Wegańskie gofry

Pokochałam je od pierwszego kęsa, wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Idealne na  śniadanie – aromatyczne, korzenne, doskonałe. Jak zwykle ekspresowe przygotowanie. Moja wegańska propozycja tych cudownych „wafli” dostarcza w jednej sztuce 135 kcal.

Wielu z Was pyta w przepisach o ich kaloryczność – postaram się dodawać takie informacje przy każdym kolejnym przepisie. Obowiązkowo dajcie znać jeżeli wykonacie te gofry!

Wegańskie gofry



Ilość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ¼ szklanki mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta  mielonych goździków
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokoswego

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.
  2. W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
  3. Połączyć zawartość obu misek – dobrze całość wymieszać.
  4. Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

1 gofr ma ok 135 kcal 

MOŻLIWOŚCI:

  • mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej
  • mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku
  • zamiast mleka z migdałów – można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu
  • przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć
  • syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy
  • olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek







41 Responses

  1. Jula pisze:

    Oo mniam napewno pokuszę się o zrobienie😙😙Ps.Jestem twoją wielką fanką🌸🌸🌸

  2. FitStyle pisze:

    Super! Rewelacja ze podajesz ewentualne zamienniki. Chęci są, produkty tez. Teraz tylko… muszę kupić gofrownicę 😜

  3. Monika pisze:

    Wyszły pyszne 😊

  4. Cateromarket pisze:

    Mniam! Zjadłabym chętnie takiego gofra. Super, że podałaś zamienniki. W ten sposób każdy dobierze produkty do swojej diety. Ja na pewno wypróbuję przepis! :)

  5. Anita pisze:

    Jestem weganką od niedawna i nie znam jeszcze zbyt dużo przepisów. Mama kupiła nową gofrownice profi i cała rodzina zajada się goframi. Narobili mi zapachów. A ja też chciałam zjeść gofry, tylko żeby były wegańskie. Dzięki za przepis w sobotę go wypróbuje.

  6. Kasia pisze:

    Kingo, jesteś wspaniała! Uwielbiam Twoje przepisy i w wolnych chwilach zaglądam i czekam na nowe :-)
    Poradz proszę jaką kupić gofrownicę, ostatnio kupiłam Tefala..nie chcę robić antyreklamy ale niestety gofry były jak dętka i przyklejały się do niej. Mam 3 dzieci, które uwielbiają moje kuchenny rewolucje 😉
    Pozdrawiam Cię i czekamy na więcej!!!!

    • admin admin pisze:

      Kasiu ja mam gofrownice marki Eldom i jestem z niej bardzo zadowolona. Polecam Ci wypróbować dodać do ciast łyzki oleju wtedy gofry nie przywierają :)

  7. Renata pisze:

    Superowy przepis! Dlaczego? Bo moje dzieci niejadki wchłonęły wszystko;) a przy tym zdrowo! Bardzo dziękuję!!!

  8. Izabela pisze:

    Uwielbiam gofry! Niedawno przeszłam na weganizm i przepis przyda się na pewno. Muszą być pyszne i już nie mogę doczekać się jak ich spróbuję :)

  9. Ewelina pisze:

    Robiłam gofry w weekend na deser. Wyszły prze pyszne. Ale nurtuje mnie jedno pytanie, gdyż na zdjęciach u Pani wyglądają na chrupiące, a moje wyszły puszyste nie chrupiące kompletnie. Czy coś zrobiłam nie tak?

    Gofry podałam z ubitym mlekiem kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i owocami :)
    DZIĘKUJE ZA PRZEPIS

  10. Aleksandra pisze:

    Gofry wyglądają na bardzo smaczne :)

  11. Sabina pisze:

    Pyszne😁 zrobiłam pół na pół z mąki gryczanej i pszennej razowej! Są naprawde smaczne i chrupiące. Zastanawiam się tylko czy mogła bym użyć mąki ryżowej?

  12. Vanja pisze:

    Właśnie stoję w kuchni i objadam się przepysznymi goframi! Rewelacja :) pozdrawiam

  13. kasia pisze:

    Gofry wyszły wspaniałe (robiłam kokosowo- owsiane ). Moja córka zjadła 2 choć z reguły 1 to już dla niej wyzwanie 😉 Idę dalej buszować po blogu :) POzdrawiam

    • kasia pisze:

      Dziś robiłam po raz drugi i wyszły jeszcze lepsze tzn to najlepsze gofry jakie jadłam. Wcześniej po połączeniu mąki owsianej i kokosowej stwierdziłam że ciasto jest zbyt rzadkie więc dodałam jeszcze trochę i choć gofry wyszły bardzo dobre to dziś dałam chwilkę mące na wchłonięcie mleka i wyszły takie delikatne jakby z pęcherzykami powietrza – ale chrupiące 😉 ZNAKOMITE !!!Pozdrawiam serdecznie Kasia

  14. Amelia pisze:

    Nie wyszły mi. Po otworzeniu gofrownicy rozdwajaly się mimo, że posmarowalam ją tluszczem. Co mogło być tego przyczyną?

  15. Anna pisze:

    Wyszły pyszne mimo że wegańskie i bezglutenowe to są super chrupiące! Na prwno teraz tylko takie będą u mnie gościć :) nawet mój synek wczoraj tak się patrzył jak jem, że musiałam dać mu pociamkać, a że bez mleka, bez glutenu i niezdrowego cukru, to nie miałam obawy przed podaniem (ma 6 miesięcy i zaczęliśmy rozszerzać diete). Pozdrawiam :)

  16. myszahihi pisze:

    Ile tego budyniu w proszku?? :) Bardzo mnie zaciekawiła ta wersja.

  17. myszahihi pisze:

    Ile tego budyniu w proszku? :) Bardzo jestem ciekawa tej wersji

  18. Fitmom pisze:

    Czy nie ma jakiegoś zamiennika dla tłuszczu? Bez oleju nie wyjdą jeśli dodałabym np banana?

  19. Mysza pisze:

    💚

  20. oksynka pisze:

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Dzieci były zachwycone! Z dodatkiem masła orzechowego i bananów smakują super!

  21. FRIENDS pisze:

    1 gofr ma tylko 135 kalorii?? Super! Muszę zrobić :)
    ___________________________
    http://oczyszczaniejelita.pl

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel