Food Forum czasopismo

Drodzy czytelnicy dziś post nietypowy, bardzo cenny. Ci którzy mnie znają, obserwują wiedzą, że każdego dnia poświęcam godzinę dziennie tylko dla siebie. Staram się ten czas spożytkować na rozwój osobisty, sport lub czytanie. Często powtarzam, że w życiu należy być egoistą i inwestować w siebie. Ja te słowa rozumiem poprzez poszerzanie swojej wiedzy. Jakie to zabawne, kiedy myślę o tym kiedy byłam dzieckiem i nie lubiłam tej czynności. Teraz zgłębiam każdą interesującą mnie dziedzinę, czytam, szukam.

Jestem kulinarną pasjonatką i od kilku lat interesuje się zdrowym, świadomym żywieniem. Szukając wiarygodnych treści odkryłam specjalistyczne czasopismo o zdrowym odżywianiu Food Forum. Los jak zwykle uśmiechnął się w moją stronę kiedy dostałam informację  z ich wydawnictwa. To niesamowite jak człowiek  się cieszy kiedy ktoś dostrzega Twoją pracę, meteorytykę i zaangażowanie, a co najważniejsze jak macie ten sam cel.

Dziś post dedykowany temu czasopismu, gdyż jestem zdania że o dobrych, wartościowych ludziach i rzeczach należy pisać i mówić głośno. A więc moi drodzy poznajcie FOOD FORUM.

Czasopismo Food Forum powstało z myślą o konsumentach świadomych żywieniowo, dietetykach, trenerach, psychologach oraz lekarzach różnych specjalności, którzy w swojej codziennej pracy mają kontakt z pacjentami. Skierowane jest do osób dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego.
W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, za dużej ilości stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania – Food Forum pokazuje, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwraca uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Prezentowana wiedza, jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. Prezentowane są różne poglądy, tak aby czytelnik mógł poznać czasem odmienne na dany temat opinie specjalistów i sam świadomie dokonał wyboru. Cenię sobie taki wybór. Dla mnie to czasopismo jest niezwykle wiarygodne.

Food Forum to dwumiesięcznik, aktualnie w sprzedaży dostępne jest wydanie sierpień/wrzesień, a kolejny numer swoją premierę będzie miał już 25 października. Każdy numer czasopisma to 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej, aktualne tematy i raporty, nowi autorzy oraz artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią. Czasopismo to ma tyle cennej wiedzy, że często wracam do starszych wydań. Uwielbiam czytać w aucie, w podróży, „na mieście” z filiżanką pysznego latte. Dobra prasa zawsze jest przeze mnie wielokrotnie wykorzystywana – często zachowuję egzemplarze, do których wracam.

Teraz kilka uwag dla zainteresowanych prenumeratą. Uprzedzam – czasopismo Food Forum przygotowało dla Was niespodziankę – przeczytajcie całość do końca.

Tylko prenumeratorzy otrzymują wraz z prenumeratą dodatki Food Forum EXTRA – to dodatki w formie niewielkich książeczek, w których opisane zostało postępowanie dietetyczne w konkretnej jednostce chorobowej. Razem z wybranymi dietetykami prześledzisz krok po kroku analizę przypadku danego pacjenta (pacjent jest anonimowy, ale jak najbardziej realny!) – jego charakterystykę, informację o zleconych badaniach, wynikach, zastosowanej diecie, a także otrzymanych rezultatach.

Aktualnie wydane zostały 3 dodatki:
– choroby tarczycy
– celiakia
– nadwaga i otyłość dzieci

UWAGA!
Wszystkie archiwalne wydania dostępne są w ramach prenumeraty premium na portalu internetowym. W ramach rocznej prenumeraty czytelnicy otrzymają co najmniej 3 takie dodatki. Specjalnie dla Was redakcja czasopisma przygotowała kod rabatowy uprawniający do zakupu prenumeraty z 10% rabatem. Rabat aktywny będzie do 23 października, a dodatkowo każdy z nowych prenumeratorów otrzyma wydanie sierpniowe w prezencie do prenumeraty! Aby złożyć zamówienie wystarczy przejść tutaj i w miejscu na kod rabatowy wpisać: kinga10.

Jeżeli chcecie dokładnie wiedzieć co znajduje się w obecnym numerze poniżej przygotowałam dla Was całe zestawienie:

ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE:
Mleko jako sprawca dolegliwości żołądkowo-jelitowych – nietolerancja laktozy – dr n. biol. Patrycja Szachta
Mleko to produkt spożywczy, który posiada zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Zdecydowanym walorem mleka jest wysoka zawartość wapnia oraz znacząca ilość białka, z kolei oponenci głoszą tezy na temat jego negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Wspominają m.in. o laktozie (cukrze mlecznym), który może być przyczyną nietolerancji i z tego powodu zaburzeń dyspeptycznych, takich jak przelewania i kurczenia w jamie brzusznej, bóle, wymioty, nudności, odbijania, biegunki oraz uczucie pełności w nadbrzuszu. Warto zaznaczyć, że ok. 2/3 populacji świata wykazuje znaczące cechy ograniczonej zdolności trawienia laktozy.
ZAPOBIEGANIE CHOROBOM:
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych – część IV – markery nowotworowe, genetyczne podstawy onkogenezy, dieta w prewencji chorób nowotworowych – mgr Monika Gackowska
Okazuje się, że palenie tytoniu oraz nieodpowiednia dieta zwiększają ryzyko chorób o podłożu nowotworowym odpowiednio o 30%. Ryzyko to wzrasta o dodatkowe 5%, gdy prowadzimy siedzący tryb życia, nie stronimy od alkoholu (o 3%), narażamy się na niekontrolowane dawki promieniowania ultrafioletowego (kolejne 2%) czy zaniedbujemy infekcje wirusowe (niecałe 2%). Proces transformacji nowotworowej ulega aktywacji, gdy osoba obarczona predyspozycją genetyczną zostanie poddana działaniu szkodliwego czynnika środowiskowego przekraczającego zdolności naprawy naszego organizmu. Nasz los jest w naszych genach, jednak możemy je chronić dzięki właściwemu stylowi życia.
SUPLEMENTY:
Nootropiki – substancje stymulujące aktywność mózgu.
Ciągły bieg, stres oraz działanie ponad swoje siły psychofizyczne należą obecnie do zjawisk powszechnych. Duże i chroniczne obciążanie układu nerwowego doprowadza do dysregulacji neuroprzekaźników w mózgu, a co za tym idzie – spadku funkcji poznawczych oraz ogólnej wydajności w wykonywaniu codziennych obowiązków.

Aktualnie redakcja pracuje nad wydaniem czasopisma październik/listopad. Poniżej znajdziecie informacje o tym, o czym między innymi będziecie mogli przeczytać w numerze: – te informacje dostarczyło mi wydawnictwo.

  • Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka cz. V – zalecenia diagnostyczno- żywieniowe w chorobach neurodegeneracyjnych – mgr Monika Gackowska
    Wśród chorób neurodegeneracyjnych wyróżnia się demencję, chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona (które po przekroczeniu 60. roku życia są najczęściej występującymi chorobami neurologicznymi) oraz stwardnienie rozsiane (łac. multiple sclerosis) często dotykające kobiety w trzeciej i czwartej dekadzie życia. W dalszej kolejności do chorób tych zalicza się stwardnienie zanikowe boczne (ang. amyotrophic lateral sclerosis – ALS), chorobę Huntingtona, dystrofię mięśniową Duchenne’a, autyzm, zespół deficytu uwagi (ang. attention deficit disorder – ADD), zespół deficytu uwagi z nadpobudliwością (ang. attention deficit hiperactivity disorder – ADHD), a także często zgłaszane przez pacjentów podczas konsultacji dietetycznej: migrenę oraz uwarunkowane wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (ang. Age-related Macular Degeneration – AMD). Podłoże schorzeń neurodegeneracyjnych stanowią uszkodzenia mitochondriów, uszczuplona produkcja ATP (adenozynotrójfosforan, nośnik energii) oraz będący wynikiem tych dwóch czynników stres oksydacyjny, a także zbyt silne podrażnienie komórek nerwowych.
  • Suplementacja wspomagająca odbudowę bariery jelitowej – Łukasz Sieńczewski
    Współczesny tryb życia sprzyja uszkodzeniom bariery zlokalizowanej w jelicie cienkim, czego konsekwencją jest tzw. zespół jelita przesiąkliwego (LGS), potencjalnie prowadzący do rozwoju szeregu problemów zdrowotnych, takich jak: dolegliwości gastryczne, problemy skórne, obniżenie formy psychofizycznej, aktywacji procesów autoimmunologicznych i innych.
    Z tego względu rośnie zainteresowanie możliwościami odbudowy szczelności bariery jelitowej, za pomocą ogólnodostępnych, stosunkowo nieinwazyjnych i bezpiecznych, a jednoczasowo efektywnych substancji. Do najlepiej poznanych suplementów wpływających korzystnie na poprawę funkcjonowania bariery jelitowej należą: glutamina, kwercetyna, lukrecja DGL oraz kurkuma, których skuteczność w odbudowie bariery jelitowej potwierdzają dotychczas przeprowadzone badania.
  • Joga i medytacja kluczem do zdrowia – mgr Karolina Gruszecka
    Zdrowie to nie tylko odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna. Świat nauki coraz chętniej pochyla się w kierunku mentalnego aspektu naszego dobrobytu. Nie od dziś wiadomo, że stres leży u podłoża wielu chorób przewlekłych. Żyjemy w coraz większym pędzie, co nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Warto zatem interesować się praktykami zdrowotnymi, które wpłyną na redukcję stresu.
    Witamina C lewoskrętna – czyli o wprowadzaniu konsumentów w błąd – dr Agnieszka Saran – Jagodzińska
    Witamina C (kwas L-(+)-askorbinowy) jest zawsze prawoskrętna, niezależnie od tego, czy pochodzi z owoców, warzyw, leków oraz np. suplementów diety i innych kategorii środków spożywczych. Z kolei lewoskrętny izomer kwas askorbinowego D-(-)-askorbinowy służy jako konserwant żywności, wykazuje jedynie 5% aktywności witaminy C i nie stanowi formy dopuszczonej do produkcji leków oraz suplementów diety. Wiele osób daje się nabrać – wierzy w informacje, według których „najlepiej przyswajalną witaminą C jest jej odmiana lewoskrętna”; „nie można jej kupić w aptece, bo tam jest tylko prawoskrętna, która nie działa”; „zapewni najlepsze efekty, bo jest taka sama jak naturalna z owoców i warzyw”. Niektórzy cieszą się z tej niewiedzy innych, bo można na niej zarobić.

Mam nadzieję, że postWas zaciekawił. Będę starała się na bieżąco na blogu przedstawiać interesujące mnie tematy, produkty czy wydarzenia. W końcu mój blog to Ale Babka i robi to co lubi :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel