Dutch Baby czyli pieczony

Zawsze w mojej kuchni jest miejsce dla jajek, mleka i mąki. Mając te 3 składniki w domu jesteś w stanie przetrwać. Ostatnimi czasy bardzo dużo podróżuję, do domu wracamy po kilu dniach i zazwyczaj nocą. W dni wypełnione pracą nie ma czasu i chęci na zakupy. W pierwszy poranek po po powrocie zazwyczaj ratuję się naleśnikami, omletami, pancakes. Dziś przedstawiam Wam mojego faworyta – Dutch Baby – czyli pieczony naleśnik. Niezwykle spektakularny w piekarniku, przygasza trochę po kilku minutach od opuszczenia go. Zachowuje się jak suflet – pięknie wyrasta po czym majestatycznie opada. Jednak jest jedna zaleta w porównaniu do poprzednika – on zawsze się udaje! Oryginalny przepis składa się z mąki pszennej, masła i cukru. Ja dziś przedstawiam Wam moją wersję – jak zwykle lżejszą i jak zwykle pyszniejszą :) – zresztą zobaczcie sami.

Dutch Baby czyli pieczony



Ilość porcji: 1 duża porcja
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • ½ szklanki maki pszennej razowej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • do podania: cukier puder, sezonowe owoce

Przygotowanie:

  1.  Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.
  2. Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).
  3. Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.
  4. Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.
  5. Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.







6 Responses

  1. Doms pisze:

    Muszę zapytać – czy mąkę razową można zastąpić np. mąką ryżową? :)

    • admin admin pisze:

      można tylko należy zmienić proporcje – na razie ciężko mi określić jak ponieważ muszę to przetestować. Mąka ryżowa powoduje sypkość ciasta dlatego dodałabym jedno jajko więcej aby nawilżyć i uelastycznić finalnie cały naleśnik

  2. @mum_ewka_konewka pisze:

    O właśnie…Kinguś jaką mąką bezglutenową zastąpić pszenną?

  3. Kamila pisze:

    Witam, chciałam zapytać o średnicę patelni bo nie posiadam żeliwne i nie wiem jak duże naczynie żaroodporne przygotować.

  4. marasny pisze:

    Olej kokosowy czasami ciężko znaleźć, ale na szczęście widziałem ostatnio w POLOmarkecie. Ciasto wygląda przepysznie, ciekawe czy tak samo smakuje

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel