Zawsze w mojej kuchni jest miejsce dla jajek, mleka i mąki. Mając te 3 składniki w domu jesteś w stanie przetrwać. Ostatnimi czasy bardzo dużo podróżuję, do domu wracamy po kilu dniach i zazwyczaj nocą. W dni wypełnione pracą nie ma czasu i chęci na zakupy. W pierwszy poranek po po powrocie zazwyczaj ratuję się naleśnikami, omletami, pancakes. Dziś przedstawiam Wam mojego faworyta – Dutch Baby – czyli pieczony naleśnik. Niezwykle spektakularny w piekarniku, przygasza trochę po kilku minutach od opuszczenia go. Zachowuje się jak suflet – pięknie wyrasta po czym majestatycznie opada. Jednak jest jedna zaleta w porównaniu do poprzednika – on zawsze się udaje! Oryginalny przepis składa się z mąki pszennej, masła i cukru. Ja dziś przedstawiam Wam moją wersję – jak zwykle lżejszą i jak zwykle pyszniejszą – zresztą zobaczcie sami.
Ilość porcji: 1 duża porcja
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki:
Przygotowanie:
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Muszę zapytać – czy mąkę razową można zastąpić np. mąką ryżową?
można tylko należy zmienić proporcje – na razie ciężko mi określić jak ponieważ muszę to przetestować. Mąka ryżowa powoduje sypkość ciasta dlatego dodałabym jedno jajko więcej aby nawilżyć i uelastycznić finalnie cały naleśnik
O właśnie…Kinguś jaką mąką bezglutenową zastąpić pszenną?
gryczana lub z mielonych migdałów. Co do koksowej będę dopiero robiła testy gdyż muszę znacznie zmienić proporcje
Witam, chciałam zapytać o średnicę patelni bo nie posiadam żeliwne i nie wiem jak duże naczynie żaroodporne przygotować.
Olej kokosowy czasami ciężko znaleźć, ale na szczęście widziałem ostatnio w POLOmarkecie. Ciasto wygląda przepysznie, ciekawe czy tak samo smakuje
Rewelacja! Zawsze w sobotę na śniadanko mamy omleciki, teraz dołączył do nich Dutch Baby:). Czasami używam mąki owsianej zamiast razowej i wychodzi przepyszny! Mój 14 miesięczny synek zajada.
uwielbiam takie komentarze
– dziękuję za wypróbowanie 
czy udała się próbą z mąki kokosowej? chętnie bym zrobiła z takiej lub innej bezglutenowej znając proporcje.
Ada jeszcze nie robiłam postaram się w tym tygodniu – myślę że spokojnie się uda gdyż ten naleśnik rośnie na jajkach – polecam dodać tylko o połowę mniej maki kokosowej
i jak próby z mąką kokosową?
Od dziś jedno z moich ulubionych śniadań!
Jaki jest sens pisania książki skoro są w niej te same przepisy co na blogu?To nie jest złośliwe pytanie, doceniam piękne zdjęcia i super przepisy, urodę również?
Marto napisałam już 3 książki z czego 1 jest z przepisami z bloga – to odpowiedź na prośby innych osób które lubią przepisy w formie papierowej. Poza tym taką książką mogę dotrzeć również do osób które nie używają internetu. Oczywiście w mojej książce „Dieta ze smakiem” jasno opisuję na 4 stronie że książka zawiera przepisy z mojego bloga. Przepisy z pozostałych książek nie są dostępne w sieci tylko w tych publikacjach.
Tak z ciekawości, taki jeden naleśnik to jedna porcja? Czy jest podzielny np. dla dwóch osób na śniadanie?
jest to jedna porcja dla bardzo głodnej osoby
lub 2 porcje jeżeli dodamy więcej owoców 