Orientalna zupa z kurkumą

Ta zupa nastraja pozytywnie. Rozgrzewa w zimne dni i dodaje energii. Ma piękny kolor dzięki kurkumie. Imbir nadaje jej cytrusowo – kokosową nutę, a chili doskonale całość zaostrza .

Cudownym dodatkiem jest tutaj kapusta bok choy, która dodana pod koniec gotowania smakuje obłędnie. Oczywiście podałam Wam również zamienniki na samym końcu przepisu tak aby każdy mógł skosztować tej wyjątkowej zupy.

Kolejny fantastyczny przepis należący do AKCJI REGENERACJI.

Orientalna zupa z kurkumą



Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 15-20 minut

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek brązowych
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • sól himalajska do smaku
  • 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

Przygotowanie:

  1. Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili – całość smażyć 2 minuty.
  3. Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.
  4. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i  dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.
  5. Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.

MOŻLIWOŚCI:

  • przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,
  • kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską
  • mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym







22 Responses

  1. karo pisze:

    Kapustę pak choi czym mogę zastąpić?

    • unik pisze:

      Kinga zawsze pisze na końcu przepisu listę zamienników, wystarczy doczytac do konca :) : kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską

  2. Małgorzata pisze:

    Czuję już jej orientalny smak. Ale zanim postaram się ją odwzorować, chciałabym zapytać gdzie kupię brazowe pieczarki?
    Kapustę z pewnością rowniez zamienię;-)
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu i serca do gotowania!

  3. Maja pisze:

    Moje smaki. Mniam :)

  4. Sonia pisze:

    Bomba! Kolejny przepis , który na pewno będę robić często ☺

  5. Sylwek pisze:

    SUPER-FAJNY przepis – dzisiaj został wypróbowany. Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym. Ja zrobiłem z jarmużem i dodałem podsmażone mięso z podudzia kurczaka wymieszane wcześniej z curry zamiast tofu. Tajne połączenie smaków z lekko-ostrą nutą. Pozdrawiam.

  6. eliza pisze:

    Objawienie!!! Kingo, przepyszna zupa! Robię ją już kolejny raz i nadal mi i mojej rodzinie smakuje wprost bosko. Dziękuję za przepis :)

  7. Paulina pisze:

    Taka orientalna pieczarkowa 😉 Chodziła za mną kilka dni aż dziś się doczekała 😊 Wszystkie składniki bez problemu dostępne w Lidlu. Bulion zrobiłam z suszonych warzyw – od razu są kawałki marchewki i biała włoszczyzna, co dodatkowo lekko zagęszcza zupę. Mniam! 😛😛

  8. Monika pisze:

    Pani Kingo, zupa genialna! Wprost idealny smak. Co prawda zamieniłam pak choi na jarmuż, ale na pewno będę ją robić jeszcze wielokrotnie, wtedy bez zamienników. Uwielbiam 😘

  9. Ewel pisze:

    Hejka. Wiem że można wykluczyć tofu ale gdybym jednak chciała czymś go zastąpić to co to mogło by być? Hmm? :)

  10. Elcia pisze:

    Witam! Chcę spróbować przepisu na tą zupkę, ale mam pytanie,
    czy pieczarki mogą być białe? Czy te brązowe mają inny smak?
    Nigdy nie próbowałam tych ciemniejszych, wiec nie chcę popsuć
    smaku zupki. Pozdrawiam.

  11. Iow pisze:

    Witam
    Jak dlugo gotowac zupke? Czy zaraz po tofu i mleku kokosowym dodac kapuste i tylko chwile jeszcze gotowac? Bo czas przygotowania podany przez Pania to 120 min.
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel