Ekspresowe batoniki tahini

Już lada dzień światło dziennie ujrzy moja tajemnica. Nie mogę doczekać się tego momentu. Zamieszanie, jakie towarzyszy ostatnim dniom sprawia, że nie mam czasu dosłownie na nic. Nocna praca, wczesne poranki, przesilenie wiosenne powodują, że jeszcze bardziej poszukuję źródeł energii. Przedstawiam Wam dziś jedno z nich – ekspresowe batony o smaku tahini. Szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Kochani w tym miejscu mam do Was ogromną prośbę – jeżeli, skusicie się na jakikolwiek z moich przepisów – zostawcie po sobie ślad 😉 czy to w komentarzu 📝 czy to na Instagramie oznaczając mnie 🔖@kingaparuzel lub po prostu #kingaparuzel.

Uwielbiam oglądać Wasze dzieła i wiedzieć, że korzystacie z moich zbiorów 😍

Ekspresowe batoniki tahini



Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ------
Czas całkowity: 60 minut

Składniki:

  • ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki tahini
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.
  2. Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.
  3. Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.
  4. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
  5. Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

MOŻLIWOŚCI:

  • słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami
  • wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi
  • tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
  • cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

1 sztuka = 205 kcal







28 Responses

  1. Magducha pisze:

    Ranyyyy, robie w przyszlym tyg jak nic 😀

    • admin admin pisze:

      koniecznie daj znać czy smakowały :)

      • Magducha pisze:

        Pfffff… Co tam dać znać, ja je na insta od razu wrzucę razem z wrażeniami 😉

        • admin admin pisze:

          koniecznie :) czekam z niecierpliwością:)

          • Magducha pisze:

            No, na IG poszły dopiero jak zostały 2 ostatnie 😉 Bo jutro już ich nie będzie hehehe. Pyyyyszne są (mimo, że lekko przypaliłam sezam. Ale dodatek musu kokosowego zamiast oleju złagodził goryczkę) :) Poproszę więcej i więcej bo uwielbiam Twoje przepisy na batony :)

          • admin admin pisze:

            Magducha dziękuję Ci bardzo za komentarz :) tak się ciesze jak korzystacie z przepisów :*

  2. Amelia pisze:

    Gdzie mogę kupić taniej?

    • Amelia pisze:

      *Tahini

    • admin admin pisze:

      najtaniej jest zrobić samemu :)

      • Mika pisze:

        Jak robisz tahini? Prażysz na patelni sezam i potem tylko blendujesz??

        • admin admin pisze:

          Masło sezamowe – tahini
          Można zrobić dwie wersje z prażonym i nie prażonym sezamem.

          Składniki:
          2 szklanki nasion sezamu
          1 łyżka oleju kokosowego*
          Przygotowanie:
          Na rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć co chwila mieszając aby się nie przypalił. Dodać łyżkę oleju i zblednować na gładka masę. Przełożyć do słoika bądź innego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

          *w przepisie można użyć dowolnego oleju roślinnego.

  3. Paula pisze:

    Zrobiłam wczoraj , są mega pyszne i bardzo szybko znikają :)

  4. Ania pisze:

    Batoniki wyszly znakomite, mi w smaku przypominaja troche chalwe.
    A poniewaz to moj pierwszy komentarz , musze dodac, ze uwielbiam Twoje „zdrowe przepisy”. Trafilam na Twoja strone przypadkiem i milo mnie zaskoczyla. Roznie wychodzilo mi z tymi przepisami z internetu, czesto nie smakowaly mi tak jak bym tego chciala, albo jak sobie wyobrazalam.
    A Twoje przepisy sa poprostu cudowne. Jeszcze na zadnym sie nie zawiodlam. Pozdrawiam Cie wiec Kingo cieplutko i dziel sie z nami dalej tymi zdrowymi pysznosciami.

    • admin admin pisze:

      Anito gdybyś tak była teraz obok mnie – wyściskałabym Cię i wycałowała :) Kochana dziękuję za tak miłe słowa – musiałabyś mnie teraz widzieć -tak się cieszę :)
      dziękuję :*

  5. @mum_ewka_konewka pisze:

    Zrobiłam. Zrobiłam w niedzielę…Mamy wtorek, po batonach nie ma śladu. Ślubny pożarł i nawet dzieciom nie zostawił. Idę robić raz jeszcze 😂

  6. Dorota pisze:

    Droga Kingo , przepyszne !!!! Zdrowe , spokojnie zaspokajają ochotę na słodkości , co jest ważne przy mojej fit diecie- dzięki Tobie nie jest ona nudna , monotonna . A dodatkowo to kolejne zdrowe batony które nie tylko smakują mi ale także moim Córką – z dumą patrze jak zjadają się zdrowymi słodkościami :) także kolejne podziękowania w Twoja stronę :*

  7. Marta pisze:

    Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę kokosową mielonymi migdałami?

    • admin admin pisze:

      tak ale należy ich dodać nieco więcej

      • Marta pisze:

        Dziekuję :)
        batoniki chłodzą się w lodówce :)
        Nie mam rozdrabniacza, więc zmieliłam pestki i wiórki w maszynce do mielenia mięsa. Nie miała mąki kokosowej i zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi.
        Dodałam też daktyle zamiast czekolady.
        Obawiam się tylko czy batoniki nie będą się kruszyć i rozpadać w takiej temperaturze jak aktualnie panuje na dworze :)
        Pozdrawiam :)

      • Marta pisze:

        Batony sa pyszne ale nie zbyt nadają się do wzięcia na przykład na spacer w taka pogodę, bardzo szybko stają się miękkie i się marza. Ale w smaku super :)

  8. agnes1230 pisze:

    A w czym zmiksować słonecznik?Jakiego blendera używasz?

  9. Uwielbiam Tahini, a przedstawiona propozycja wydaje się być doskonała. Pamiętajmy jednak, że nawet zdrowa dieta nie zwalnia nas z konieczności regularnej aktywności fizycznej 😉

  10. Monia pisze:

    Uwielbiam Twoje przepisy :) Batoniki wyszły przepyszne i takie szybkie przygotowanie :) dziękuje

  11. AngelikaM pisze:

    Pycha! Zamiast tahini dodalam wlasnorecznie robione masło slonecznikowe a zamiast cukru kokosowego-miodu i wyszlo super! W smaku przypominają kupną chalwe, ale są od niej milion razy zdrowsze 😁 Dziekuje za przepis 😙

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel