Lniana owsianka

Zawsze staram się aby w mojej kuchni było mnóstwo owoców. Wraz z warzywami sprawiają, że każde danie wygląda wyjątkowo. Popatrz na zdjęcie poniżej i sam sobie odpowiedz : Czy nie zjadłbyś takiej owsianki?

Nie ma w niej grama płatków, a syci i dodaje energii. Nie ma w niej grama cukru a ma w sobie fantastyczną słodycz dzięki wiórkom koksowym. Podaję ją z RAWNOLĄ czyli surową granolą którą ostatnio produkuję w nadmiarze.

Te dwa przepisy należą do AKCJI REGENERACJI czyli pomysłów na zdrowy detox.

Zapraszam na mistrzowskie śniadanie 🙂

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 1 ½ szklanki  mleka migdałowego
 3 łyżki nasion chia
 2 łyżki siemienia lnianego
 3 łyżki wiórek kokosowych
 1 łyżka dowolnych orzechów
 szczypta cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej

1

W rondelku mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza owocami - doprowadzamy do zagotowania.

2

Całość gotujemy aż zgęstnieje (jeżeli lubisz  owsianki bardziej rzadkie należy dodać więcej mleka lub wody)

3

Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy RAWNOLĄ.
https://kingaparuzel.pl/blog/neue/2017/01/rawnola/ - przepis TUTAJ

4

UWAGA! Taką owsiankę można przygotować nocą tzn. wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać, a rano udekorować owocami.

5

To świetny pomysł na śniadanie do pracy - gwarantuję zainteresowanie i zazdrość kolegów  🙂

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 1 ½ szklanki  mleka migdałowego
 3 łyżki nasion chia
 2 łyżki siemienia lnianego
 3 łyżki wiórek kokosowych
 1 łyżka dowolnych orzechów
 szczypta cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

1

W rondelku mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza owocami - doprowadzamy do zagotowania.

2

Całość gotujemy aż zgęstnieje (jeżeli lubisz  owsianki bardziej rzadkie należy dodać więcej mleka lub wody)

3

Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy RAWNOLĄ.
https://kingaparuzel.pl/blog/neue/2017/01/rawnola/ - przepis TUTAJ

4

UWAGA! Taką owsiankę można przygotować nocą tzn. wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać, a rano udekorować owocami.

5

To świetny pomysł na śniadanie do pracy - gwarantuję zainteresowanie i zazdrość kolegów  🙂

Lniana owsianka

(Wyświetlono 2 974 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

25 komentarzy

  1. Patrycja 24 stycznia 2017 o 20:14

    Kinga slonce
    Zaczynam detoks od poniedziałku
    Koktajle juz wiem jakie obiady tez ale piwiedz mi proszę co moge jesc na sniadania i kolacje

    Odpowiedz
    1. admin 24 stycznia 2017 o 21:50

      na śniadanie jedz owsianki, puddingi chia, jeżeli lubisz słony smak to polecam owsiankę na słono z warzywami
      na kolacje – sałatki, gulasze – bardzo podobnie do obiadu
      W detoxie chodzi o to aby jeść wtedy kiedy się jest głodnym ale aby pokarm stanowiły warzywa i owoce
      kochana 3mam kciuki – w razie pytań śmiało pisz- jestem tu codziennie – prawie dzień i noc 🙂

      Odpowiedz
      1. Patrycja 25 stycznia 2017 o 14:47

        Kinga dziekuje za odpowiedź platki oczywiście owsiane zwykle nie gorskie czy blyskawiczne

        Odpowiedz
    2. Magda 9 maja 2017 o 06:07

      Kochana a możesz zdradzić swoje Menu? Co bez na obiadu? Ja ze śniadaniami, koktajlami i kolacjami nie mam problemu. Większy stanowią dla mnie obiady bez mięsa.

      Odpowiedz
  2. ewelina 10 stycznia 2017 o 21:07

    jakiego konkretnie mleka migdałowego używasz? zasze mam problem że samodzielnie wykonane mleko waży mi się przy gotowaniu…

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 23:04

      Ewelina jak już kupuję to mleko bio w rossmanie lub w sklepach ze zdrową żywnością

      Odpowiedz
  3. MagdaZ 8 stycznia 2017 o 21:06

    Właśnie zorientowałam się, że skończyły mi się chia. Czy można je jakoś zastąpić?

    Odpowiedz
    1. admin 8 stycznia 2017 o 22:15

      dodaj po prostu więcej siemienia 🙂

      Odpowiedz
  4. JoaFri 4 stycznia 2017 o 15:13

    Zrobiłam dziś do pracy z mrożonymi truskawkami, orzechami pekan i na mleku kokosowym. Ciekawa alternatywa dla płatków owsianych.

    Odpowiedz
    1. admin 4 stycznia 2017 o 15:49

      Bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. Ania 3 stycznia 2017 o 20:55

    Czy mleko migdałowe to inaczej napój migdałowy?:)

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 22:43

      napoje dostępne w sklepach są mieszanką migdałów, wody, emulgatorów i substancji słodzących. Najlepiej przygotować je samemu lub kupować mleko migdałowe BIO

      Odpowiedz
  6. Agnieszka 3 stycznia 2017 o 17:42

    Czy mleko migdałowe można zastąpić innym mlekiem albo wodą?

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 17:58

      tak

      Odpowiedz
  7. Dominika 3 stycznia 2017 o 13:49

    Jest łatwo dostępna? Nawet nie wiem gdzie szukać :-/

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 16:03

      w sezonie zimowym jest dostępna w większości popularnych marketów – tą na zdjęciu kupiłam w Lidlu

      Odpowiedz
  8. Ewelina 3 stycznia 2017 o 11:46

    Kinga a co to za owoc ten czerwony z kropkami ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 16:01

      to pitahaja inaczej smoczy owoc w sezonie zimowym jest dostępny w większości popularnych marketów

      Odpowiedz
  9. Dominika 3 stycznia 2017 o 09:52

    Cóż to za cudny owoc, ten w kropeczki? 😉 marakuja?

    Odpowiedz
    1. Ilona 3 stycznia 2017 o 11:59

      to pitaja 😉

      Odpowiedz
  10. Olga 3 stycznia 2017 o 09:34

    Wygląda smakowicie! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 16:00

      polecam – jest pyszna i syta 🙂

      Odpowiedz
  11. Agula 3 stycznia 2017 o 07:36

    Kinga Kochana pyszności takie z rana tu oglądam :):)
    a powiesz nam jak zrobić taka przykładową Rawnole?
    buziaki !

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 08:58

      kochana przepis postaram się dodać jeszcze dziś 🙂

      Odpowiedz
      1. Agula 3 stycznia 2017 o 09:00

        extra!! 🙂 dziękuję <3

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.