Placuszki na kefirze

Spójrz na Świat i przyznaj – jest piękny! Spójrz na ludzi i przyznaj – są zaskakujący! Spójrz na siebie i przyznaj – jesteś indywidualistą! Ja uwielbiam: rześkie poranki, uśmiech na twarzy przechodniów, dziewczyny które są dumne z tego co robią, pracowitych mężczyzn, młodzież z pasją, starszych ludzi trzymających się za rękę, podróże pełne niespodzianek, powroty do domu, myśli które są tylko dobre, zapach moich koni. Lubię słońce i powietrze po burzy, lubię kubek ciepłego mleka w zimowe wieczory i pierwsze kwiaty w ogrodzie na wiosnę. Lubię odkrywać i wracać. Dzisiejszy przepis to dla mnie taki cudowny powrót do kuchni mojej babci Ani. Placuszki na kefirze z jabłkami. Pulchne, wilgotne, lekkie i słodkie. Zawsze kiedy po nie sięgam zdaję sobie sprawę, że lubię proste rzeczy: jedzenie, sytuacje i styl! A ty co lubisz?

Placuszki na kefirze



Ilość porcji: 12-15 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: --------
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka olej rzepakowego
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

*używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej – przepisy na nią znajdziecie w mojej książce „Fit Słodkości”

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  2. Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.
  3. Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  4. Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem – najlepiej trzcinowym :)
  • Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.







20 Responses

  1. Basia pisze:

    A mąka pełnoziarniste się nada i ksyliotolem zamiast cukru?

  2. Natalia pisze:

    Czy mąka kokosowa nada się do tego przepisu? :-)

  3. Kornelia pisze:

    A co może być tylko nie jabłka ??

  4. Sylwia pisze:

    A czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju kokosowego? Łyżka w stanie stałym? :)

  5. Ania pisze:

    A czy możesz podać przepis na mąkę bezglutenowa?

    • admin admin pisze:

      Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.

      MIESZAKA 1
      3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
      3 szklanki mąki jaglanej
      2 szklanki mąki z tapioki
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej

      MIESZANKA 2
      4 szklanki mąki ryżowej
      1 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1 szklanki mąki z tapioki

      MIESZAKA 3
      1 szklanka mąki z ryżu brązowego
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej
      ½ szklanki mąki ryżowej białej
      ½ szklanki mąki z tapioki

      MIESZANKA 4
      3 szklanki mąki z brązowego ryżu
      3 szklanki mąki sorgo
      1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
      1½ szklanki mąki maranta

  6. Aga_cherek pisze:

    Czym można zastąpić cukier?

  7. Kasia pisze:

    Czy można użyć mąki jaglanej lub pełnoziarnistej pszennej? Jeśli tak w jakiej ilości? Pozdr Kasia

  8. Wiola pisze:

    Kingo a czy mogę czymś zastąpić jajko? Jestem na nie uczulona a bardzo miałabym ochotę na te placuszki :(

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel