Wilgotny chlebek bananowy

Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis :)

Pokochaj olej rzepakowy:

Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/

Wilgotny chlebek bananowy



Ilość porcji: 12-15 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Czas całkowity: 60-70 minut

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 3 średnie banany
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
  4. Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
  5. Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
  6. Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
  7. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 – 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

MOŻLIWOŚCI:

  • Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
  • Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.







19 Responses

  1. Iwona pisze:

    Droga Kingo, ile ml jest 1/3 szklanki lub 1/4 szklanki itp. Pozdrawiam I czekam na odp:)

  2. Kasia pisze:

    Bardzo fajny przepis :) Mam pytanie – jaka mąka bezglutenowa będzie pasowała do tego typu chleba? Ryżowa, jaglana, gryczana, czy może jeszcze inne ? Zależy mi na tym, żeby był ten chleb mokry i się nie rozpadał.
    Pozdrawiam !

  3. Areta pisze:

    Zrobiłam, jest genialne :) dzieki :)

  4. m_s pisze:

    Kinia czy mogę użyć mąki kokosowej? Ostatnio zakupiłam i kombinuję do czego mogę ją użyć :)

    • admin admin pisze:

      oczywiście ale daj jej połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka ta jest bardzo chłonna
      możesz też ograniczyć ilość dodanej substancji słodzącej ponieważ ta mąka sama w sobie jest już słodka

  5. m_s pisze:

    Powiem tak… WYSZŁO PRZEPYSZNE !!! Coś wspaniałego :)
    Znalazłam jednak szklankę mąki żytniej razowej i dałam jej szklankę a kokosowej dałam 3/4 szklanki :) Dodałam też odrobinę posiekanej czekolady. Dzięki za super przepis :) !

  6. Magda pisze:

    PRZEEEPYYYSZNE ! :) dodałam też trochę nasion chia :)

  7. Kasia pisze:

    Witam

    Czym można zastąpić mleko kokosowe?
    Jaka będzie temp oraz czas pieczenia dla termoobiegu?

    Pozdr :)

    • admin admin pisze:

      Kasiu kiedy używamy termoobiegu wystarczy od podanej w przepisie temperatury odjąć 10C
      Mleko kokosowe możesz zastąpić dowolnym innym mlekiem lub sokiem np. z pomarańczy

  8. Kasia pisze:

    Zrobiłam, jest super :-)

  9. Dorota pisze:

    Witam.
    Czym mogę zastąpić syrop klonowy? Może być miód lub mus z daktyli?
    Pozdrawiam :)

  10. Asia pisze:

    Kinga, czy chodzi Ci o mleczko kokosowe czy o bardziej rozwodnioną wersję, taką w kartonie? A może można po prostu rozrzedzić mleczko kokosowe?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel