Drodzy czytelnicy dziś post nietypowy, bardzo cenny. Ci którzy mnie znają, obserwują wiedzą, że każdego dnia poświęcam godzinę dziennie tylko dla siebie. Staram się ten czas spożytkować na rozwój osobisty, sport lub czytanie. Często powtarzam, że w życiu należy być egoistą i inwestować w siebie. Ja te słowa rozumiem poprzez poszerzanie swojej wiedzy. Jakie to zabawne, kiedy myślę o tym kiedy byłam dzieckiem i nie lubiłam tej czynności. Teraz zgłębiam każdą interesującą mnie dziedzinę, czytam, szukam.
Jestem kulinarną pasjonatką i od kilku lat interesuje się zdrowym, świadomym żywieniem. Szukając wiarygodnych treści odkryłam specjalistyczne czasopismo o zdrowym odżywianiu Food Forum. Los jak zwykle uśmiechnął się w moją stronę kiedy dostałam informację z ich wydawnictwa. To niesamowite jak człowiek się cieszy kiedy ktoś dostrzega Twoją pracę, meteorytykę i zaangażowanie, a co najważniejsze jak macie ten sam cel.
Dziś post dedykowany temu czasopismu, gdyż jestem zdania że o dobrych, wartościowych ludziach i rzeczach należy pisać i mówić głośno. A więc moi drodzy poznajcie FOOD FORUM.
Czasopismo Food Forum powstało z myślą o konsumentach świadomych żywieniowo, dietetykach, trenerach, psychologach oraz lekarzach różnych specjalności, którzy w swojej codziennej pracy mają kontakt z pacjentami. Skierowane jest do osób dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego.
W dobie wysoko przetworzonej żywności, posiłkach zjadanych „na szybko”, małej ilości czasu w ciągu dnia, za dużej ilości stresu, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, a także co podajemy swoim najbliższym. Powołując się na najnowsze doniesienia i badania – Food Forum pokazuje, na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwraca uwagę na to, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem warunkującym zachowanie zdrowia. Prezentowana wiedza, jest rzetelna i przedstawiona przez najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. Prezentowane są różne poglądy, tak aby czytelnik mógł poznać czasem odmienne na dany temat opinie specjalistów i sam świadomie dokonał wyboru. Cenię sobie taki wybór. Dla mnie to czasopismo jest niezwykle wiarygodne.
Food Forum to dwumiesięcznik, aktualnie w sprzedaży dostępne jest wydanie sierpień/wrzesień, a kolejny numer swoją premierę będzie miał już 25 października. Każdy numer czasopisma to 120 stron praktycznej wiedzy żywieniowej i okołożywieniowej, aktualne tematy i raporty, nowi autorzy oraz artykuły poparte badaniami naukowymi, z zamieszczoną bibliografią. Czasopismo to ma tyle cennej wiedzy, że często wracam do starszych wydań. Uwielbiam czytać w aucie, w podróży, „na mieście” z filiżanką pysznego latte. Dobra prasa zawsze jest przeze mnie wielokrotnie wykorzystywana – często zachowuję egzemplarze, do których wracam.
Teraz kilka uwag dla zainteresowanych prenumeratą. Uprzedzam – czasopismo Food Forum przygotowało dla Was niespodziankę – przeczytajcie całość do końca.
Tylko prenumeratorzy otrzymują wraz z prenumeratą dodatki Food Forum EXTRA – to dodatki w formie niewielkich książeczek, w których opisane zostało postępowanie dietetyczne w konkretnej jednostce chorobowej. Razem z wybranymi dietetykami prześledzisz krok po kroku analizę przypadku danego pacjenta (pacjent jest anonimowy, ale jak najbardziej realny!) – jego charakterystykę, informację o zleconych badaniach, wynikach, zastosowanej diecie, a także otrzymanych rezultatach.
Aktualnie wydane zostały 3 dodatki:
– choroby tarczycy
– celiakia
– nadwaga i otyłość dzieci
UWAGA!
Wszystkie archiwalne wydania dostępne są w ramach prenumeraty premium na portalu internetowym. W ramach rocznej prenumeraty czytelnicy otrzymają co najmniej 3 takie dodatki. Specjalnie dla Was redakcja czasopisma przygotowała kod rabatowy uprawniający do zakupu prenumeraty z 10% rabatem. Rabat aktywny będzie do 23 października, a dodatkowo każdy z nowych prenumeratorów otrzyma wydanie sierpniowe w prezencie do prenumeraty! Aby złożyć zamówienie wystarczy przejść tutaj i w miejscu na kod rabatowy wpisać: kinga10.
Jeżeli chcecie dokładnie wiedzieć co znajduje się w obecnym numerze poniżej przygotowałam dla Was całe zestawienie:
ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE:
Mleko jako sprawca dolegliwości żołądkowo-jelitowych – nietolerancja laktozy – dr n. biol. Patrycja Szachta
Mleko to produkt spożywczy, który posiada zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Zdecydowanym walorem mleka jest wysoka zawartość wapnia oraz znacząca ilość białka, z kolei oponenci głoszą tezy na temat jego negatywnego wpływu na zdrowie ludzi. Wspominają m.in. o laktozie (cukrze mlecznym), który może być przyczyną nietolerancji i z tego powodu zaburzeń dyspeptycznych, takich jak przelewania i kurczenia w jamie brzusznej, bóle, wymioty, nudności, odbijania, biegunki oraz uczucie pełności w nadbrzuszu. Warto zaznaczyć, że ok. 2/3 populacji świata wykazuje znaczące cechy ograniczonej zdolności trawienia laktozy.
ZAPOBIEGANIE CHOROBOM:
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych – część IV – markery nowotworowe, genetyczne podstawy onkogenezy, dieta w prewencji chorób nowotworowych – mgr Monika Gackowska
Okazuje się, że palenie tytoniu oraz nieodpowiednia dieta zwiększają ryzyko chorób o podłożu nowotworowym odpowiednio o 30%. Ryzyko to wzrasta o dodatkowe 5%, gdy prowadzimy siedzący tryb życia, nie stronimy od alkoholu (o 3%), narażamy się na niekontrolowane dawki promieniowania ultrafioletowego (kolejne 2%) czy zaniedbujemy infekcje wirusowe (niecałe 2%). Proces transformacji nowotworowej ulega aktywacji, gdy osoba obarczona predyspozycją genetyczną zostanie poddana działaniu szkodliwego czynnika środowiskowego przekraczającego zdolności naprawy naszego organizmu. Nasz los jest w naszych genach, jednak możemy je chronić dzięki właściwemu stylowi życia.
SUPLEMENTY:
Nootropiki – substancje stymulujące aktywność mózgu.
Ciągły bieg, stres oraz działanie ponad swoje siły psychofizyczne należą obecnie do zjawisk powszechnych. Duże i chroniczne obciążanie układu nerwowego doprowadza do dysregulacji neuroprzekaźników w mózgu, a co za tym idzie – spadku funkcji poznawczych oraz ogólnej wydajności w wykonywaniu codziennych obowiązków.
Aktualnie redakcja pracuje nad wydaniem czasopisma październik/listopad. Poniżej znajdziecie informacje o tym, o czym między innymi będziecie mogli przeczytać w numerze: – te informacje dostarczyło mi wydawnictwo.
Mam nadzieję, że postWas zaciekawił. Będę starała się na bieżąco na blogu przedstawiać interesujące mnie tematy, produkty czy wydarzenia. W końcu mój blog to Ale Babka i robi to co lubi
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel