Szarlotka na oleju rzepakowym

Nie ma nic lepszego niż ciepły kawałek szarlotki, najlepiej prosto z pieca. To ulubione ciasto mojego męża, obowiązkowo podana z lodami, a w wersji „odchudzonej” z jogurtem naturalnym. W większości wypieków z użyciem jabłek finalna słodycz ciasta zależy od doboru ich gatunku – ja zawsze dodaję moje ulubione Ligole – soczyste i nie za słodkie. Moja szarlotka jest robiona na mące orkiszowej, takie połączenie najbardziej smakuje mi z cynamonem i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i delikatne za sprawą soczystych jabłek i oleju rzepakowego.

Pokochaj olej rzepakowy:
Każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje także tłuszczy. Najkorzystniejsze w diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – należą tu np. kwasy ALA i LA (te pomagają utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi). Występują one w orzechach, rybach, algach, a także w oleju rzepakowym, który ma najkorzystniejszy skład i stosunek Omega – 6 do Omega – 3, tj. 2:1. Już 2 łyżki oleju dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Szarlotka na oleju rzepakowym



Ilość porcji: 10-12 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 60-70 minut

Składniki:

  • 280 g mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 jajka
  • 100 g żurawiny lub rodzynek
  • 1 pomarańcza (skórka + 80 ml soku)
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
  3. W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
  4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
  5. Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
  6. Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
  7. Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

MOŻLIWOŚCI:

  • jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
  • mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową







30 Responses

  1. Paula pisze:

    Kinguś, w sumie ma być 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czy 1?

  2. Marta pisze:

    Kingo, jak zawsze piękne zdjęcia :) Przepis wydaje się prosty, na zdjęciach szarlotka wygląda obłędnie. Będę próbować, tylko czy w przepisie nie powstał błąd: mają być dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego czy jedna? :)
    A czy możesz napisać jakiego używasz oleju rzepakowego albo jaki polecasz?

    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Marto dziękuję za miłe słowo :) dziękuję za wskazanie błędu – już poprawiam :)
      najczęściej wybieram dostępne oleje z gamy producenta Kujawski

  3. Stanka pisze:

    Czy sprawdzi się inna mąka kokosowa lub ryzowa? A olej kokosowy?

  4. Ola pisze:

    A może być mąka pełnoziarnista pszenna? Albo razowa żytnia ?

  5. Sonia pisze:

    No i już mam ją w piekarniku ☺idealnie podpasowałaś mi dziś z tym przepisem 😊 lody waniliowe też mam w domu, więc za godzinę zapomnę na chwilę o diecie 😆 musze jeszcze tylko wytrwać cierpliwie ☺

    • admin admin pisze:

      Kochana koniecznie napisz czy Ci smakuję :) jestem taka ciekawa :)
      dzięki za wypróbowanie – tak się cieszę kiedy czytam że przepisy są przez Was używane :*

  6. Sonia pisze:

    Pyszna ☺aromatyczna, odpowiednio słodka i co najważniejsze – łatwa i szybka w wykonaniu. Zjadłam dwa kawałki od razu i mam wyrzuty sumienia. Jak zadzwonilam do mamy , która swoją drogą uwielbia Twoje przepisy, i powiedziałam, że mam w piekarniku ciasto z Twojego bloga, zapowiedziała jutro wizytę ☺ mam nadzieje , że zostanie coś do jutra 😆

  7. Ewela pisze:

    Hej. Czy oliwa z oliwy też by mogła być? Mam tylko olej słonecznikowy a do sklepu zimno i daleko :) dzieki

  8. meliksonka pisze:

    Wygląda megaa! Bardzo jestem Ci wdzięczna za przepis bo uwielbiam szarlotkę i nie potrafię przestać na jednym kawałku – więc wersja odchudzona jest jak najbardziej wskazana :)

  9. Magdalipka pisze:

    Czy można pominąć miód. Jesteśmy rodzinnie uczuleni….niestety

  10. Iza pisze:

    Droga pani Kingo. Czy mogłaby mi pani dokładnie powiedzieć co ja mam z tą skórka z pomarańczy zrobić? Pierwszy raz mam coś takiego w przepisie , a pieczenia i gotowania się dopiero uczę ☺ z góry dziękuję ☺ ah i jeszcze jedno. Czym mogę zastąpić ten ekstrakt z wanilii? Bo poza tym wszystko mam w domu ☺

    • admin admin pisze:

      ekstrakt można pominąć, a skórkę z pomarańczy należy zetrzeć na tarce do ciasta.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :)

  11. Anna pisze:

    Pani Kingo, zrobiłam z olejem kokosowym i na mące orkiszowej , bardzo fajna ta szarlotka i zdrowa ; ) a moze jakis zdrowy przepis na taką z musem jabłkowym 😉 szarlotke bez tłuszczu równiez robiłam i tej pycha 😉

    • KaroEM pisze:

      właśnie zastanawiałam się, czy mogę zastąpić olej rzepakowy olejem kokosowym, ale skoro wyszło, to wypróbuję 😉

  12. Kinga M. pisze:

    Przepyszna szarlotka. U mnie z morelami, bo rodzynki i żurawina wyszły :) Kinga jesteś geniuszem!

  13. Monika pisze:

    Ciasto wyszlo super, az jestem pod wrazeniem ze tak dobrze to moze smakowac. Dzieki za super przepis napewno bede robila ponownie a nast mam na oku to czekoaldowe oczywiscie tez healthy:)

  14. Ola pisze:

    Przepyszna! Uwielbiam szarlotki w każdej postaci, ale ta zostanie chyba moją ulubioną. Tym bardziej, że zajadając się nią nie mam aż tak dużych wyrzutów sumienia, nawet po dodaniu lodów :). Dziękuję Ci bardzo za przepis!

  15. julia77 pisze:

    Koleżanka poleciła mi olej rzepakowy Golden drop, który poprawia krążenie jak również wzmacnia paznokcie, włosy i skórę :) Naprawdę fajny olej, który dobrze smakuję z różnymi sałatkami :)

  16. Paulina pisze:

    Czy w formie 28 cm tez wyjdzie takie fajne? czy za duza?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel