Tort w wersji lekkiej!

Moją książkę „Fit słodkości” 🎂 rozpoczęłam słowami „nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie te słowa zawsze będą na czasie. Jako ogromna fanka „odchudzonych” słodyczy nie wyobrażam sobie bez nich dnia. Ostatnio analizując treści na blogu doszłam do wniosku, że stanowczo za mało w nim przepisów na wyjątkowe okazje. Idąc dalej tym torem stwierdzałam, że nie potrzebne są mi urodziny, wielkie świętowania. Sama mogę sprawić aby każdy dzień był wyjątkowy. I tak bez okazji powstał przepyszny tort czekoladowo- malinowy z polewą o smaku czekolady i tahini. To ciasto sprawiło, że zatrzymałam się na chwilę i doceniłam prostotę każdego dnia. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i lekkie, wilgotne i delikatne.

Zrób sobie ten tort tak po prostu, bez okazji bo jesteś tego wart i on jest tego wart :)

Po prostu tort w wersji FIT musi pojawić się na Twoim stole – jest łatwy w przygotowaniu, dokonały smaku i piękny w wyglądzie!

Tort w wersji lekkiej!



Ilość porcji: 8 - 10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 -60 minut
Czas całkowity: 2 godziny

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 garście mrożonych malin
  • 2 łyżki nasion chia

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki tahini naturalnego

DO DEKORACJI I WYKOŃCZENIA:

  • truskawki
  • borówki
  • ziarna kakaowca

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra – dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Do jednej miski przesiać kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. W drugiej misce wymieszać do połączenia wszystkich składników jajka, syrop klonowy, oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.
  4. Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać około 2 minut aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec 50 – 60 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy.
  5. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

  1. Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa – ubijamy tylko stałą część).
  2. Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

PRZYGOTOWANIE POLEWY:

  1. Czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym rozpuścić w kapieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż  nieco przestygnie.

PRZYGOTOWANIE TORTU:

  1. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat ¾ kremu malinowego. Równo go rozłożyć. Posypać z wierzchu ziarnami kakaowca.
  2. Przykryć pozostałym blatem. Boki tortu posmarować resztką kremu. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu formując ją tak aby delikatnie spływała na boki tortu.
  3. Tort udekorować owocami i ziarnami kakaowca.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć świeżych malin
  • tort można przygotować dzień wcześniej
  • nie trzeba go nasączać gdyż sam w sobie jest wilgotny







62 Responses

  1. Natalia pisze:

    Kingo, mam pytanie o krem – ubijamy najpierw stałą część mleka kokosowego? Jak długo ubijać zanim dodamy resztę składników?

    • admin admin pisze:

      w tym przepisie używamy tylko część stałą mleczka – w przypadku kremu możemy wszystkie składniki ubić razem

  2. Sandra pisze:

    Kinguś, czyli części wodnej z mleczka kokosowego w ogóle nie dodajemy? Wolę się upewnić :) Chciałabym zrobić taki tort ale z mrożonymi truskawkami i ze spodem z mąki ryżowej. Myślisz, że mogę taki biszkopt przełożyć kremem z mleczka kokosowego i truskawek? Byłabym wdzięczna za pomoc. Męża urodziny coraz bliżej…. :)

    • admin admin pisze:

      W ogóle nie dodajemy wody kokosowej można ją zostawić i dodać no. Do owsiankę czy koktajlu
      Spokojnie możesz zrobić twoją wersję 😙

    • admin admin pisze:

      Sandra nie wiem czy juz Ci odpowiadałam bo pomieszały mi się wszystkie komentarze na blogu :)
      Więc tak :) w tym przepisie używamy tylko część stałą mleczka – a krem spokojnie może byc w wersji truskawkowej :)
      ps. napisz koniecznie jak smakowało :)

  3. Natalia pisze:

    Czy jajka w tym przepisie możemy zamienić na inny produkt? Niestety jestem na diecie eliminacyjnej a tort wygląda cudownie … 😉

    • admin admin pisze:

      Natalia możesz przygotować alternatywę dla jajek czyli jajko z siemienia tzn 1 jajko + 1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami wody

  4. Emilia pisze:

    Wygląda pysznie! Czy zamiast syropu klonowego możemy użyć miodu?

  5. Martyna pisze:

    W jaki sposob zastapic syrop klonowy ksylitolem? Super przepis dla osobe, ktore nie moge cukru I glutenu a urodziny corki sie zblizaja🖒

  6. Ania pisze:

    Pani Kingo😊
    pomocy..mam pytanie… dzisiaj będę piekła…mam domową mąkę kokosową która nie jest idealnie zmiksowana i gładka, czy mogę jej użyć?
    Czy lepiej zastąpić ją mąką gryczaną (akurat taką mam)😊

  7. Marzena pisze:

    Piekę….! Już wygląda pysznie a zaraz krem i polewa…. :) gdyby nie to, że dziś wpadają znajomi, zjadałbym go sama 😉 Kingo, super przepis. Jak go tylko zobaczyłam na blogu, wiedziałam, że go zrobię :) Uwielbiam takie fit wypieki!
    Pozdrawiam i na pewno dam znać o rezultacie :)

    • Marzena pisze:

      Zrobiony. Zjedzony. Jeśli powiedziałabym, że torcik jest bardzo dobry, to po prostu byłabym nie fair. On jest przepyszny! Nawet nie ma określenia na to jak smakował….bo już go nie ma! Wyszedł idealny. Ciasto wilgotne, krem cudowny – dodałam świeżych malin, polewa znakomita. Na górę świeże maliny i borówki. Pycha to mało powiedziane!
      Kinga – jesteś wielka! Dziękuję za takie przepisy i czekam na więcej! 😉 :*

      • admin admin pisze:

        Marzena bardzo Ci dziękuję! tak się cieszę z każdego komentarza na moim blogu tym bardziej tak pozytywnego 😘
        Dziękuję że wypróbowałaś przepis 😘

  8. Majka pisze:

    zrobiłam;) Wyszło pyszne! Chociaż jest kilak rzeczy do poprawy.

    1. wylewając na blachę było bardzo rzadkie, ale bez obaw- wypieka się i jest pysznie wilgotne. Pytanie- co możnaby dodać zamiast kako? ( mam w domu miłośnika „jasnych ciast/ tortów ) jest opcja zamiany pół szklanki czegoś sypkiego, ale nadającego smak?

    2. krem- początkowo ubijał się bardzo ciężko, później lepiej, jednak nie otrzymałam konsystencji czysto puszysto kremowej. Kiedy zaczęło robić się zbyt rzadkie przestałam miksować – może za długo? Co mogę na to zaradzić?

    3. masa czekoladowa- nie chciała płynąć, więc wierzch nie był pięknie gładki i błyszczący, użyłam czekolady Wedla. fakt nie miałam tahini, czy to jej sprawka:D?

    Jedząc poczułam, że fajnie jakby w środkowej masie znalazły sięjeszcze świeże maliny, ale to musimy poczekać do lata.

    Dzięki za przepis Kinga! jak zwykle pycha! i pytanie co mogłabym poprawić, żeby nastęny wyszedł idealny!)?

    • admin admin pisze:

      Majka bardzo się cieszę że ciasto smakowało 😘 Już odpowiadam na Twoje pytania :)
      1. Pytanie- co możnaby dodać zamiast kakao? ( mam w domu miłośnika „jasnych ciast/ tortów ) jest opcja zamiany pół szklanki czegoś sypkiego, ale nadającego smak? spokojnie możesz pominąć kakao ale wtedy dodaj o 1 łyżkę mąki koksowej więcej
      2. krem- początkowo ubijał się bardzo ciężko, później lepiej, jednak nie otrzymałam konsystencji czysto puszysto kremowej. Kiedy zaczęło robić się zbyt rzadkie przestałam miksować – może za długo? Co mogę na to zaradzić? dokładnie zbyt długie ubijanie kremu powoduje że robi się rzadki. Dlatego w przepisie dodałam nasiona chia aby całość była zwarta
      3. masa czekoladowa- nie chciała płynąć, więc wierzch nie był pięknie gładki i błyszczący, użyłam czekolady Wedla. fakt nie miałam tahini, czy to jej sprawka:D? poleciłabym tutaj inną czekoladę – np.w Lidlu są fajne te 70 % kakao i ładnie reagują na wysoką temperaturę. Brak tahini oczywiście spowodował to że czekolada nie płynęła na przyszłość polecam dodać np.2 łyżki miodu

      Maju dzięki za wypróbowanie :* i za komentarz :*

  9. Monika pisze:

    Rewelacja – obowiazkowo trzeba spróbować

  10. Fitmom pisze:

    Czy taki krem z mleka kokosowego wytrzyma kilka godzin w temperaturze pokojowej, czy tort zacznie się rozpadać? Zastanawiam się nad dodaniem do masy trochę agaru aby utrzymać ja w zwartej konsystencji, co o tym myślisz ?

    • admin admin pisze:

      spokojnie wytrzyma gdyż do kremu dodajemy nasiona chia które wiążą całość. jeżeli chcesz mieś dodatkową pewność spokojnie możesz dodać agar :)

  11. Agata pisze:

    Do kremu używamy stałej części mleka kokosowego, a czy do ciasta można użyć dowolnego mleka czy ma to być również mleko kokosowe w puszce?

  12. Fitmum pisze:

    Czy jeśli nie użyje oleju to ciasto bedzie mocno suche? Czy przepis wystarczy na blachę 23 cm ?

    • admin admin pisze:

      spokojnie ciasto wystarczy na formę 23 cm. Polecam Ci zastąpić olej np. startym jabłkiem lub zmiksowanym bananem – bez oleju ciasto będzie suche

  13. Marysia pisze:

    Kingo, chciałabym zrobić duży tort, mam blachę 26cm, please, pomóż jak ogarnąć proporcje <3

  14. Luiza pisze:

    Kinga czy tahini musi być? Córka uczulona jest na sezam:(

  15. Gabrysia pisze:

    Kingo, mój krem w ogóle nie zgęstniał…właśnie zdjęłam go ze spodu ciasta, bo zaczął spływać bokami i kombinuję co zrobić.
    Czy mogę dodać żelatyny (nie mam agaru)? Jesli tak to w jakich porcjach? A może lepiej mąki kokosowej żeby krem zgęstniał, tylko czy nie straci smaku? Dodam, ze dosypałam już nasion chia a nawet włożyłam na chwilę do zamrażarki.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • admin admin pisze:

      Gabrysiu możesz zyć żelatyny jedna łyżeczka wymieszana w 2 łyżkach ciepłej wody – ostudzone i dodane do masy lub dodać tak jak piszesz więcej mąki kokosowej

  16. Anaa pisze:

    Coś wspaniałego :) wykorzystałam Twój przepis do zrobienia tortu na zamówienie, który miał być bezglutenowy i bezmleczny. Odoba zamawiająca jak i ja byliśmy zachwyceni smakiem :) na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu!

  17. Nowika pisze:

    Będę piekła blaty dzisiaj, a jutro będę go przekładać kremem. Gdzie najlepiej trzymać ciasto ? W lodowce czy temperaturze pokojowej ? :))

  18. Wiktoria pisze:

    Czy po zamrożeniu mleczka kokosowego szybciej oddzieli się warstwa stała? I ewentualnie co można jeszcze ubić na krem? Bo nie wiem czy moje mleczko zdąży się oddzielić :/

  19. Kaja pisze:

    Kingo, jaką inną mąkę mogę użyć? 😉

    • admin admin pisze:

      w takiej samej proporcji mąki owsianej lub z podwojonej porcji mąki pszennej razowej, gryczanej, migdałowej

  20. Basia pisze:

    Witam dzis zrobilam go dla mojej córki na 11 urodziny nie wyszedł mi taki duży jak Pani ale wyglada świetnie i do tego moja córka zakleala sobie całego dla siebie 😀tak jej smakowal .

  21. anita pisze:

    Witam! Czy może być mąka ryżowa zamiast kokosowej?

    • admin admin pisze:

      mąkę ryżową polecam pomieszać z inną mąkę np. gryczaną, pszenną – gdyż na samej ryżowej mące wyjdzie suche i kruchą

  22. nela pisze:

    czym mogę zastąpić jajka i tahini? 😀

  23. Monika pisze:

    Hej mam pytanko mi ciasto wcale nie uroslo Jak wlewalam na blaszke To bylo bardzo rzadkie mozesz mi powiedziec co zle zrobilam .

  24. Marta pisze:

    Właśnie skończyłam robić tort i wygląda obłędnie, wiem że będzie pyszny bo nie omieszkałam oblizać placów przy jego przygotowywaniu 😉 samo ciasto wygladalo super po przekrojeniu :) juz nie moge sie doczekać skosztowania go ale ta przyjemność musi poczekać do wieczora na gości, pozdrawiam gorąco 😀

  25. nataleczka pisze:

    Ile kcal ma cały tort bez owoców na górze ? I ile kcal ma jeden kawałek ok 200g ?

  26. nataszka pisze:

    Mam dwa pytanka ile kcal ma kawałek tego torciku ok. 200g? a ile ma kcal ma cały tort? ( Bez owoców na górze z samą polewą) bardzo proszę i byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

  27. Agula pisze:

    Kingo kochana, czy myślisz, że ten krem mogę zrobić z borówek i posmarować nim brownie? :)
    taka kombinacja 😀

  28. Aga pisze:

    Planuje zrobić ten tort na pierwsze urodziny mojej córki. Chciałabym tylko przełożyć go dwa razy kremem. Czy wtedy podwoić proporcje na krem? Mam też tortownice 20 cm, czy takie proporcje na ciasto jak w Twoim przepisie + 2 x krem dadzą mi tak wysoki tort jak u Ciebie?

  29. Ela pisze:

    Moje ciasto niestety nie urosło, musiałabym zrobić podwójną porcję. Większość pisze że ciasto było luźne, moje zupełnie odwrotnie, było gęste. Zamiast tortu będzie placek tortowy :)

  30. Ania pisze:

    Kinga jakie owoce proponujesz ułożyć na wierzchu o tej porze roku. Zastanawiam się nad mango? Podpowiedz👩🏼‍🍳🙏🏻

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel