Najlepszy hummus

Tak jak kim­chi podbija świat tak od kilku lat nieustannie w czołówce „zapożyczanych” prze­pi­sów jest hummus.
I bardzo dobrze gdyż jest fantastyczny, bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu jeżeli tylko poświęcisz mu trochę uwagi. Ten domowy nie ma sobie równych. Mój przepis to zbiór doświadczeń i poszukiwań idealnego smaku. Nie lubię kiedy w hummu­sie dominuje tahina, za to przemawia do mnie nuta czosnku. Najważniejsze jest aby zrobić go od początku samemu – od gotowania ciecierzycy po deko­ro­wa­nie sporą ilością pietruszki.

Tą pastę zawsze zabieram ze sobą, kiedy odwiedzam znajomych. Wędruje na stół ze sporą ilością warzyw. To fanatyczna zdrowa przekąska.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszy, aksamitny i kremowy hummus – nie zawiodę Cię!

UWAGA! hummus mogą spożywać osoby biorące udział w AKCJI REGENERACJI jednak bez dodatku oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

 

Ilość porcji1 porcja

 400 g suchej ciecierzycy
 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 liście laurowe
 4 ząbki czosnku
 120 ml lodowatej wody
 ½ łyżeczki soli różowej
 sok z ½ cytryny
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka płatków chili
 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1

 W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.

2

Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.

3

Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".

4

Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.

5

Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)

6

Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Uwaga!
7

soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie

8

warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia

9

lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 400 g suchej ciecierzycy
 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 liście laurowe
 4 ząbki czosnku
 120 ml lodowatej wody
 ½ łyżeczki soli różowej
 sok z ½ cytryny
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka płatków chili
 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie

1

 W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.

2

Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.

3

Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i "mazista".

4

Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.

5

Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)

6

Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Uwaga!
7

soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie

8

warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia

9

lodowata woda jest bardzo ważna - ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki

Najlepszy hummus
(Wyświetlono 16 831 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Inga 2 stycznia 2020 o 20:37

    Dzien dobrý. A dlaczego woda lodowa jest Tak wazna. Nie moze to byc woda w ktorej ciecierzyca sie gotowala? Dziekuje

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:06

      nie może być wody z gotowania. Woda lodowata powoduje że humus dostaje odpowiednia konsystencję i strukturę

      Odpowiedz
      1. Rafał 21 czerwca 2020 o 22:50

        Prawda, prawda.. Bez zimnej wody nie jest jedwabisty. Do past z innych strączkowych też warto stosować tę sztuczkę.

        Odpowiedz
    2. Andzia 14 lutego 2020 o 19:27

      Hummus zrobiony, jest przepyszny. Następnym razem podwójna porcja bo rozdalam i mało zostalo:)

      Odpowiedz
  2. Izabela 19 stycznia 2018 o 11:36

    Jak długo moge trzymac humus? Cz musi byc w lodowce?

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2018 o 14:54

      tak musi być w lodówce do 5 dni

      Odpowiedz
  3. Agaton 22 marca 2017 o 09:26

    Pani Kingo, już kilka razy robiłam potrawy i słodkości z Pani przepisów, wczoraj zrobiłam hummus i niestety jestem rozczarowana, zrobiłam sama pastę tahini, wszystko od początku do końca i nie wzbudził mojego zachwytu ani domowników, tak więc dla osób, które próbują po raz pierwszy proszę zrobić mniejszą ilość, bo nie każdemu może to smakować. Poza tym jest to bardzo dużo pracy i zagraża spaleniem blendera. Moim zdaniem stracony czas, w tym czasie mogłabym zrobić dwa obiady. No ale jak bym nie spróbowała to bym nie wiedziała.

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 11:54

      Proszę napisać co nie odpowiadało? rozumiem Pani rozczarowanie jednak zawsze wole wiedzieć w którym momencie się Pani zawiodła?
      Wiele osób chwali sobie ten przepis dlatego jestem zaskoczona taka opinią.

      Odpowiedz
      1. Agaton 22 marca 2017 o 14:37

        Pani Kingo w ogóle nie odpowiada mi smak tego hummusu, dodałam więcej czosnku, bo z tymi przyprawami był zbyt mdły. Generalnie może odpowiada osobom, które są na diecie wegetariańskiej i są do tego przyzwyczajone, dla mnie sto razy lepszy smak ma zwykła pasta z jajek bądź z makreli.
        Szkoda mi bo się nastawiłam a teraz z kilogram hummusu pójdzie do kosza, bo po prostu nikt nie chce tego jeść.

        Odpowiedz
        1. admin 22 marca 2017 o 22:04

          rozumiem – hummus to specyficzne danie – ma swoich zwolenników i przeciwników. Mam nadzieję że nie zniechęci się PAni i skorzysta z innych przepisów. Dziękuję za komentarz 🙂

          Odpowiedz
  4. Asia 21 stycznia 2017 o 21:24

    Ciemny chleb,hummus i pomidorek ….pycha

    Odpowiedz
    1. admin 22 stycznia 2017 o 19:34

      dokładnie 🙂

      Odpowiedz
  5. asia 16 stycznia 2017 o 17:17

    Mam pytanko ciecierzyce obrać z łupinki i po ugotowaniu???

    Odpowiedz
    1. admin 17 stycznia 2017 o 10:32

      Nie

      Odpowiedz
  6. MałaMI 16 stycznia 2017 o 14:00

    Uwielbiam hummus! Przygotowałam jakiś czas temu w bardzo zbliżony sposób i był po prostu pychaaaa! Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:02

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  7. Ola 15 stycznia 2017 o 16:25

    Cześć Kinga! Czy użycie ciecierzycy z puszki będzie okrutnym faux pas? Akurat mam całą puszkę, która stoi bezczynnie i może mogłabym ją tu wykorzystać?

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:08

      Olu będzie smakować nieco inaczej ale możesz to zrobić 🙂
      ps. przy kolejnym podejściu sama ją ugotuj 🙂

      Odpowiedz
      1. Magda 19 lipca 2017 o 21:04

        Hummus zrobiony z ciecierzycy z puszki nie będzie tak aksamitny i gładki jak ten przygotowany z ciecierzycy gotowanej 🙂 Trzeba poświęcić na przygotowanir hummusu więcej czasu ale zdecydowanie warto!

        Odpowiedz
        1. admin 20 lipca 2017 o 19:53

          dokładnie też tak uważam 🙂

          Odpowiedz
  8. Sylwia 15 stycznia 2017 o 16:05

    Zrobię na 100 % , bo wygląda smakowicie? musze tylko zrobić sama pastę sezamowa, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć.

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:08

      postaram się podać przepis na pastę sezamową 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.