FIT ciastka CHOCO

Miękkie, aromatyczne, czekoladowe. Ciasteczka idealne  na jesienną pogodę. Oczywiście przygotowałam dla Was wersję FIT czyli ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki kokosowej. Dodatkiem jest tutaj gorzka czekolada ale świetnie sprawdzą się też orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy rodzynki lub żurawina. Uprzedzając wasze wszystkie pytania :)

  1. jakiej innej mąki użyć? np. podwójną ilość mąki migdałowej,mąki pszennej razowej czy gryczanej
  2. czym zastąpić jajka? na każde jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody lub na 2 jajka 1 banan
  3. czym zastąpić cukier kokosowy? cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub erytrolem

To tyle :) jeżeli macie inne pytania to piszcie w komentarzach – ja zawsze odpowiadam :) 

FIT ciastka CHOCO



Ilość porcji: 9-10 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12-14 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki cukru koksowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  2. W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
  3. Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
  4. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
  5. W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.
  6. Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
  7. Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
  8. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.
  9. Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.







66 Responses

  1. ula pisze:

    Witam! Czy olej kokosowy musi być płynny? I czy cukier kokosowy można zastąpić miodem?

    • admin admin pisze:

      olej kokosowy nie ma być płynny. Można zastąpić miodem wtedy należy dodać go 1/2 szklanki i o łyżeczkę więcej maki kokosowej.
      Ps. miód powyżej 40 C traci swoje właściwości

  2. Ania pisze:

    Czy te kulki na blaszce zostawić czy płaskie zrobić ?

  3. magda pisze:

    Witam :) czy olej kokosowy mogę czymś zastąpić? czy łyżki mąki kokosowej mają być czubate/płaskie?

  4. Kasia pisze:

    Kinga jaki ekstrakt waniliowy polecasz? Super przepis!

  5. Aleksandra pisze:

    Czy można zastąpić gorzką czekoladę? Aby jeszcze bardziej odchudzić?

  6. malgodzianka pisze:

    Czy kakao mozna zastapic karobem??

  7. Agata pisze:

    Czy mąkę kokosowa mogę zastąpić zwykła pszenna lub pelnoziarnista?

  8. Olga pisze:

    Czy mogę użyć mąki kukurydzianej? :-)

  9. Poziomka pisze:

    Mniam pychotka, aż ślinka cieknie na sam widok 😉

  10. hello pisze:

    Jaka jest kaloryczność ciastka? Z góry dziękuję. :)

  11. Ula pisze:

    Zrobiłam! Pyyychaaa! Tylko się trochę rozpłynęły, chyba ciasto za rzadkie chociaż odmierzałam `co do grama :)
    Za kila dni robię ponownie, tylko czy mogę teraz zamiast cukru kokosowego (który mi się właśnie skończył) użyć ksylitol?

  12. Aga pisze:

    Są super :). Piekłam 18 min, i wyszły chrupkie z wierzchu i miekkie i piszyste w środku. Jutro jak będę robiła to dam mniej cukru. Ten przepis spedł mi z nieba akurat w chwili kiedy mojemu lubemu wykluczono z diety wszystko co mżna było. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze zawierają rzeczy które może jeść i są łatwe do modyfikacji :). Dzię-kuuu-jeee-myyy! :)

  13. Beata pisze:

    Witam;)
    Na bloga trafilam przypadkiem.. szukałam ciekawych pomysłów na fit słodycze :)
    Moje zaskoczenie jest ogromne kazdy przepis ktory biore z tej str jest świetnie dopracowany wszystko wychodzi od razu a co najwazniejsze jest smaczne! 😉
    Ciastka brownie poszly na pierwszy ogień wszystko wyszło i smakowalo 😉
    Pozdrawiami czekam na kolejne ciekawe pomysły.

  14. Hania pisze:

    Cześć :) Zrobiłam właśnie te ciasteczka, masa była pyszna w smaku, ale nie chciały się w ogóle uformować – użyłam tych samych składników :( Co mogło być przyczyną? Mam obecnie płaskie brownie w piekarniku, na pewno zjem, ale wiesz, co mogłam zrobić nie tak? Za długo miksowałam? :( Całusy

    • admin admin pisze:

      jeżeli masa jest za luźna (często wielkośc jajek ma znaczenie) – należy dodać więcej mąki koksowej. Masa ma mieć konsystencje gęstego kremu

  15. ELL pisze:

    Rewelacja moja rodzina je uwielbia wzbogaciłam o nasiona Chia i żurawine pychotka

  16. Aga? pisze:

    Super przepis! Ja już planuje temat wypieków na święta Bożego Narodzenia :) Te święta mają być trochę fit :) Wpisuję na listę „do zrobienia: :)

  17. Marzena pisze:

    Czy cukier kokosowy mogę zastąpić np. miodem?

    • admin admin pisze:

      tak jednak traci on swoje właściwości w wysokich temperaturach. Jeżeli go użyjesz dodaj więcej mąki kokosowej – masa ma być gęsta a nie lejąca aby łatwo formować ciastka

  18. Danuta pisze:

    Pyszne ciasteczka! Szybko się piecze i niestety …. jeszcze szybciej znikają :)

  19. Anika pisze:

    A na jaką mąke/ki moge zamienić tę owsianą z ciasteczek czekoladowych z awokado. Chodzi mi oczywiście owersję bezglutenową dla alergicznego dziecka.

  20. Anika pisze:

    Hej jaką mąką/kami można zastąpić owsianą z przepisu „ciasteczka cezkoladowe z awokado”z Fit słodkości. Chodzi o wersję bezglutenową dla małego alergika.

    • admin admin pisze:

      Anika spokojnie możesz zastąpić mąką jaglaną lub migdałową – lub mieszanką bezglutenową na która przepis podany jest w poradniku :)

  21. Marta pisze:

    Balam sie, ze ciastka za bardzo moga sie rozlac, wiec kulki wielkosci orzecha wloskiego wsadzilam do foremek. I wyszly babeczki. 😮 Tak mialo byc czy zrobilam cos nie tak ? Myslalam, ze powinny wyjsc kruche ciasteczka, przynajmniej z wierzchu. 😀 Ale jesli chodzi o smak to jest idealny – slodki i bardzo czekoladowy. ☺

  22. Kasia pisze:

    O rety ! Wyszło mi z tej porcji 12 OGROMNYCH ciastek :) więcej pyszności dla mnie :) robiłam kuleczki z masy około 1 łyżki stołowej a w piekarniku ciastka rozpłaszczyły się do średnicy 10 cm 😮
    Smak …. nie do opisania! Trzeba je po prostu zjeść.
    Dzięki Kinia :-*

  23. Ewa pisze:

    Ciasteczka pierwsza klasa. Lubię je przygotowywać dla dzieci, bo wiem co się w nich znajduje. Moja małe modyfikacje to ilość cukru (daję 2 razy mniej niż w przepisie – używam domowego cukru waniliowego) a ciastka i tak uważam za naprawdę słodkie. Używam czekolady gorzkiej 70%, która jest lekko słodka, więc pewnie ona też dodaje trochę słodkości. Piekę około 16-17 minut. Przy 12-14 ciastka są dla nas zbyt miękkie i dość łamliwe, szczególnie przy ściąganiu ich z blachy, a gdy czas pieczenia jest o te 5 minut dłuższy, otrzymuję cudowną kruchą wierzchnią warstewkę i miękki środek. Nie ma sensu robić z jednej porcji. U nas zawsze robię minimum dwie! :)

  24. Monikaa pisze:

    A moje w środku i na zewnątrz twarde i chrupiące :) ale to nic, i tak smaczne :) bardzo mocno się rozlały i były płaskie. Użyłam mąki razowej, cukru trzcinowego i mlecznej czekolady, bo nie miałam składników wymienionych w przepisie. Przez to trochę za bardzo słodkie wyszły, ale wszystkim bardzo smakowały :)
    kolejny przepis przetestowany i dodany do ulubionych :)

  25. Agnieszka pisze:

    Pani Kingo ciasteczka super extra hiper pyszne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Co prawda trochę mi się przypaliły i w środku wyszły trochę suche, ale mimo to są pyszne. Jutro drugie podejście i tym razem przypilnuję temperatury i długości pieczenia 😉 no i oczywiście od razu podwójną porcję zrobię :)

    • admin admin pisze:

      Proszę zwracać się do mnie po imieniu :)
      Cieszę się że ciasteczka smakują polecam skusić się też na inne przepisy :)

      • Agnieszka pisze:

        Zatem Kingo :) na inne przepisy oczywiście też się skuszę, bo są bardzo fajne. Śledzę Twoją stronę na fb, więc jestem na bieżąco. Właśnie widziałam przepis na trufle – już widzę, że często będę po niego sięgać :) a dzisiaj ponownie zrobiłam te ciasteczka i wyszły super, nie spaliłam tym razem. Ale dopiero po zrobieniu zorientowałam się, że zamiast oleju kokosowego użyłam mleczka kokosowego – czy z olejem wyszlyby lepsze? Zresztą spróbuję następnym razem zrobić z olejem.

  26. nela pisze:

    czy mogę zastąpić kakao karobem?

  27. Asia pisze:

    Właśnie wpadłam przypadkiem na Twoją strone I odrazu się zakochałam!
    Już wiem że będę Twoim stałym gościem! ❤❤❤

  28. Anna pisze:

    Pycha ciasteczka 😉 chociaz lekko mi sie przypalily ,10 minut by im wystraczylo 😉 ciasteczka z borówkami rowniez pychotka .

  29. Zosia pisze:

    Kingo, w zamiennikach piszesz o podwójnej porcji mąki migdalowej. Czy jeśli chcę użyć mąki razowej pszennej, to takze podwójną ilość? Bo nie wiem, czy do niej też to się odnosi 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  30. Alizee pisze:

    Wspaniałe. Pyszne. Idealnie czekoladowe, ale nie takie fit, bo nie da się nie zjeść ich wszystkich na raz 😶
    Super przepisy, będę tu często 😘

  31. Kasia pisze:

    Witam! Świetne przepisy! Jestem pod wrażeniem i aż chce się siedzieć w kuchni 😉
    Mam pytanie czy do tych ciasteczek można użyć mąki jaglanej zamiast kokosowej?

    Pozdrawiam! :)

  32. Ola pisze:

    Kingo! Właśnie zrobiłam i są pyyyszne! Uwielbiam i na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dzięki za przepis 😊

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel