Orientalna zupa z kurkumą

Ta zupa nastraja pozytywnie. Rozgrzewa w zimne dni i dodaje energii. Ma piękny kolor dzięki kurkumie. Imbir nadaje jej cytrusowo – kokosową nutę, a chili doskonale całość zaostrza .

Cudownym dodatkiem jest tutaj kapusta bok choy, która dodana pod koniec gotowania smakuje obłędnie. Oczywiście podałam Wam również zamienniki na samym końcu przepisu tak aby każdy mógł skosztować tej wyjątkowej zupy.

Kolejny fantastyczny przepis należący do AKCJI REGENERACJI.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania2 godzinyCałkowity czas17 minut

 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka świeżego imbiru
 2 ząbki czosnku
 250 g pieczarek brązowych
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
 750 ml bulionu warzywnego
 100 g tofu
 2 łyżki sosu sojowego
 1 papryczka chili
 ½ szklanki mleka kokosowego
 sól himalajska do smaku
 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

1

Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.

3

Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.

4

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i  dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.

5

Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.

Możliwości:
6

przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,

7

kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

8

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka świeżego imbiru
 2 ząbki czosnku
 250 g pieczarek brązowych
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
 750 ml bulionu warzywnego
 100 g tofu
 2 łyżki sosu sojowego
 1 papryczka chili
 ½ szklanki mleka kokosowego
 sól himalajska do smaku
 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

Przygotowanie

1

Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.

3

Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.

4

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i  dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.

5

Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.

Możliwości:
6

przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,

7

kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

8

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym

Orientalna zupa z kurkumą

(Wyświetlono 12 961 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

29 komentarzy

  1. Paulisia 8 stycznia 2020 o 15:29

    Przepyszna zupa! Dziękuję za ten przepis od dzisiaj będzie często gościć na moim stole!

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:02

      bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu

      Odpowiedz
  2. Aneta 16 lutego 2018 o 22:29

    Czy tofu ma być naturalne czy wędzone? Czy też nie ma to znaczenia ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 lutego 2018 o 10:40

      naturalne

      Odpowiedz
  3. Ania 5 listopada 2017 o 20:52

    Pyszne ale tylko dla jednego członka rodziny, dzieci i ja nie daliśmy rady… Mega ostre… A o tym ani słowa w żadnym komentarzu…

    Odpowiedz
    1. admin 6 listopada 2017 o 17:58

      Aniu wszystko zależy od tego jak ostra jest papryczka – sama nieraz mam problem z tym kupuję dodaję całą i jest ok a czasami nie jestem w stanie przełknąć.

      Odpowiedz
  4. Iow 3 września 2017 o 22:29

    Witam
    Jak dlugo gotowac zupke? Czy zaraz po tofu i mleku kokosowym dodac kapuste i tylko chwile jeszcze gotowac? Bo czas przygotowania podany przez Pania to 120 min.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Elcia 20 czerwca 2017 o 10:17

    Witam! Chcę spróbować przepisu na tą zupkę, ale mam pytanie,
    czy pieczarki mogą być białe? Czy te brązowe mają inny smak?
    Nigdy nie próbowałam tych ciemniejszych, wiec nie chcę popsuć
    smaku zupki. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2017 o 17:49

      moim zdaniem pieczarki brązowe mają lepszy, ciekawszy smak – oczywiście z białymi też zupa wyjdzie pyszna 🙂

      Odpowiedz
  6. Ewel 26 maja 2017 o 18:07

    Hejka. Wiem że można wykluczyć tofu ale gdybym jednak chciała czymś go zastąpić to co to mogło by być? Hmm? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 27 maja 2017 o 10:00

      można pokusić się o halloumi lub wędzony twaróg

      Odpowiedz
      1. Ewel 30 maja 2017 o 19:14

        Odpuściłam tofu i zamiennik. Zupa wyszła boska – uwielbiam kokos ?

        Odpowiedz
        1. admin 1 czerwca 2017 o 18:01

          bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :*

          Odpowiedz
  7. Monika 23 maja 2017 o 18:47

    Pani Kingo, zupa genialna! Wprost idealny smak. Co prawda zamieniłam pak choi na jarmuż, ale na pewno będę ją robić jeszcze wielokrotnie, wtedy bez zamienników. Uwielbiam ?

    Odpowiedz
    1. admin 24 maja 2017 o 17:26

      bardzo się cieszę – z jarmużem musi być świetna -z pewnością też wypróbuję taka wersję 🙂

      Odpowiedz
  8. Paulina 11 kwietnia 2017 o 18:01

    Taka orientalna pieczarkowa ? Chodziła za mną kilka dni aż dziś się doczekała ? Wszystkie składniki bez problemu dostępne w Lidlu. Bulion zrobiłam z suszonych warzyw – od razu są kawałki marchewki i biała włoszczyzna, co dodatkowo lekko zagęszcza zupę. Mniam! ??

    Odpowiedz
  9. eliza 22 marca 2017 o 16:37

    Objawienie!!! Kingo, przepyszna zupa! Robię ją już kolejny raz i nadal mi i mojej rodzinie smakuje wprost bosko. Dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 22:01

      dzięki 🙂 tak się cieszę jak czytam takie słowa 🙂

      Odpowiedz
    2. Monika 28 marca 2020 o 16:04

      Nie miałam tofu więc dałam cukinię i boczniaka ale zupa i tak wyszła super

      Odpowiedz
  10. Sylwek 27 lutego 2017 o 21:17

    SUPER-FAJNY przepis – dzisiaj został wypróbowany. Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym. Ja zrobiłem z jarmużem i dodałem podsmażone mięso z podudzia kurczaka wymieszane wcześniej z curry zamiast tofu. Tajne połączenie smaków z lekko-ostrą nutą. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 11:00

      super czytać takie komentarze 🙂 dzięki za wypróbowanie

      Odpowiedz
  11. Sonia 11 lutego 2017 o 16:25

    Bomba! Kolejny przepis , który na pewno będę robić często ☺

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:56

      🙂 super ! dziękuję :*

      Odpowiedz
  12. Maja 5 lutego 2017 o 14:40

    Moje smaki. Mniam 🙂

    Odpowiedz
  13. Małgorzata 30 stycznia 2017 o 23:51

    Czuję już jej orientalny smak. Ale zanim postaram się ją odwzorować, chciałabym zapytać gdzie kupię brazowe pieczarki?
    Kapustę z pewnością rowniez zamienię;-)
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu i serca do gotowania!

    Odpowiedz
    1. monika 31 stycznia 2017 o 08:49

      w lidlu widziałam! 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 31 stycznia 2017 o 10:47

      Gosiu dziękuję za miłe słowa :*
      pieczarki brązowe można kupić w Lidlu

      Odpowiedz
  14. karo 30 stycznia 2017 o 18:32

    Kapustę pak choi czym mogę zastąpić?

    Odpowiedz
    1. unik 30 stycznia 2017 o 19:00

      Kinga zawsze pisze na końcu przepisu listę zamienników, wystarczy doczytac do konca 🙂 : kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.