Najlepsze Krakersy

Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.

1 duża sztuka = 73 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że ​​można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.

Najlepsze Krakersy



Ilość porcji: 14 dużych sztuk
Czas przygotowania: 10 minut + godzina chłodzenia
Czas pieczenia: 6 minut
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatki: czarnuszka, listki bazylii, jasny sezam

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Pozostałe na sitku otręby dodać do składników.
  2. Do suchej mieszanki dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 oC z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać je dość cienko – grubość około 2 mm. Według uznania kawałek, rozwałkowanego ciasta posypać czarnuszką lub innymi dodatkami (jasny sezam, listki bazylii ) i ponownie wałkować, aż się przykleją do krakersa.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne, aby je obserwować, ponieważ tak cienkie szybko się przypalają. Piec około 6 minut.
  6. Podawać z dipami, guacamole lub aromatyzowanym olejem rzepakowym.

MOŻLIWOŚCI:

  • krakersy można wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane
  • krakersy najlepiej smakują na świeżo, ale spokojnie można je przechowywać w zamkniętej puszce, w suchym miejscu do tygodnia.
  • krakersy przed pieczeniem można posypać parmezanem lub delikatnie posmarować olejem i oprószyć ziołami, przyprawami np. tymiankiem lub słodką papryką
  • można użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej.

1 duża sztuka = 73 kcal







19 Responses

  1. Kasia pisze:

    Jest możliwość zastąpienia mąki pszennej jakąś mąką bezglutenową?

  2. Jula pisze:

    A czy mąka owsiana na pół z pełnoziarnista byłaby OK? Kończy mi się pełnoziarnista :(
    Skorzystam z okazji i napisze tu pod postem, że dopiero od 2 tygodni znam Twojego bloga, ale już się zdążyłam w nim zakochać!!!! CUDO :)

    • admin admin pisze:

      Julia jak mi miło czytać takie komentarze :) kochana możesz wymieszać z pełnoziarnistą jednak jakby ciasto było za suche (mąka owsiana bardzo wchłania płyny) dodaj odrobinę więcej wody

    • Mari pisze:

      To ja Cię zapewnię, że większość z tych przepisów jest pyszna!:) (piszę większość, bo nie wszystkie jeszcze wypróbowałam) ale..te które robiłam to niebo w gębie:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  3. Dagmara pisze:

    Krakersy wyszły bardzo dobre i są godne polecenia, na prawdę bardzo szybko się je robi. Podałam je z domową pastą z avocado. To dopiero drugi przepis, który wypróbowałam z Twojego bloga, pierwszym było fit ciasto z maki kokosowej i już dwa razy gościło na naszym stole. Polecam oby dwa przepisy.

    • admin admin pisze:

      Dagmaro bardzo dziękuję Ci za wypróbowanie przepisów i komentarz :) cieszę się że się udały i że smakują :)

  4. Ala pisze:

    Muszą być pyszne :)

  5. Wypróbuję z mąką gryczaną, mam nadzieję, że wyjdą również smakowicie :)

  6. Magducha pisze:

    Ooooo coś czuję, że poooleeecąąą 😉

  7. Dominika pisze:

    Czy olej rzepakowy można zastąpić innym?

  8. Barbra pisze:

    Krakersy są naprawdę pyszne, choć pomyliłam mąki i użyłam razowej 😁 dziękuję za smaczne i zdrowe inspiracje, to już kolejny wykorzystany przepis. Pozdrawiam gorąco

  9. Eve pisze:

    Robiłam według tego przepisu z mąki gryczanej – nie polecam! Wyszły twarde, nie do jedzenia…

  10. Dorota pisze:

    Czy jak zrobiłabym z mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zachować proporcje czy też coś zmienić jak z mąka owsianą?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel