Wegańskie krakersy

Krakersy – uwielbiam – jednak tylko te które sama zrobię. Często bawię się dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Wy możecie spróbować z innymi nasionami, ziołami. Genialne są też te z parmezanem lub orzechami. Te wytrawne ciasteczka przygotowałam z mąki z ciecierzycy – możecie ją zrobić samemu w domu wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy lub za pomocą mocnego blendera.  Możecie też zamienić mąkę na inną np. gryczaną, pszenną razową. To na prawdę świetny i prosty przepis.

Wegańskie krakersy z ziarnami



Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • ½  łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta proszku dopieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
  2. W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.
  3. Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
  4. Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.
  5. Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru – szybko się przypalają.







19 Responses

  1. megi pisze:

    Kinga jesteś wielka;)zawsze coś dobrego wymyslisz:)

  2. Dudada74 pisze:

    Genialne przepisy widać pomysły i pasje szacunek!😊
    Nie dawno kupiłam twoja książkę ze słodyczami świetna i swoją droga bardzo dobrze zrobiona pod względem graficznym oby tak dalej 😉

  3. Marta pisze:

    Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić zwykłą mąką lub pełnoziarnistą? Nie spotkałam w sklepie mąki z ciecierzycy…

  4. Krysia_Ros62 pisze:

    Genialne przepisy! Ja ostatnio gotuję z aplikacją kcalmar i też swietne propozycje mają! Rozwijam się kulinarnie na pewno!:)

  5. Ela K. pisze:

    Świetny przepis na zdrowe chrupaki :)

  6. Beata pisze:

    Czy zamiast proszku do pieczenia może być soda ? W tej samej ilości ?

  7. ania pisze:

    Hej. Czy z tego ciasta uda się wykrawać foremką? I czy olej rzepakowy da radę?

  8. Fitmom pisze:

    Czy krakersy wyjdą równie smaczne z innej mąki bezglutenowej?

  9. Julia pisze:

    Dzisiaj zrobiłam 3 wersje smakowe. Wyszły przepyszne ! Dziękuje bardzo za przepis :) Będą u mnie częściej gościć , bo znikają z prędkością światła 😀

  10. Ola pisze:

    Hmm ciasto na krakersy wychodzi mi bardzo kleiste, do tego stopnia, że przywiera do papieru i nie da się przełożyć na blaszkę :( jaka powinna być prawidłowa konsystencja? :) może daję za dużo oleju lub wody?

    • admin admin pisze:

      Olu ciasto powinno się bez problemu formować – może za dużo płynu – polecam dodawać go stopniowo gdyż mąka może różnie chłonąć

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel