Najlepszy bulion warzywny

Oto on – szef wszystkich szefów – BULION WARZYWNY. Uwielbiam jego aromat i smak. Uwielbiam, kiedy nocą rozsyła po domu przyjemny zapach. Uwielbiam jego przygotowanie, jego kolory.

Co zrobić aby był idealny, aby smakował najlepiej? To proste:

  • gotować go powoli, na małym ogniu – wtedy warzywa uwalniają stopniowo cały swój smak
  • dodać jak najwięcej różnych warzyw – tego nauczyła mnie moja Mama i to działa!
  • doprawiać na sam koniec.

W moim domu jest zawsze świeży – najlepszy. Stanowi świetną bazę do zup, sosów jest składnikiem gulaszów, risotto – jest po prostu niezastąpiony!

 

Najlepszy bulion warzywny



Ilość porcji: 2 L
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: --------
Czas całkowity: 3-4 godziny

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • liść kapusty włoskiej
  • plaster kapusty włoskiej
  • ½ pora
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2-3 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 pomidor
  • 2 L wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.
  2. Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.
  3. Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.
  4. Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować – wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

MOŻLIWOŚCI:

  • w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki
  • świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła
  • zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów
  • do bulionu można dodać ziele angielskie







18 Responses

  1. fra pisze:

    Dla mnie bardzo dobry choć przesadziłam z pieprzem i plakalam jak jadlam 😉 ale rzeczywiście fajny smak

    zaczelam detoks wczoraj i nie wszystko co zrobiłam będę chciała ugotować drugi raz, ale z bulionu będę korzystać

  2. Gabi pisze:

    Kinia, powiedz mi ile dni w lodowce mozna trzymac taki bulion. Gotowanie codzien świeżego pozostaje w mojej swerze marzen póki co… a mam fisia na punkcie swiezosci i wszelakie zupy po 2gim dniu zycia koncza u mnie termin zdatnosci o spozycia.

    • admin admin pisze:

      Gabi ja mam ten sam problem – mania świeżości :) bulion spokojnie wytrzymuje 4-5 dni i jest dalej świeży

  3. kinia pisze:

    Coś wspaniałego !!! Właśnie pyrkoce na mojej kuchence ten bulion, przed chwilą go próbowałam. To jest to co Kinie lubią najbardziej 😉 Nigdy nie chciało mi się gotować bulionu, ale to piękne zdjęcie z zawartością świeżych warzyw bardzo zadziałało na moją wyobraźnię. Dziękuję, bo zmotywowałaś mnie do czegoś czego nigdy nie robiłam !

  4. renacia pisze:

    Właśnie się gotuje od dwóch godzin, mąż zapytał jak długo ma czekać na ten rosół. To pierwszy rosół bez mięsa. Pachnie cudownie. Dzięki za inspiracje.

  5. Ania pisze:

    Czy pieczarki mogą być zwykłe czy raczej te brązowe?

  6. Kasia pisze:

    Kinga, pytanko:
    * zastępując pieczarki grzybami suszonymi, w jakiej ilości oraz czy wcześniej namaczamy?
    * ziele angielskie w jakiej ilości dodajemy?
    * czy można pominąć kapustę włoską lub czym ewentualnie zastąpić?
    * pomidor dodajemy w całości, nie obierając go?
    Pozdr😊

    • admin admin pisze:

      KAsiu już odpowiadam:
      * zastępując pieczarki grzybami suszonymi, w jakiej ilości oraz czy wcześniej namaczamy? nie namaczamy i dodajemy 3-4 sztuki dla aromatu
      * ziele angielskie w jakiej ilości dodajemy? 2-3 ziarenka
      * czy można pominąć kapustę włoską lub czym ewentualnie zastąpić? można pominąć
      * pomidor dodajemy w całości, nie obierając go? dokładnie w całości

  7. Doris pisze:

    Kinguś zaczynam detox z Tobą i mam nadzieje ze wytrwam w postanowieniu 😉

  8. Gizella pisze:

    ….a ja od pewnego czasu dodaję do takiego bulionu jeszcze ok. 3-ch plasterków imbiru (jedynie nie próbowałam z pomidorem – ale i to przede mną 😉

  9. Sonia pisze:

    A czy taki bulion można zamrozić? Np w 0.5l kubeczkach?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel