Zielony sos rzepakowy

Jak szybko zrobić coś fantastycznego? Jak zaskoczyć gości nowy smakiem? Jaki sos jest najlepszy do mięsa, chleba, sałatek, warzyw, kasz, zup lub makaronów? Co można przechowywać przez tydzień w lodówce? Jak zrobić coś zdrowego i odżywczego dla naszego organizmu? Na te wszystkie pytania odpowiedź jest jedna! Wystarczy zrobić zielony sos rzepakowy na bazie pietruszki, łuskanego słonecznika i niezastąpionego oleju rzepakowego.

Pokochaj olej rzepakowy:

Olej rzepakowy nie zawsze miał dobrą prasę. Pomimo korzystnego składu, potwierdzonego badaniami naukowymi, bywa czasem postrzegany nie najlepiej, głównie przez osoby starsze. Ponad 30 lat temu powszechnie stosowano bowiem olej o wysokiej zawartości kwasu erukowego, substancji potępianej przez żywieniowców. Dziś są one pod tym względem całkowicie bezpieczne – dzięki rozwojowi nauki, kwas erukowy wyeliminowano ze współczesnych odmian rzepaku.

Ilość porcji200 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 1 pęczek pietruszki
 3 ząbki czosnku
 60 gramów nasion słonecznika
 1 sok z ½ cytryny
 1 łyżeczka soli himalajskiej
 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 170 ml oleju rzepakowego

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładki sos.

2

Opcjonalnie można dodać więcej oleju rzepakowego gdy masa jest za gęsta.

Możliwości:
3

słonecznik łuskany można zamienić na pestki dyni lub dowolne orzechy

4

pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią

5

aby nadać ostrzejszej nuty dodać 1 papryczkę chili

Wartości odżywcze

Porcji 200

Składniki

 1 pęczek pietruszki
 3 ząbki czosnku
 60 gramów nasion słonecznika
 1 sok z ½ cytryny
 1 łyżeczka soli himalajskiej
 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
 170 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładki sos.

2

Opcjonalnie można dodać więcej oleju rzepakowego gdy masa jest za gęsta.

Możliwości:
3

słonecznik łuskany można zamienić na pestki dyni lub dowolne orzechy

4

pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią

5

aby nadać ostrzejszej nuty dodać 1 papryczkę chili

Zielony sos rzepakowy

(Wyświetlono 1 471 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Vanja 20 października 2016 o 20:34

    Dodałam olej lniany i trochę jarmużu, coś pysznego, polecam wszystkim, z ciepłą grzanką – niebo w gębie !!! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 października 2016 o 18:07

      Kingo bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten sos. Dziękuję Ci za komentarz :*

      Odpowiedz
    1. admin 19 września 2016 o 10:06

      dziękuję :*

      Odpowiedz
  2. Aneta 13 września 2016 o 20:38

    Superowy sos. Smakuje niesamowicie z kaszą pęczak i szaszłykami drobiowo-warzywnymi. Dla mnie rewelka 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.