Czekoladowy chleb z cukinii

 

Zanurzyć się w nim i poczuć tą czekoladową moc. Ten stan, kiedy masz ochotę na kawałek czegoś słodkiego, treściwego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia.
Cudownie wilgotny i rozpływający się w ustach. Dozwolona pokusa! Dziś przepis na czekoladowy chlebek z cukinii. Skrywa w sobie wszystko to o czym piszę, a
przy tym kusi łatwością przygotowania i niebywałym smakiem.

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje dostosowanie właściwości rodzimego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).
Jak wypada skład oleju rzepakowego na tle innych popularnych tłuszczów? Otóż uważana często za najbardziej wartościowy z nich oliwa z oliwek zawiera aż 10 razy mniej kwasów Omega-3 niż olej rzepakowy. Olej słonecznikowy zaś ma ich tylko śladowe ilości. Podobnie z kwasami Omega-6 – tu rzepakowy przewyższa oliwę ponad dwukrotnie. Proporcje Omega-6 do Omega-3 w oliwie wynoszą 9:1, a w oleju słonecznikowym >136:1, podczas gdy, jak wspominałam, olej rzepakowy legitymujesię idealnym „dwa do jednego”¹. Podobnie rzecz ma się z kwasami nasyconymi, tymi, których nasze pożywienie powinno zawierać jak najmniej: tu olej rzepakowy znów wiedzie prym jako ten, który
w swoim składzie ma ich dwukrotnie mniej niż obaj porównywani konkurenci i spełnia wymóg oleju „niskonasyconego”.

¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/porownanie-olejow-roslinnych/

Czekoladowy chleb z cukinii



Ilość porcji: 12-15 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 70-80 minut

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki  mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  •  ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
  4. W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
  5. Do mokrej mikstury dodać  suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
  6. Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać – tylko do połączenia składników)
  7. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.

MOŻLIWOŚCI:

  • Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
  • Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili







31 Responses

  1. Anita pisze:

    Mąka gryczana czyli mogę zmielić w młynku kaszę gryczaną niepaloną?

  2. kopciuszek pisze:

    Można a właściwie powinno się zmielić kasze gryczaną nie palona na mąkę w blenderze lub młynku do kawy , wtedy mamy pewność że mamy najwyższej jakości i bez zanieczyszczeń i 100 % mąkę gryczaną . Ja tylko w taki sposób robię mąkę gryczaną 😀

  3. Małgosia pisze:

    Czy mogę zastąpić czymś jajka?

  4. cesiu pisze:

    Mąkę gryczaną zastąpiłem pszenną i nie dodałem psyllium i chleb wyszedł genialny (po prostu nie miałem tego w domu). Wilgotny, świetny w smaku, lekko słodki. Tylko piekł się 10 minut dłużej, ale to pewnie kwestia piekarnika.

  5. Aleksandra pisze:

    Zamiast oleju rzepakowego użyję kokosowego, czy jeśli mam go w postaci stałej wystarczą 3-4 łyżki? Czy lepiej dodać więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź, już nie mogę się doczekać !! wygląda rewelacyjnie:)

  6. Maja pisze:

    Jakiej firmy polecasz dobrej jakości olej rzepakowy? Jest tego sporo w sklepach, a nie wiem który jest tym prawdziwym olejem rzepakowym 😉 z góry dziękuję za informacje

  7. Olga pisze:

    Pycha! Nikt z próbujących nie wyczuł, że to ciasto z cukinią :) Bardzo dobre!

  8. Sonia pisze:

    Chlebekw wyszedł pyszny, ale czas przygotowania mocno zaniżony. Przygotowanie zajęło mi około pół godziny. Następnym razem spróbuję z inną mąką :)

    • admin admin pisze:

      Mąka gryczana jest zdecydowanie wyczuwalna w tym przepisie. Kochana przyznam szczerze że nawet włączam stoper jak przygotowuje przepisy i tu wyszło mi około 9 minut :)

  9. Kasia pisze:

    Hej, planuję zrobić chlebek na śniadanie dla całej rodzinki tylko nie mam czekolady :( czy można zastąpić kakao? I jeśli tak to ile go dodać?
    Pozdrawiam

  10. Kasia pisze:

    Chlebek wyszedł niesamowity! Palce lizać 😉

  11. Agnieszka pisze:

    o rany! lece do sklepu po czekoladę!! dwa razy więcej niż potrzeba, resztę zjem!

  12. Judyta pisze:

    Do kawy jako deser tez będzie dobry? Zwiekszyć ilość cukru?

  13. Agata pisze:

    Czy można użyć mąki owsianej?

  14. Ewa pisze:

    chlebek pychotka z czym najlepiej go podawac?;-)))

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel