  3. Mi─ů┼╝sz awokado zmiksowa─ç wraz z sokiem z po┼éowy cytryny na bardzo g┼éadk─ů past─Ö.
  4. M─ůk─Ö kokosow─ů przesia─ç przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy jajecznej doda─ç zmiksowane awokado – ponownie ca┼éo┼Ť─ç miksowa─ç a┼╝ sk┼éadniki si─Ö po┼é─ůcz─ů. Nast─Öpnie doda─ç m─ůk─Ö i wymiesza─ç. Gotowe ciasto przela─ç do przygotowanej formy i wyg┼éadzi─ç.
  6. Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek ┬áb─Ödzie ┬ásuchy.
  7. Wystudzi─ç. Przed podaniem opr├│szy─ç cukrem pudrem trzcinowym i udekorowa─ç wiosennymi kwiatami.

MOŻLIWOŚCI:

  • cukier kokosowy mo┼╝na zast─ůpi─ç cukrem trzcinowym, po┼éow─ů szklanki ksylitolu lub zwyk┼éym cukrem
  • awokado mo┼╝na zast─ůpi─ç bananem (wtedy nale┼╝y u┼╝y─ç mniej cukru) lub ugotowanym batatem
  • m─ůk─Ö kokosow─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç t─ů sam─ů ilo┼Ťci─ů m─ůki owsianej lub 2 szklankami m─ůki pszennej, orkiszowej







30 Responses

  1. A pisze:

    A jajko da si─Ö czym┼Ť w tym przepisie zast─ůpi─ç?

  2. Asia pisze:

    Kinga czym zastapic cukier kokosowy?

  3. WS pisze:

    Co zamiast jajeczek?
    Potrzebuję w pełni wegańskiego przepisu. Mam nietolerancję na jaja ;-(

  4. Klara pisze:

    Awokado duże czy małe? :)

  5. Kinga pisze:

    Hej Kinga. Myslisz ┼╝e mo┼╝na u┼╝y─ç m─ůki kukurydzianej, a je┼Ťli tak, to ile?
    p.s. Uwielbiam Twoje przepisy. ­čśÇ

    • admin admin pisze:

      mo┼╝na u┼╝y─ç m─ůki kukurydzianej ale wtedy polecam doda─ç jej wi─Öcej gdy┼╝ jest mniej ch┼éonna od m─ůki kokosowej

  6. Paulina pisze:

    Wygl─ůda fantastycznie ­čśŤ­čśŹ­čśŐ Na kt├│rym poziomie piekarnika piek┼éa┼Ť? Zamierzam zrobi─ç na ┼Ťwi─Öta ­čśŐ
    BTW, uwielbiam Twoje przepisy – zdrowe, nieskomplikowane i r├│┼╝norodne ­čÖä I te smakowite zdj─Öcia, mniam!

  7. Asia pisze:

    Pan Kingo, jakiego rozmiaru avokado albo ile wagowo samego mi─ů┼╝szu?

  8. Laura pisze:

    Nietypowy przepis ale babka musi by─ç bardzo smaczna :)

  9. Eliza pisze:

    Na jakiej wielko┼Ťci blaszk─Ö jest ten przepis? Czy ciasto du┼╝o wyrasta. Ciekawa tez jestem czy ciasto nie jest kruche (tak jak w wi─Ökszo┼Ťci ciasta z maki kokosowej) i czy si─Ö nie rozpada po pokrojeniu.

    • admin admin pisze:

      ciasto si─Ö nie rozpada jest zwarte. rozmiar foremki opisuj─Ö w punkcie 1 : Form─Ö do pieczenia z kominem o ┼Ťrednicy 20 cm wysmarowa─ç t┼éuszczem i opr├│szy─ç m─ůk─ů (

  10. kiinga pisze:

    Czy można upiec w małych kartonowych foremkach? Albo w silikonowych takich przeznaczonych na muffiny?

  11. Dominika pisze:

    Moja babka jest w smaku gorzka. W czym tkwi problem? Czy ma znaczenie, że zamiast zmiksować awokado to je zblendowalam, ponieważ było dosyć twarde?

  12. Barbie pisze:

    TA babka jest super!moje dzieci ja uwielbiaj─ů,ju┼╝ ostygnie kolejna na ┼Ťwi─Öta :-)

  13. Anna pisze:

    Rewelacyjna babeczka ­čśë zdecydowanie jeszcze nie raz zrobi─Ö ­čśë

  14. Kornelia pisze:

    Kolejny genialny przepis zdolna kobieta z Ciebie.Bardzo dobra babka ka┼╝demu smakowa┼éa a┼╝ jej ma┼éo by┼éo tak szybko zosta┼éa zjedzona. Pozdrawiam :) Dieta ze smakiem zaczynam z niej robi─ç przepisy od jutra. Super ksi─ů┼╝ka

  15. natalia pisze:

    hej a moze byc m─ůka ry┼╝owa ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel