Domowe mleko migda┼éowe ­čąŤ

Najlepsze s─ů zawsze domowe wyroby. Lubi─Ö moje w┼éasne produkcje, jesienne zaprawy, w┼éasny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migda┼éowe to m├│j zdecydowany faworyt. Owsianka czy budy┼ä z jego dodatkiem zyskuj─ů zupe┼énie inny smak. Nie wyobra┼╝am sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuj─Ö je bez przerwy – nie mo┼╝e go zabrakn─ů─ç! Dzi┼Ť zdradzam Wam m├│j przepis na – po prostu najlepsze mleko migda┼éowe ­čąŤ!

 

 

Domowe mleko migda┼éowe ­čąŤ



Ilo┼Ť─ç porcji: 1,5 L
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 10 minut + nocne moczenie

Składniki:

  • 1 szklanka migda┼é├│w
  • 4 daktyle suszone
  • 1┬Ż litra wody mineralnej niegazowanej
  • woda do namoczenia

Przygotowanie:

  1. Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
  2. Migda┼éy wraz z daktylami i wod─ů zmiksowa─ç za pomoc─ů blendera o du┼╝ej mocy. Tak aby ca┼éo┼Ť─ç by┼éa g┼éadka i kremowa.
  3. Mleko przela─ç przez sito wy┼éo┼╝one g─Östo steryln─ů pieluch─ů. Przela─ç do butelki i w┼éo┼╝y─ç do lod├│wki.

MOŻLIWOŚCI:

  • mleko mo┼╝na wzbogaci─ç o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
  • mleko mo┼╝na przygotowa─ç z dowolnych orzech├│w np. w┼éoskich, laskowych czy brazylijskich
  • mleko nale┼╝y przechowywa─ç w lod├│wce do 4-5 dni

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem







25 Responses

  1. Sabina pisze:

    Kingo, czy migda┼éy maj─ů by─ç obrane?

    • admin admin pisze:

      ja robi─Ö r├│┼╝nie je┼╝eli chc─Ö idealnie bia┼ée mleko wtedy je obieram, je┼╝eli nie mam czasu – a tak jest zazwyczaj wtedy wrzucam ca┼ée:)

  2. Iwa pisze:

    Te wode dodajemy czysta? Te wode z namaczania wylewamy?

    • admin admin pisze:

      tak wod─Ö dodajemy czyst─ů najlepiej mineralna niegazowan─ů, natomiast wod─Ö z namaczania wylewamy

  3. Ana pisze:

    Mo┼╝na pomin─ů─ç daktyle? Chc─Ö zrobi─ç mleko dla c├│rki a akurat nie mam ich w domu :)

  4. zielenina pisze:

    na tak─ů ilo┼Ť─ç wody zu┼╝ywam du┼╝o mniej migda┼é├│w. Przy takiej ilo┼Ťci to bomba kaloryczno-t┼éuszczowa ­čśë Robi─Ö mleka ro┼Ťlinne praktycznie codziennie, schodzi u mnie litrami.

    • admin admin pisze:

      moja proporcja 1 szklanka migdałów na 1,5 litra (6 szklanek) wody daje moim zdaniem cudowny migdałowy smak

  5. Oleczka pisze:

    A jakie kupujesz migdały ?
    S┼éysza┼éam ze te z USA najlepiej omija─ç szerokim ┼éukiem ­čśŤ
    I najlepsze sa te z Hiszpani i W┼éoch ­čśî

    Sprobuje jutro zrobic ­čśő!

    Jak długo takie mleko można trzymać w lodowce ?

    Pozdrawiam ÔŁĄ

  6. marta pisze:

    Kinga, a mo┼╝na je zrobi─ç w wyciskarce?

  7. Ewa pisze:

    Super przepis ­čśő na pewno wypr├│buj─Ö ­čśŐ

  8. Basia pisze:

    Robiłam mleko kokosowe ale to musi być również smaczne :)

  9. Agata pisze:

    Kingo masz mo┼╝e jakis pomys┼é co zrobi─ç z pozosta┼éo┼Ťciami z mleka ? Mowi─Ö tutaj o resztkach migda┼éow :)

    • admin admin pisze:

      Agata mo┼╝na je podsuszy─ç w piekarniku i ┼Ťwietnie zast─Öpuj─ů wtedy m─ůk─Ö lub s─ů dodatkiem do owsianki czy np. kruszonki do ciasta. Polecam te┼╝ nich zrobi─ç nale┼Ťniki :)

  10. Anna pisze:

    Dzie┼ä dobry Pani Kingo kupi┼éam, wyciskark─Ö marki Eldom, czy mog─Ö w niej robi─ç mleko migda┼éowe, mam jeszcze ochot─Ö na ich robot gotuj─ůcy, ale chc─Ö wiedzie─ç czy Pani tak szczerze poleca, bo widzia┼éam ┼╝e jest Pani twarz─ů marki Eldom

    • admin admin pisze:

      Witam, w wyciskarce spokojnie mo┼╝na zrobi─ç mleko – sama nieraz tak robi─Ö. Sprz─Ötu u┼╝ywam i szczerze polecam – wyciskarka np. pracuje u mnie codziennie, nawet kilka razy i nic jej nie jest. Robot to nowo┼Ť─ç ale na dzie┼ä dzisiejszy sprawdza si─Ö znakomicie.
      Ps. prosz─Ö zwraca─ç si─Ö do mnie po imieniu :)

  11. Anna pisze:

    Bardzo dzi─Ökuje za odpowied┼║ Kingo :), b─Öd─Ö zatem zbiera─ç na robot. Serdecznie pozdrawiam Ania

  12. Magda pisze:

    Pani Kinga, mleko wyszło przepyszne.
    Czy na detoxie mo┼╝na je┼Ť─ç jajka?
    Pozdrawiam Magda

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrze┼╝one - 2015 - Kinga Paruzel