Czekoladowy chleb z cukinii

 

Zanurzyć się w nim i poczuć tą czekoladową moc. Ten stan, kiedy masz ochotę na kawałek czegoś słodkiego, treściwego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia.
Cudownie wilgotny i rozpływający się w ustach. Dozwolona pokusa! Dziś przepis na czekoladowy chlebek z cukinii. Skrywa w sobie wszystko to o czym piszę, a
przy tym kusi łatwością przygotowania i niebywałym smakiem.

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje dostosowanie właściwości rodzimego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).
Jak wypada skład oleju rzepakowego na tle innych popularnych tłuszczów? Otóż uważana często za najbardziej wartościowy z nich oliwa z oliwek zawiera aż 10 razy mniej kwasów Omega-3 niż olej rzepakowy. Olej słonecznikowy zaś ma ich tylko śladowe ilości. Podobnie z kwasami Omega-6 – tu rzepakowy przewyższa oliwę ponad dwukrotnie. Proporcje Omega-6 do Omega-3 w oliwie wynoszą 9:1, a w oleju słonecznikowym >136:1, podczas gdy, jak wspominałam, olej rzepakowy legitymujesię idealnym „dwa do jednego”¹. Podobnie rzecz ma się z kwasami nasyconymi, tymi, których nasze pożywienie powinno zawierać jak najmniej: tu olej rzepakowy znów wiedzie prym jako ten, który
w swoim składzie ma ich dwukrotnie mniej niż obaj porównywani konkurenci i spełnia wymóg oleju „niskonasyconego”.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/porownanie-olejow-roslinnych/

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 1 ¾ szklanki  mąki gryczanej
 ½ szklanki kakao
 1 ½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
 2 jajka
 ¼ szklanki mleka
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
 1 łyżka soku z cytryny

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.

4

W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.

5

Do mokrej mikstury dodać  suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.

6

Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)

7

Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.

Możliwości:
8

Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.

9

Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 1 ¾ szklanki  mąki gryczanej
 ½ szklanki kakao
 1 ½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
 2 jajka
 ¼ szklanki mleka
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.

4

W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.

5

Do mokrej mikstury dodać  suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.

6

Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)

7

Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.

Możliwości:
8

Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.

9

Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili

Czekoladowy chleb z cukinii

(Wyświetlono 7 019 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

54 komentarzy

  1. Basia 8 maja 2019 o 15:36

    Zrobione z mąki jaglanej, pycha ?

    Odpowiedz
  2. Dorota 9 lutego 2019 o 21:22

    A czy może być mąka owsiana ?

    Odpowiedz
    1. admin 11 lutego 2019 o 16:45

      tak ale nalezy dodać jej mniej gdyż jest bardzo chłonna

      Odpowiedz
  3. Madziunn 3 lutego 2019 o 18:43

    Kingo,
    jestem słaba w pieczeniu, szczególnie, że mieszkam w górach, nic mi nie wychodzi. Zrobiłam Twój fit tort – żenada mi z tego wyszła, ale się nie poddaję i zrobiłam ten chlebek z cukinii! Mniaaam, nie urósł zbytnio, ale smak – przepyszny, nawet mój mąż zachwycony, co się często nie zdarza! Bardzo Ci dziękuję i dziękuję za tego bloga, uwielbiam go i chcę wypróbować najwięcej przepisów! Nie poddam się!

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:29

      aaaa cudownie nawet nie wiesz ile radości dają mi takie słowa 🙂 kochana korzystaj do woli 🙂 .

      Odpowiedz
  4. Magda 29 listopada 2018 o 09:07

    Przepraszam za literówki 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda 29 listopada 2018 o 09:06

    Czy mokę gryczana można zastąpić kokosową albo kukurydzianą? jeżeli tak to w jakich proporcjach?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:09

      można kokosową ale dajemy jej połowę podanej proporcji

      Odpowiedz
      1. Magda 1 grudnia 2018 o 10:37

        Dziekuje

        Odpowiedz
  6. Marcin 1 maja 2018 o 15:45

    A czy można pominąć cukier ???

    Odpowiedz
    1. admin 8 maja 2018 o 10:34

      można – polecam dodać wtedy kilka daktyli

      Odpowiedz
  7. Marta Małgorzata 1 marca 2018 o 22:20

    Wyszło znakomicie! Zastanawiam się tylko, czy że startej cukinii należy odcisnąć wodę? Ja tak zrobiłam, choć może niepotrzebnie, bo chlebek okazał się raczej suchy, nie wilgotny. Mimo wszystko przyjemna konsystencja i doskonały smak. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:04

      to wszystko zależy od warzywa – jeżeli jest bardzo soczyste należy odsączyć. Jeżeli czujemy, że jest wilgotna, ale nie puszcza soku – to taką używamy bez odciskania.

      Odpowiedz
      1. Marta Małgorzata 5 marca 2018 o 11:52

        Dziękuję ❤

        Odpowiedz
  8. Lena 8 stycznia 2018 o 05:14

    Chlebek jest przepyszny!!!!! Po prostu rewelacja? masa była dość gęsta i obawiałam się, że nie wyrośnie, ale nic z tych rzecy. Wyszło wspaniałe, pachnące i ta chrupiąca skórka tuż po upieczeniu… mniam. Polecam w 100% w szczególności dla czekoladoholików i fanów cukini ? Kinga wielke dzięki za ten przepis ?? oby więcej takich w nowym roku ?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:10

      uwielbiam takie wiadomości 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  9. Justyna 23 września 2017 o 14:02

    Chlebek pychotka,nie dałam siemienia a mąkę gryczaną zamieniłam na orkiszową razową.Polecam.

    Odpowiedz
  10. Bogna 15 sierpnia 2017 o 22:45

    Czy make gryczana mozna zastapic zwykla pszenna i czy mozna pominac mielone siemie lniane? A piekarnik ustawiamy gora – dol czy termoobieg?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:29

      piekarnik ustawiamy góra-dół
      można pominąć siemię
      mąkę można zamienić na zwykłą pszenna 🙂

      Odpowiedz
  11. Weronika 18 lipca 2017 o 22:01

    Czy mąka ryżowa będzie okej ? ☺️

    Odpowiedz
    1. admin 19 lipca 2017 o 12:35

      najlepiej wymieszać ją z inną mąką gdyż sama spowoduje, że ciasto będzie suche i kruche

      Odpowiedz
  12. Ewa 14 marca 2017 o 11:45

    chlebek pychotka z czym najlepiej go podawac?;-)))

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2017 o 19:45

      ja uwielbiam z powidłami 🙂 polecam też np. lemon curd czy jogurt waniliowy ze świeżymi owocami

      Odpowiedz
      1. Sabina 5 grudnia 2019 o 10:09

        Chlebek super 🙂 Jednak zastanawiam się, dlaczego podczas mieszania składników suchych z mokrymi, musiałam dodać wodę bo konsystencja była tak zbita, że nie mogłam wymieszać. Proporcje składników zachowałam, masz może pomysł co mogło pójść nie tak? Po upieczeniu chlebek w smaku przypomina mi trochę babkę piaskową, nie jest kruchy ale można wyczuć taki piasek podczas jedzenia, czy tak ma być? Nigdy nie używałam mąki gryczanej, wiec nie wiem:) Prócz tego chlebek super, najbardziej nam smakuje posmarowany dżemem bez cukru, np. z czarnej porzeczki. Kwaskowa nuta bardzo do niego pasuje 🙂 Pozdrawiam!

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:33

          chlebek powinen być wilgotny w środku – może cukinia była zbyt „sucha”

          Odpowiedz
  13. Agata 27 lutego 2017 o 13:32

    Czy można użyć mąki owsianej?

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:46

      tak ale polecam dodać jej nieco mniej ponieważ jest bardzo chłonna i ciasto może wyjść suche

      Odpowiedz
  14. Judyta 25 stycznia 2017 o 19:03

    Do kawy jako deser tez będzie dobry? Zwiekszyć ilość cukru?

    Odpowiedz
    1. admin 26 stycznia 2017 o 16:44

      tak do kawy jako deser jak najbardziej – nie trzeba dodawać więcej cukru

      Odpowiedz
  15. Agnieszka 13 grudnia 2016 o 16:09

    o rany! lece do sklepu po czekoladę!! dwa razy więcej niż potrzeba, resztę zjem!

    Odpowiedz
    1. admin 13 grudnia 2016 o 18:30

      🙂

      Odpowiedz
  16. Kasia 21 października 2016 o 17:50

    Chlebek wyszedł niesamowity! Palce lizać 😉

    Odpowiedz
    1. admin 21 października 2016 o 18:01

      KAsiu bardzo się cieszę że się udał i że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  17. Kasia 15 października 2016 o 22:31

    Hej, planuję zrobić chlebek na śniadanie dla całej rodzinki tylko nie mam czekolady 🙁 czy można zastąpić kakao? I jeśli tak to ile go dodać?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 13:33

      Kasiu czekoladę możesz pominąć 🙂

      Odpowiedz
  18. Sonia 1 października 2016 o 08:49

    Chlebekw wyszedł pyszny, ale czas przygotowania mocno zaniżony. Przygotowanie zajęło mi około pół godziny. Następnym razem spróbuję z inną mąką 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 października 2016 o 18:55

      Mąka gryczana jest zdecydowanie wyczuwalna w tym przepisie. Kochana przyznam szczerze że nawet włączam stoper jak przygotowuje przepisy i tu wyszło mi około 9 minut 🙂

      Odpowiedz
  19. Olga 29 września 2016 o 13:55

    Pycha! Nikt z próbujących nie wyczuł, że to ciasto z cukinią 🙂 Bardzo dobre!

    Odpowiedz
    1. admin 1 października 2016 o 18:57

      bardzo się cieszę! przyznam że testowałam te ciasto na mężu i też się nie zorientował 🙂

      Odpowiedz
  20. Maja 27 września 2016 o 20:04

    Jakiej firmy polecasz dobrej jakości olej rzepakowy? Jest tego sporo w sklepach, a nie wiem który jest tym prawdziwym olejem rzepakowym 😉 z góry dziękuję za informacje

    Odpowiedz
      1. Maja 29 września 2016 o 15:03

        Bardzo dziękuję 🙂 a gdzie mogę kupić ten z góry św. Wawrzyńca?

        Odpowiedz
        1. admin 1 października 2016 o 18:57

          w Internecie lub w dobrych delikatesach

          Odpowiedz
  21. Aleksandra 27 września 2016 o 14:18

    Zamiast oleju rzepakowego użyję kokosowego, czy jeśli mam go w postaci stałej wystarczą 3-4 łyżki? Czy lepiej dodać więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź, już nie mogę się doczekać !! wygląda rewelacyjnie:)

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 16:17

      najlepeij dodadaj w postaci płynnej tak jak piszesz około 3-4 łyżek w formie stałej przed rozpuszczeniem 🙂

      Odpowiedz
  22. cesiu 27 września 2016 o 12:00

    Mąkę gryczaną zastąpiłem pszenną i nie dodałem psyllium i chleb wyszedł genialny (po prostu nie miałem tego w domu). Wilgotny, świetny w smaku, lekko słodki. Tylko piekł się 10 minut dłużej, ale to pewnie kwestia piekarnika.

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 16:18

      bardzo się cieszę! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  23. Małgosia 27 września 2016 o 10:49

    Czy mogę zastąpić czymś jajka?

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 16:18

      tak rozgniecionym bananem lub siemieniem lnianym

      Odpowiedz
  24. kopciuszek 26 września 2016 o 23:14

    Można a właściwie powinno się zmielić kasze gryczaną nie palona na mąkę w blenderze lub młynku do kawy , wtedy mamy pewność że mamy najwyższej jakości i bez zanieczyszczeń i 100 % mąkę gryczaną . Ja tylko w taki sposób robię mąkę gryczaną ?

    Odpowiedz
    1. Anita 26 września 2016 o 23:47

      Super! Bardzo dziękuję 🙂 Na pewno zrobię i się pochwalę :))

      Odpowiedz
    2. admin 27 września 2016 o 00:09

      dziękuję za szybką i fachową odpowiedź na zadane pytanie 🙂

      Odpowiedz
  25. Anita 26 września 2016 o 19:51

    Mąka gryczana czyli mogę zmielić w młynku kaszę gryczaną niepaloną?

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 00:11

      dokładnie tak 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.