Owsiankowe crème brûlée

Są takie poranki kiedy nie potrafię wstać z łóżka. Walczę o każdą minutę sam na sam z pościelą. Najczęściej w tej chwili po mojej głowie biegają dwa rodzaje myśli. Najpierw  zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, czy może przypadkiem nie jest to niedziela. Kiedy orientuję się że jednak to jeszcze nie ten czas, pojawia się rozczarowanie i kombinacja. Zaczynam wewnętrzną walkę: zostać w łóżku kolejne 5 minut czy zmusić się i wstać, ruszyć do biegu, do pracy, na zakupy itd. I tak przepychają się w moim umyśle różne pomysły nie dając dalej spać. Jednak kiedy mojej głowie zaczyna wtórować żołądek wstaję bez zastanowienia i pędzę do kuchni. Każdy poranek to nowe, pyszne śniadanie takie np jak owsiankowe crème brûlée. Czasami przygotowuję je nocą, a rano tylko wykańczam, czasami szybko robię ją rano i zjadam jeszcze lekko ciepłe. Podaję też na deser, ku zdziwieniu gości co to za wyjątkowe danie!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
 1 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 laska wanilii
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 skórka starta z cytryny
 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
 świeże owoce (ja wybrałam maliny)

1

Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.

2

Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.

3

Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)

4

Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)

5

Podawać z sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
 1 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 laska wanilii
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 skórka starta z cytryny
 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
 świeże owoce (ja wybrałam maliny)

Przygotowanie

1

Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.

2

Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.

3

Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)

4

Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)

5

Podawać z sezonowymi owocami.

Owsiankowe crème brûlée

 

(Wyświetlono 3 286 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

26 komentarzy

  1. Magda 10 kwietnia 2018 o 10:22

    Wspaniała alternatywa dla moich nudnych owsianek. Zmotywowałaś mnie, od jutra zacznę wstawać wcześniej i przygotowywać sobie takie cuda. Od samego patrzenia poprawia się nastrój.

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. angela 28 stycznia 2018 o 20:32

    To jest najpiękniejszy blog, ze zdrowymi przepisami.. właśnie zrobiłam duże zakupy i zamierzam bardzo dużo przepisów wyprobować.. cieszę się, że są zdrowe ponieważ cały czas jestem na diecie … Gratuluję pięknego talentu

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:04

      aaaaa jak mi miło 🙂 bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 zapraszam często 🙂

      Odpowiedz
  3. Agatah 26 lipca 2017 o 15:18

    Czy mozna uzyc cukru kokosowego?

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:31

      tak oczywiście

      Odpowiedz
  4. Marta 9 marca 2017 o 12:35

    Lekko przypalone płatki i palec 😉 (takie są poczatki bawienia się palnikiem pierwszy raz 😀 ) Zrobiłam na zwyklym mleku ale i tak jest przepyszne 🙂 dziękuję Ci za ten przepis 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:12

      Marta świat kulinariów to świat wielkiej przygody. Wspaniale że jesteś w nim ze mną 🙂 dzięki za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  5. Kasia 28 stycznia 2017 o 18:39

    Pani Kingo można zastąpić mleko migdałowe mlekiem kokosowym ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 stycznia 2017 o 10:36

      oczywiście 🙂
      PS. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  6. Izabela 22 listopada 2016 o 15:10

    Kochana Kingo. Mleko migdałowe zastąpie kokosowym, a czy cukier, który jest potrzebny na wierzch do opalenia mogę zastąpić ksylitolem? Chcę zrobić ten bajeczny deser synkowi, a nie podaję mu białego cukru.

    Odpowiedz
    1. admin 22 listopada 2016 o 16:49

      Izabelo niestety ksylitol się nie karmelizuje

      Odpowiedz
  7. Izabela 26 października 2016 o 10:46

    Witam. Często czytam o gotowaniu mleka migdałowego. Nie powinno sie go gotować, gdyż wtedy wydzielają się szkodliwe substancje. Nie powinno się też używać migdałów do pieczenia ciast, i absolutnie nie zalewamy migdałów ze skórką gorąca woda by potem je obrać….ja zalewam zimną na noc, i rano super się obiera! Migdały są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem gorącej temperatury zamieniają się w bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans!

    Odpowiedz
    1. admin 26 października 2016 o 11:43

      Izabelo dziękuję Ci za cenne informację. Z ciekawości zgłębię ten temat. Lubię takie komenatrze ponieważ uważam że wszyscy uczymy się od siebie na wzajem. Dziękuję :*

      Odpowiedz
  8. Magda 4 października 2016 o 12:39

    Kingo, zmieniłaś kolor włosów? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 4 października 2016 o 18:12

      nie 🙂 na zdjęciach moja siostra Maja która jest blondynką 🙂

      Odpowiedz
  9. Sylwia 22 września 2016 o 18:05

    A co ze starta skorka z cytryny ?? Bo w skladnikach jest, ale w „Przygotowaniu” ani slowka o niej 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 19:05

      dodatkowo dla smaku, aromatu i efektu wizualnego 🙂

      Odpowiedz
  10. Magda 22 września 2016 o 12:51

    Świetne! Wlasnie skończyłam jeść..niesamowity smak..szczególnie z malinami 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 19:03

      aaaaaa super! dziękuję :*

      Odpowiedz
  11. STS 21 września 2016 o 20:09

    O kurcze, wypróbuję na pewno!

    Odpowiedz
    1. admin 22 września 2016 o 19:01

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  12. mary 20 września 2016 o 15:29

    świetny przepis! Muszę spróbować, dzięki za inspiracje 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2016 o 16:32

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  13. Ulka 17 września 2016 o 12:44

    mmm aż chce się spróbować. Super pomysł na drugie śniadanie!

    Odpowiedz
    1. admin 19 września 2016 o 10:07

      polecam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.