Wilgotny chlebek bananowy

Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:

Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego

Przygotowanie

1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wilgotny chlebek bananowy
(Wyświetlono 12 228 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

33 komentarzy

  1. ziuz444 30 stycznia 2020 o 18:53

    cześć, jak mogę przechowywać chlebek?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 31 stycznia 2020 o 14:19

      najlepiej w lodówce w pojemniku

      Odpowiedz
  2. AniaS 5 czerwca 2019 o 09:53

    Witam Kingo,

    Doświadczywszy okrutnie słodkiego chlebka bananowego w kawiarni, postanowiłam nigdy więcej już się na to nie narazić. Wiedziałam, że Ty zaproponujesz coś o niebo lepszego.
    Oto komentarz mojego męża: „to ciasto jest niebezpieczne” i połowa wypieku zniknęła.

    Dziękuję Ci za kolejny niezawodny przepis.

    Odpowiedz
    1. Zuza 28 listopada 2019 o 16:08

      Czy jako środka słodzącego można użyć erytrytolu?
      A mąkę razową zastąpić kokosową?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:36

        można użyć erytrytolu a mąki kokosowej należy dodać o połowę mniej

        Odpowiedz
    2. Kora 23 marca 2020 o 16:09

      Wspaniałe. Wilgotne, idealnie słodkie,chrupiące orzechami. Banalne w przygotowaniu. Ubrudzilam widelec, łyżkę, miskę i sito:) dziękuję!

      Odpowiedz
  3. Sylwia 3 lutego 2019 o 10:01

    Czy moze byc maka orkiszowa lecz pisze na niej do wypieku chleba?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:29

      oczywiście

      Odpowiedz
  4. Kasia 10 lutego 2018 o 16:53

    Polecam również dodać połamaną gorzką czekoladę bo robi dobrą robotę ?

    Odpowiedz
  5. Kasia 10 lutego 2018 o 16:51

    Zamiast siemienia dałam jajko, syrop klonowy zamieniłam na cukier kokosowy…po prostu bajka? Ciasto jest mięciutkie i wilgotne w środku a z zewnątrz chrupiące. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Polecam poczekać aż wystygnie, chłodniejsze jest jeszcze lepsze!

    Odpowiedz
    1. admin 11 lutego 2018 o 11:43

      dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
    1. admin 8 sierpnia 2017 o 16:19

      bardzo się cieszę . -dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Asia 21 kwietnia 2017 o 10:28

    Kinga, czy chodzi Ci o mleczko kokosowe czy o bardziej rozwodnioną wersję, taką w kartonie? A może można po prostu rozrzedzić mleczko kokosowe?

    Odpowiedz
  7. Dorota 17 marca 2017 o 21:33

    Witam.
    Czym mogę zastąpić syrop klonowy? Może być miód lub mus z daktyli?
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 18 marca 2017 o 16:54

      Dorota spokojnie możesz zastąpić podanymi przez Ciebie produktami

      Odpowiedz
  8. Kasia 25 lutego 2017 o 20:39

    Zrobiłam, jest super 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 lutego 2017 o 16:42

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  9. Kasia 10 lutego 2017 o 08:25

    Witam

    Czym można zastąpić mleko kokosowe?
    Jaka będzie temp oraz czas pieczenia dla termoobiegu?

    Pozdr 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:32

      Kasiu kiedy używamy termoobiegu wystarczy od podanej w przepisie temperatury odjąć 10C
      Mleko kokosowe możesz zastąpić dowolnym innym mlekiem lub sokiem np. z pomarańczy

      Odpowiedz
  10. Magda 30 stycznia 2017 o 14:06

    PRZEEEPYYYSZNE ! 🙂 dodałam też trochę nasion chia 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 stycznia 2017 o 16:01

      super! Magda dzięki za komentarz:)

      Odpowiedz
  11. m_s 3 stycznia 2017 o 23:05

    Powiem tak… WYSZŁO PRZEPYSZNE !!! Coś wspaniałego 🙂
    Znalazłam jednak szklankę mąki żytniej razowej i dałam jej szklankę a kokosowej dałam 3/4 szklanki 🙂 Dodałam też odrobinę posiekanej czekolady. Dzięki za super przepis 🙂 !

    Odpowiedz
    1. admin 4 stycznia 2017 o 00:00

      wspaniale – takie komentarze uwielbiam 🙂 dzięki za wypróbowanie :*

      Odpowiedz
  12. m_s 3 stycznia 2017 o 10:01

    Kinia czy mogę użyć mąki kokosowej? Ostatnio zakupiłam i kombinuję do czego mogę ją użyć 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 16:00

      oczywiście ale daj jej połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka ta jest bardzo chłonna
      możesz też ograniczyć ilość dodanej substancji słodzącej ponieważ ta mąka sama w sobie jest już słodka

      Odpowiedz
  13. Areta 1 stycznia 2017 o 11:59

    Zrobiłam, jest genialne 🙂 dzieki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 stycznia 2017 o 13:30

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 i życzę wszystkiego najlepszego w tym Roku :*

      Odpowiedz
  14. Kasia 22 grudnia 2016 o 13:42

    Bardzo fajny przepis 🙂 Mam pytanie – jaka mąka bezglutenowa będzie pasowała do tego typu chleba? Ryżowa, jaglana, gryczana, czy może jeszcze inne ? Zależy mi na tym, żeby był ten chleb mokry i się nie rozpadał.
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    1. admin 26 grudnia 2016 o 21:09

      Kasiu gryczana będzie super i jaglana 🙂

      Odpowiedz
  15. Iwona 20 grudnia 2016 o 20:29

    Droga Kingo, ile ml jest 1/3 szklanki lub 1/4 szklanki itp. Pozdrawiam I czekam na odp:)

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2016 o 14:45

      moja szklanka ma 250 ml czyli 1/3 ma około 83 ml

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.