FIT Gulasz z soczewicy

Wracam do Was ze zdwojoną siłą. Ostatnie dni to dla mnie istne szaleństwo. Mnóstwo nerwów i pracy. Zawsze w takich chwilach ukojeniem dla mnie jest dobre jedzenie i kolory. Lubię mieć wszystko poukładane, a przynajmniej zaplanowane – to wszystko dotyczmy mojej pracy, bo w życiu osobistym działam zupełnie na odwrót. Kiedy moje plany gdzieś się rozmijają, staję się nerwowa i po prostu zła. Uspokaja mnie dopiero sen. Moja siostra mówi: „nie reaguj spontanicznie, prześpij się z daną sytuacją, a złapiesz do niej dystans” – to prawda, każdy kolejny dzień zawsze jest lepszy.

Złapałam dystans i wracam do Was. To mój blog zawsze daje mi  najwięcej radości. W tym miejscu mogę robić co chcę i najważniejsze mam Was – wspaniałych czytelników, którzy zawsze we mnie wierzą! Dziękuję :*

Dziś specjalnie dla Was kolejny przepis do AKCJI REGENERACJI – FIT Gulasz z soczewicy – pożywny, rozgrzewający, totalnie vege i totalnie pyszny.

Ciekawym dodatkiem są tutaj drożdżowe płatki – mają one w sobie mnóstwo wartości. Dodają energii, wzmacniają odporność, usprawniają pracę układu pokarmowego. Stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Potrawie przekazują orzechowo-serowy smak. Warto się nimi zainteresować bo wnoszą wiele korzyści dla naszego ciała jak i smaku do potrawy. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.

FIT Gulasz z soczewicy



Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -----------
Czas całkowity: 30-45 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki soczewicy żółtej
  • ¼ szklanki soczewicy czerwonej
  • ½ dużej cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 1 kalarepa
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2-3 śliwki suszone wędzone
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 awokado
  • natka pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • woda (ok 500 – 750 ml)
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
  2. Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
  3. Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
  4. Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
  5. Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
  6. Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
  • zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę







15 Responses

  1. Asia pisze:

    Kolejny smakowity przepis! Podoba mi się zwłaszcza dodatek wędzonych śliwek i płatków drożdżowych, których jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wypróbuję. Dziękuję Kinga za inspirację do zdrowszego gotowania :-)

  2. petarda pisze:

    Nie wiem, jak to jest, ale zawsze jak szukam jakiegoś przepisu, kończę u ciebie, przeszczęśliwa z efektów ;*

  3. Izabela pisze:

    Genialny gulasz właśnie dziś gości na naszym stole :-) no tyle że bez płatków drożdżowych (nie mogę u siebie dostać ;-))

  4. Kasia pisze:

    Świetny przepis Kingo! Mam w zamyśle codziennie coś ugotować z przepisów FIT :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję :)

  5. Magda pisze:

    Kinga!! Uwielbiam twoje przepisy dzisiaj na deser mam twoje fit ciasto z owocami (muszę szybciej pisać bo ciasto znika ;), a jutro na obiad będzie gulasz :) Dzięki!!

  6. Kasia pisze:

    Zrobiłam dzisiaj gulasz :) Wyszło smacznie, Pozdrawiam :)

  7. Ewa pisze:

    Cudo! Dodałam jeszcze cukinię a śliwkę wędzoną zastąpiłam zwykłą suszoną (po prostu nie lubię smaku wędzonych i taką podmiankę już wcześniej wiele razy stosowałam w przypadku innych dań). Podawałam dodatkowo z jogurtem naturalnym. Smak rewelacyjny a do tego samo zdrowie. WIĘCEJ TAKICH FIT PRZEPISÓW POPROSZĘ :)

  8. Estera pisze:

    Kingo, czyli soczewica, ciecierzyca spokojnie nadaje się do akcji regeneracji? Czy jakieś warzywa/owoce są nie wskazane czy można jeść wszystko?:)
    Zapowiada się po przepisach, że w końcu jakiś detox, który może być smaczny!:)

    • admin admin pisze:

      Tak ciecierzyca, soczewica jak najbardziej nadaje się do akcji. W moim detoksie ważne jest aby jeść mnóstwo dowolnych warzyw i owoców, kasz, ryżu. ziaren, orzechów i pestek. W tych produktach jest mnóstwo cennych wartości które odżywiają nasz organizm.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel