Cytrynowa ? babka z awokado

Jakie to szybkie i dobre ciasto. Maślanej struktury nadaje mu awokado. Mąka kokosowa w połączeniu z cytryną sprawia, że całość ma egzotyczny charakter. Ważne, aby nie piec ciasta za długo, gdyż wtedy zrobi się suche. Choć i na ten stan mam swój sprawdzony sposób. Wystarczy takie ciasto obficie nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną syropu klonowego. Lubię te wiosenne eksperymenty. Nowością na blogu z pewnością będą również zdjęcia, które sama sobie robię. Przedstawiać one będą smacznego bohatera i mnie.  Zapragnęłam zmiany aranżacji i opanowuję pozowanie w 12 sekund (czytaj samowyzwalacz). Chcę, aby zdjęcia miały więcej życia, a nie były tylko wystylizowaną scenografią. Mam nadzieję, że się Wam spodobają, a babka zagości na Waszych świątecznych stołach. ? ????

Cytrynowa ? babka z awokado



Ilość porcji: 8-10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru kokosowego
  • 1½ awokado
  • 1 cytryna
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • do posypania: cukier puder trzcinowy

1 porcja = 236 kcal

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).
  2. Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.
  3. Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.
  4. Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado – ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.
  6. Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek  będzie  suchy.
  7. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.

MOŻLIWOŚCI:

  • cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem
  • awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem
  • mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej







30 Responses

  1. A pisze:

    A jajko da się czymś w tym przepisie zastąpić?

  2. Asia pisze:

    Kinga czym zastapic cukier kokosowy?

  3. WS pisze:

    Co zamiast jajeczek?
    Potrzebuję w pełni wegańskiego przepisu. Mam nietolerancję na jaja ;-(

  4. Klara pisze:

    Awokado duże czy małe? :)

  5. Kinga pisze:

    Hej Kinga. Myslisz że można użyć mąki kukurydzianej, a jeśli tak, to ile?
    p.s. Uwielbiam Twoje przepisy. 😀

  6. Paulina pisze:

    Wygląda fantastycznie ??? Na którym poziomie piekarnika piekłaś? Zamierzam zrobić na święta ?
    BTW, uwielbiam Twoje przepisy – zdrowe, nieskomplikowane i różnorodne ? I te smakowite zdjęcia, mniam!

  7. Asia pisze:

    Pan Kingo, jakiego rozmiaru avokado albo ile wagowo samego miąższu?

  8. Laura pisze:

    Nietypowy przepis ale babka musi być bardzo smaczna :)

  9. Eliza pisze:

    Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Czy ciasto dużo wyrasta. Ciekawa tez jestem czy ciasto nie jest kruche (tak jak w większości ciasta z maki kokosowej) i czy się nie rozpada po pokrojeniu.

    • admin admin pisze:

      ciasto się nie rozpada jest zwarte. rozmiar foremki opisuję w punkcie 1 : Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (

  10. kiinga pisze:

    Czy można upiec w małych kartonowych foremkach? Albo w silikonowych takich przeznaczonych na muffiny?

  11. Dominika pisze:

    Moja babka jest w smaku gorzka. W czym tkwi problem? Czy ma znaczenie, że zamiast zmiksować awokado to je zblendowalam, ponieważ było dosyć twarde?

  12. Barbie pisze:

    TA babka jest super!moje dzieci ja uwielbiają,już ostygnie kolejna na święta :-)

  13. Anna pisze:

    Rewelacyjna babeczka 😉 zdecydowanie jeszcze nie raz zrobię 😉

  14. Kornelia pisze:

    Kolejny genialny przepis zdolna kobieta z Ciebie.Bardzo dobra babka każdemu smakowała aż jej mało było tak szybko została zjedzona. Pozdrawiam :) Dieta ze smakiem zaczynam z niej robić przepisy od jutra. Super książka

  15. natalia pisze:

    hej a moze byc mąka ryżowa ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel