FIT ciastka CHOCO

Miękkie, aromatyczne, czekoladowe. Ciasteczka idealne  na jesienną pogodę. Oczywiście przygotowałam dla Was wersję FIT czyli ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki kokosowej. Dodatkiem jest tutaj gorzka czekolada ale świetnie sprawdzą się też orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy rodzynki lub żurawina. Uprzedzając wasze wszystkie pytania 🙂

  1. jakiej innej mąki użyć? np. podwójną ilość mąki migdałowej,mąki pszennej razowej czy gryczanej
  2. czym zastąpić jajka? na każde jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody lub na 2 jajka 1 banan
  3. czym zastąpić cukier kokosowy? cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub erytrolem

To tyle 🙂 jeżeli macie inne pytania to piszcie w komentarzach – ja zawsze odpowiadam 🙂

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia13 minutCałkowity czas30 minut

 ¼ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru koksowego
 2 jajka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki mąki kokosowej
 ¼ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.

3

Czekoladę posiekać w drobną kostkę.

4

Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.

5

W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.

6

Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.

7

Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.

8

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.

9

Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 ¼ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru koksowego
 2 jajka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki mąki kokosowej
 ¼ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.

3

Czekoladę posiekać w drobną kostkę.

4

Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.

5

W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.

6

Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.

7

Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.

8

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.

9

Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.

FIT ciastka CHOCO
(Wyświetlono 9 097 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

76 komentarzy

  1. misstheo 21 marca 2020 o 23:28

    G E N I A L N E !!!! Jesteś cuuudowna! Dziękuję, że dzielisz się z nami swoją pasją! Zrobiłam część z żurawiną z konfitury (są bardziej wilgotne), część z migdałami i część w/g przepisu, wszystkie doskonałe! Piekłam 15 minut.
    Ps. szczerze mówiąc, były doskonałe już przed pieczeniem.

    Odpowiedz
  2. Iwona 11 października 2018 o 15:01

    Kinga! Nie mam pojęcia jak ten CHOCO przepis do tej pory mógł umknąć mojej uwadze, ale całe szczęście dziś go wypróbowałam. Pyszota!!!

    Odpowiedz
  3. ANNA 18 kwietnia 2018 o 13:58

    robilam te ciasteczke dzis drugi raz … niestety mam chyba zly dzien do pieczenia 😉 pomieszalam kroki w przepisie w rezultacie wszystko razem miksowalam .. zamiast kakao dalam cynamon niechcacy .. bez czekolady i eksttarktu .. mieszany cukier .. i wyszly tez fajne ciastka 😉 fajnie smakuja smarowane serkiem waniliowym na 😉

    Odpowiedz
  4. Renata 5 marca 2018 o 22:37

    Czym mozna zastąpić ekstrakt waniliowy?

    Odpowiedz
    1. Olka 14 października 2019 o 20:16

      Hej!!!
      Dziewczyny, polecam wam zastosować również mąkę z białego orkiszu typ. 750.

      Ps. Najlepszej jakości są produkty Św. Hildegardy.

      ?????????????
      POLECAM!!!

      Odpowiedz
  5. Novitas 24 lutego 2018 o 11:12

    Hej, zrobiłam ostatnio te cudowne ciasteczka i wszystkim bardzo smakowały? Proszę o podpowiedź co mogę dodać aby wyszły twardsze?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 08:17

      dłużej piec w temp o 10C niższej

      Odpowiedz
  6. Sara 7 lutego 2018 o 20:48

    Właśnie upiekłam tylko wyszły mi trochę spłaszczone ale są PYSZNE!!!?

    Odpowiedz
  7. Adzia 25 stycznia 2018 o 20:37

    Pycha, pycha, pychaaaaa ?? dokładnie tak wyobrażałam sobie ich smak, kiedy patrzyłam na zdjęcie. ? a jaki zapach w całym domu.. Miałam ochotę na coś słodkiego bez późniejszych wyrzutów sumienia, że zjadłam coś słodkiego i oczywiście mnie nie zawiodlaś! ??

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:29

      🙂 dziękuję

      Odpowiedz
  8. Ola 29 września 2017 o 22:23

    Kingo! Właśnie zrobiłam i są pyyyszne! Uwielbiam i na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dzięki za przepis ?

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2017 o 16:15

      wspaniale! uwielbiam takie informacje – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  9. Kasia 18 lipca 2017 o 12:44

    Witam! Świetne przepisy! Jestem pod wrażeniem i aż chce się siedzieć w kuchni 😉
    Mam pytanie czy do tych ciasteczek można użyć mąki jaglanej zamiast kokosowej?

    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 19 lipca 2017 o 12:36

      tak można ale polecam dodać jej więcej

      Odpowiedz
  10. Alizee 4 czerwca 2017 o 12:22

    Wspaniałe. Pyszne. Idealnie czekoladowe, ale nie takie fit, bo nie da się nie zjeść ich wszystkich na raz ?
    Super przepisy, będę tu często ?

    Odpowiedz
  11. Zosia 9 lutego 2017 o 19:24

    Kingo, w zamiennikach piszesz o podwójnej porcji mąki migdalowej. Czy jeśli chcę użyć mąki razowej pszennej, to takze podwójną ilość? Bo nie wiem, czy do niej też to się odnosi 😉 Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:29

      tak – mąka kokosowa ma bardzo dużą chłonność dlatego dajemy jej połowę mniej

      Odpowiedz
  12. Anna 26 stycznia 2017 o 16:10

    Pycha ciasteczka 😉 chociaz lekko mi sie przypalily ,10 minut by im wystraczylo 😉 ciasteczka z borówkami rowniez pychotka .

    Odpowiedz
    1. admin 26 stycznia 2017 o 16:42

      Aniu dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  13. Asia 18 stycznia 2017 o 17:24

    Właśnie wpadłam przypadkiem na Twoją strone I odrazu się zakochałam!
    Już wiem że będę Twoim stałym gościem! ❤❤❤

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:49

      Asiu Witaj :* – dziękuję 🙂 zapraszam jak najczęściej 🙂 korzystaj do woli :*

      Odpowiedz
  14. nela 17 stycznia 2017 o 13:45

    czy mogę zastąpić kakao karobem?

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:55

      tak

      Odpowiedz
  15. Agnieszka 13 stycznia 2017 o 20:24

    Pani Kingo ciasteczka super extra hiper pyszne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Co prawda trochę mi się przypaliły i w środku wyszły trochę suche, ale mimo to są pyszne. Jutro drugie podejście i tym razem przypilnuję temperatury i długości pieczenia 😉 no i oczywiście od razu podwójną porcję zrobię 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 13 stycznia 2017 o 21:43

      Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      Cieszę się że ciasteczka smakują polecam skusić się też na inne przepisy 🙂

      Odpowiedz
      1. Agnieszka 14 stycznia 2017 o 18:35

        Zatem Kingo 🙂 na inne przepisy oczywiście też się skuszę, bo są bardzo fajne. Śledzę Twoją stronę na fb, więc jestem na bieżąco. Właśnie widziałam przepis na trufle – już widzę, że często będę po niego sięgać 🙂 a dzisiaj ponownie zrobiłam te ciasteczka i wyszły super, nie spaliłam tym razem. Ale dopiero po zrobieniu zorientowałam się, że zamiast oleju kokosowego użyłam mleczka kokosowego – czy z olejem wyszlyby lepsze? Zresztą spróbuję następnym razem zrobić z olejem.

        Odpowiedz
  16. Monikaa 7 stycznia 2017 o 09:36

    A moje w środku i na zewnątrz twarde i chrupiące 🙂 ale to nic, i tak smaczne 🙂 bardzo mocno się rozlały i były płaskie. Użyłam mąki razowej, cukru trzcinowego i mlecznej czekolady, bo nie miałam składników wymienionych w przepisie. Przez to trochę za bardzo słodkie wyszły, ale wszystkim bardzo smakowały 🙂
    kolejny przepis przetestowany i dodany do ulubionych 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 7 stycznia 2017 o 13:41

      bardzo się cieszę że mimo wszystko smakowały 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  17. Ewa 20 listopada 2016 o 02:49

    Ciasteczka pierwsza klasa. Lubię je przygotowywać dla dzieci, bo wiem co się w nich znajduje. Moja małe modyfikacje to ilość cukru (daję 2 razy mniej niż w przepisie – używam domowego cukru waniliowego) a ciastka i tak uważam za naprawdę słodkie. Używam czekolady gorzkiej 70%, która jest lekko słodka, więc pewnie ona też dodaje trochę słodkości. Piekę około 16-17 minut. Przy 12-14 ciastka są dla nas zbyt miękkie i dość łamliwe, szczególnie przy ściąganiu ich z blachy, a gdy czas pieczenia jest o te 5 minut dłuższy, otrzymuję cudowną kruchą wierzchnią warstewkę i miękki środek. Nie ma sensu robić z jednej porcji. U nas zawsze robię minimum dwie! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 listopada 2016 o 16:55

      Ewa bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  18. Kasia 12 listopada 2016 o 13:57

    O rety ! Wyszło mi z tej porcji 12 OGROMNYCH ciastek 🙂 więcej pyszności dla mnie 🙂 robiłam kuleczki z masy około 1 łyżki stołowej a w piekarniku ciastka rozpłaszczyły się do średnicy 10 cm 😮
    Smak …. nie do opisania! Trzeba je po prostu zjeść.
    Dzięki Kinia :-*

    Odpowiedz
    1. admin 12 listopada 2016 o 15:03

      Kasiu bardzo dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*

      Odpowiedz
  19. Marta 8 listopada 2016 o 14:54

    Balam sie, ze ciastka za bardzo moga sie rozlac, wiec kulki wielkosci orzecha wloskiego wsadzilam do foremek. I wyszly babeczki. 😮 Tak mialo byc czy zrobilam cos nie tak ? Myslalam, ze powinny wyjsc kruche ciasteczka, przynajmniej z wierzchu. ? Ale jesli chodzi o smak to jest idealny – slodki i bardzo czekoladowy. ☺

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:06

      przez to że piekłaś je w foremkach nie były chrupkie. Pieczone jako ciastka mają chrupka skorupkę i miękki środek 🙂

      Odpowiedz
  20. Anika 6 listopada 2016 o 17:40

    Hej jaką mąką/kami można zastąpić owsianą z przepisu „ciasteczka cezkoladowe z awokado”z Fit słodkości. Chodzi o wersję bezglutenową dla małego alergika.

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2016 o 16:50

      Anika spokojnie możesz zastąpić mąką jaglaną lub migdałową – lub mieszanką bezglutenową na która przepis podany jest w poradniku 🙂

      Odpowiedz
  21. Anika 6 listopada 2016 o 17:37

    A na jaką mąke/ki moge zamienić tę owsianą z ciasteczek czekoladowych z awokado. Chodzi mi oczywiście owersję bezglutenową dla alergicznego dziecka.

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2016 o 16:49

      np. mąkę jaglaną, migdałową, gryczaną w proporcji 6 łyżek

      Odpowiedz
  22. Danuta 29 października 2016 o 18:14

    Pyszne ciasteczka! Szybko się piecze i niestety …. jeszcze szybciej znikają 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:34

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie :*

      Odpowiedz
  23. Marzena 26 października 2016 o 14:34

    Czy cukier kokosowy mogę zastąpić np. miodem?

    Odpowiedz
    1. admin 27 października 2016 o 22:16

      tak jednak traci on swoje właściwości w wysokich temperaturach. Jeżeli go użyjesz dodaj więcej mąki kokosowej – masa ma być gęsta a nie lejąca aby łatwo formować ciastka

      Odpowiedz
  24. Aga? 24 października 2016 o 12:00

    Super przepis! Ja już planuje temat wypieków na święta Bożego Narodzenia 🙂 Te święta mają być trochę fit 🙂 Wpisuję na listę „do zrobienia: 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 października 2016 o 22:23

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  25. ELL 22 października 2016 o 13:19

    Rewelacja moja rodzina je uwielbia wzbogaciłam o nasiona Chia i żurawine pychotka

    Odpowiedz
    1. admin 24 października 2016 o 22:26

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  26. Hania 20 października 2016 o 20:56

    Cześć 🙂 Zrobiłam właśnie te ciasteczka, masa była pyszna w smaku, ale nie chciały się w ogóle uformować – użyłam tych samych składników 🙁 Co mogło być przyczyną? Mam obecnie płaskie brownie w piekarniku, na pewno zjem, ale wiesz, co mogłam zrobić nie tak? Za długo miksowałam? 🙁 Całusy

    Odpowiedz
    1. admin 21 października 2016 o 18:06

      jeżeli masa jest za luźna (często wielkośc jajek ma znaczenie) – należy dodać więcej mąki koksowej. Masa ma mieć konsystencje gęstego kremu

      Odpowiedz
  27. Beata 17 października 2016 o 12:23

    Witam;)
    Na bloga trafilam przypadkiem.. szukałam ciekawych pomysłów na fit słodycze 🙂
    Moje zaskoczenie jest ogromne kazdy przepis ktory biore z tej str jest świetnie dopracowany wszystko wychodzi od razu a co najwazniejsze jest smaczne! 😉
    Ciastka brownie poszly na pierwszy ogień wszystko wyszło i smakowalo 😉
    Pozdrawiami czekam na kolejne ciekawe pomysły.

    Odpowiedz
    1. admin 17 października 2016 o 16:20

      Pani Beato dziękuję bardzo za tak miłe słowa :* takie komentarze dodają mi energii i wiary w to co robię.
      Dziękuję raz jeszcze :*

      Odpowiedz
      1. Beata 17 października 2016 o 23:28

        Nie ma za co 😉
        W czasach hejtu nie szczędźmy sobie miłych słów:)
        Dziękuje raz jeszcze za przepisy i czekam na kolejną dawke pomysłów
        na coś smacznego;)

        Odpowiedz
        1. admin 18 października 2016 o 15:15

          :*

          Odpowiedz
  28. Aga 15 października 2016 o 22:43

    Są super :). Piekłam 18 min, i wyszły chrupkie z wierzchu i miekkie i piszyste w środku. Jutro jak będę robiła to dam mniej cukru. Ten przepis spedł mi z nieba akurat w chwili kiedy mojemu lubemu wykluczono z diety wszystko co mżna było. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze zawierają rzeczy które może jeść i są łatwe do modyfikacji :). Dzię-kuuu-jeee-myyy! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 13:29

      Aga bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  29. Ula 14 października 2016 o 14:54

    Zrobiłam! Pyyychaaa! Tylko się trochę rozpłynęły, chyba ciasto za rzadkie chociaż odmierzałam `co do grama 🙂
    Za kila dni robię ponownie, tylko czy mogę teraz zamiast cukru kokosowego (który mi się właśnie skończył) użyć ksylitol?

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 22:36

      Ula spokojnie możesz użyć ksylitolu 🙂 jeżeli ciasto jest za luźne po prostu dodaj więcej mąki kokosowej

      Odpowiedz
  30. hello 14 października 2016 o 10:50

    Jaka jest kaloryczność ciastka? Z góry dziękuję. 🙂

    Odpowiedz
  31. Poziomka 13 października 2016 o 21:11

    Mniam pychotka, aż ślinka cieknie na sam widok 😉

    Odpowiedz
  32. Olga 13 października 2016 o 20:06

    Czy mogę użyć mąki kukurydzianej? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 13 października 2016 o 22:53

      nie polecam

      Odpowiedz
  33. Agata 13 października 2016 o 09:10

    Czy mąkę kokosowa mogę zastąpić zwykła pszenna lub pelnoziarnista?

    Odpowiedz
    1. admin 13 października 2016 o 11:20

      tak można piszę na samym początku postu

      Odpowiedz
  34. malgodzianka 13 października 2016 o 01:16

    Czy kakao mozna zastapic karobem??

    Odpowiedz
    1. admin 13 października 2016 o 11:19

      tak – oczywiście jednak proszę go dać nieco mniej

      Odpowiedz
  35. Aleksandra 12 października 2016 o 22:27

    Czy można zastąpić gorzką czekoladę? Aby jeszcze bardziej odchudzić?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2016 o 23:08

      można pominąć 🙂

      Odpowiedz
  36. Kasia 12 października 2016 o 19:31

    Kinga jaki ekstrakt waniliowy polecasz? Super przepis!

    Odpowiedz
  37. magda 12 października 2016 o 19:27

    Witam 🙂 czy olej kokosowy mogę czymś zastąpić? czy łyżki mąki kokosowej mają być czubate/płaskie?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2016 o 23:15

      łyżki normalne jeżeli masa będzie za rzadka należy dodać jej wtedy więcej. Olej kokosowy można zastąpić masłem orzechowym

      Odpowiedz
      1. magda 13 października 2016 o 21:30

        zrobiłam 🙂 jedynie cukier kokosowy zamieniłam na ksylitol i piekłam około 17-18 minut a i tak większe ciastka wyszły w środku pysznie płynne 🙂 smakowały nawet mojej rodzince, która nie wierzyła, że to zdrowe ciasteczka 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 13 października 2016 o 22:46

          Magda bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

          Odpowiedz
  38. Ania 12 października 2016 o 19:14

    Czy te kulki na blaszce zostawić czy płaskie zrobić ?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2016 o 23:15

      ja zostawiłam aby były miękkie w środku. Ciastka się nieco same rozejdą

      Odpowiedz
  39. ula 12 października 2016 o 16:37

    Witam! Czy olej kokosowy musi być płynny? I czy cukier kokosowy można zastąpić miodem?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2016 o 16:52

      olej kokosowy nie ma być płynny. Można zastąpić miodem wtedy należy dodać go 1/2 szklanki i o łyżeczkę więcej maki kokosowej.
      Ps. miód powyżej 40 C traci swoje właściwości

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.