Ekspresowe batoniki tahini

Już lada dzień światło dziennie ujrzy moja tajemnica. Nie mogę doczekać się tego momentu. Zamieszanie, jakie towarzyszy ostatnim dniom sprawia, że nie mam czasu dosłownie na nic. Nocna praca, wczesne poranki, przesilenie wiosenne powodują, że jeszcze bardziej poszukuję źródeł energii. Przedstawiam Wam dziś jedno z nich – ekspresowe batony o smaku tahini. Szybkie w przygotowaniu i pyszne.

1 sztuka = 205 kcal

Kochani w tym miejscu mam do Was ogromną prośbę – jeżeli, skusicie się na jakikolwiek z moich przepisów – zostawcie po sobie ślad ? czy to w komentarzu ? czy to na Instagramie oznaczając mnie ?@kingaparuzel lub po prostu #kingaparuzel.

Uwielbiam oglądać Wasze dzieła i wiedzieć, że korzystacie z moich zbiorów ?

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki tahini
 5 łyżek mąki kokosowej
 1 łyżka cukru kokosowego
 1 szczypta soli
 30 g gorzkiej czekolady

1

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.

2

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.

3

Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.

4

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

5

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

Możliwości:
6

słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami

7

wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi

8

tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

9

cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki tahini
 5 łyżek mąki kokosowej
 1 łyżka cukru kokosowego
 1 szczypta soli
 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.

2

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.

3

Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.

4

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

5

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

Możliwości:
6

słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami

7

wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi

8

tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

9

cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

Ekspresowe batoniki tahini

 

(Wyświetlono 10 341 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

35 komentarzy

  1. Agge 6 czerwca 2020 o 21:21

    Dzis zrobilam. Wyszly bardzo smaczne,super przepis ?

    Odpowiedz
  2. Monika 28 grudnia 2019 o 15:44

    Czy można pominąć czekoladę ?
    Czym można ją zastąpić ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:11

      można pominąć lub zastąpić bakaliami

      Odpowiedz
  3. Kasia B 13 maja 2019 o 08:58

    Są najlepsze na świecie 🙂 chociaż mi przypominają chałwę…pyyycha

    Odpowiedz
  4. Docia 8 stycznia 2019 o 18:36

    Dodałam dwa razy więcej tahini i oleju i dopiero się skleiły. Wyszły pyszne

    Odpowiedz
  5. Monika 29 stycznia 2018 o 16:32

    Kingo czy można zamiast cukru użyć erytol/ ksylolit lub stewie? Mój syn ma hiperinsulinizm i nie może używać cukru.

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:01

      oczywiście – spokojnie możesz zamienić

      Odpowiedz
  6. AngelikaM 23 sierpnia 2017 o 17:37

    Pycha! Zamiast tahini dodalam wlasnorecznie robione masło slonecznikowe a zamiast cukru kokosowego-miodu i wyszlo super! W smaku przypominają kupną chalwe, ale są od niej milion razy zdrowsze ? Dziekuje za przepis ?

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:05

      świetny pomysł! dzięki za komentarz :*

      Odpowiedz
  7. Monia 22 sierpnia 2017 o 19:06

    Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Batoniki wyszły przepyszne i takie szybkie przygotowanie 🙂 dziękuje

    Odpowiedz
  8. Puchary szklane 26 maja 2017 o 08:47

    Uwielbiam Tahini, a przedstawiona propozycja wydaje się być doskonała. Pamiętajmy jednak, że nawet zdrowa dieta nie zwalnia nas z konieczności regularnej aktywności fizycznej 😉

    Odpowiedz
    1. admin 27 maja 2017 o 10:03

      dokładnie – aktywność + dieta = doskonałe samopoczucie i zdrowie 🙂

      Odpowiedz
  9. agnes1230 8 maja 2017 o 23:09

    A w czym zmiksować słonecznik?Jakiego blendera używasz?

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2017 o 14:34

      miksuje w robocie wielofunkcyjnym lub w rozdrabniaczu

      Odpowiedz
  10. Marta 30 kwietnia 2017 o 18:33

    Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę kokosową mielonymi migdałami?

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:49

      tak ale należy ich dodać nieco więcej

      Odpowiedz
      1. Marta 15 maja 2017 o 18:28

        Dziekuję 🙂
        batoniki chłodzą się w lodówce 🙂
        Nie mam rozdrabniacza, więc zmieliłam pestki i wiórki w maszynce do mielenia mięsa. Nie miała mąki kokosowej i zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi.
        Dodałam też daktyle zamiast czekolady.
        Obawiam się tylko czy batoniki nie będą się kruszyć i rozpadać w takiej temperaturze jak aktualnie panuje na dworze 🙂
        Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
      2. Marta 17 maja 2017 o 10:11

        Batony sa pyszne ale nie zbyt nadają się do wzięcia na przykład na spacer w taka pogodę, bardzo szybko stają się miękkie i się marza. Ale w smaku super 🙂

        Odpowiedz
  11. Dorota 27 kwietnia 2017 o 13:53

    Droga Kingo , przepyszne !!!! Zdrowe , spokojnie zaspokajają ochotę na słodkości , co jest ważne przy mojej fit diecie- dzięki Tobie nie jest ona nudna , monotonna . A dodatkowo to kolejne zdrowe batony które nie tylko smakują mi ale także moim Córką – z dumą patrze jak zjadają się zdrowymi słodkościami 🙂 także kolejne podziękowania w Twoja stronę :*

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2017 o 14:47

      aaaaa nawet nie masz pojęcia jak się cieszę czytając takie słowa – dziękuję:*

      Odpowiedz
  12. @mum_ewka_konewka 4 kwietnia 2017 o 09:38

    Zrobiłam. Zrobiłam w niedzielę…Mamy wtorek, po batonach nie ma śladu. Ślubny pożarł i nawet dzieciom nie zostawił. Idę robić raz jeszcze ?

    Odpowiedz
  13. Ania 28 marca 2017 o 07:29

    Batoniki wyszly znakomite, mi w smaku przypominaja troche chalwe.
    A poniewaz to moj pierwszy komentarz , musze dodac, ze uwielbiam Twoje „zdrowe przepisy”. Trafilam na Twoja strone przypadkiem i milo mnie zaskoczyla. Roznie wychodzilo mi z tymi przepisami z internetu, czesto nie smakowaly mi tak jak bym tego chciala, albo jak sobie wyobrazalam.
    A Twoje przepisy sa poprostu cudowne. Jeszcze na zadnym sie nie zawiodlam. Pozdrawiam Cie wiec Kingo cieplutko i dziel sie z nami dalej tymi zdrowymi pysznosciami.

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:47

      Anito gdybyś tak była teraz obok mnie – wyściskałabym Cię i wycałowała 🙂 Kochana dziękuję za tak miłe słowa – musiałabyś mnie teraz widzieć -tak się cieszę 🙂
      dziękuję :*

      Odpowiedz
  14. Paula 23 marca 2017 o 07:49

    Zrobiłam wczoraj , są mega pyszne i bardzo szybko znikają 🙂

    Odpowiedz
  15. Amelia 21 marca 2017 o 19:52

    Gdzie mogę kupić taniej?

    Odpowiedz
    1. Amelia 21 marca 2017 o 19:54

      *Tahini

      Odpowiedz
    2. admin 21 marca 2017 o 23:09

      najtaniej jest zrobić samemu 🙂

      Odpowiedz
      1. Mika 22 marca 2017 o 10:00

        Jak robisz tahini? Prażysz na patelni sezam i potem tylko blendujesz??

        Odpowiedz
        1. admin 22 marca 2017 o 11:52

          Masło sezamowe – tahini
          Można zrobić dwie wersje z prażonym i nie prażonym sezamem.

          Składniki:
          2 szklanki nasion sezamu
          1 łyżka oleju kokosowego*
          Przygotowanie:
          Na rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć co chwila mieszając aby się nie przypalił. Dodać łyżkę oleju i zblednować na gładka masę. Przełożyć do słoika bądź innego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

          *w przepisie można użyć dowolnego oleju roślinnego.

          Odpowiedz
  16. Magducha 21 marca 2017 o 19:42

    Ranyyyy, robie w przyszlym tyg jak nic ?

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2017 o 23:09

      koniecznie daj znać czy smakowały 🙂

      Odpowiedz
      1. Magducha 22 marca 2017 o 21:26

        Pfffff… Co tam dać znać, ja je na insta od razu wrzucę razem z wrażeniami 😉

        Odpowiedz
        1. admin 22 marca 2017 o 21:56

          koniecznie 🙂 czekam z niecierpliwością:)

          Odpowiedz
          1. Magducha 2 kwietnia 2017 o 20:40

            No, na IG poszły dopiero jak zostały 2 ostatnie 😉 Bo jutro już ich nie będzie hehehe. Pyyyyszne są (mimo, że lekko przypaliłam sezam. Ale dodatek musu kokosowego zamiast oleju złagodził goryczkę) 🙂 Poproszę więcej i więcej bo uwielbiam Twoje przepisy na batony 🙂

          2. admin 4 kwietnia 2017 o 11:22

            Magducha dziękuję Ci bardzo za komentarz 🙂 tak się ciesze jak korzystacie z przepisów :*

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.