Burrito z wieprzowiną i warzywami

Dni mijają tak szybko jak pojawiła się jesień. Każdy dzień spędzam albo przed komputerem albo przed aparatem, gotując lub podróżując.  Cieszę się z każdej minuty którą daje mi moja praca. Wiem, że nie zmieniłabym nic w moim życiu. Wszystko co się dzieje zawsze zależne jest od nas. To my musimy zmienić nastawienie do sytuacji, ludzi lub rzeczy bo to my jesteśmy odpowiedzialni za każdą z tych relacji. Dopiero kiedy to zrozumiałam zaczęłam inaczej postrzegać świat. Teraz mam w sobie więcej zrozumienia, cierpliwości, spokoju, akceptacji i tolerancji.

Kochani powtarzam bardzo oklepane słowa: „KARMA WRACA” – częstujcie dobrem wszystkich.

Dziś mam dla Was przepis na ekspresową przekąskę, lekki obiad lub po prostu kolację.  Burrito z wieprzowiną i warzywami – prawdziwe rożki szczęścia – ekspresowe i pyszne. Można użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Spróbujcie wersji z wołowiną, rybą lub krewetkami. Po prostu podzielcie się dobrem!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 tortille pszenne lub razowe
 2 plastry schabu
 1 pomidor
 ½ czerwonej papryki
 2 garście świeżego szpinaku baby
 1 pomidor
 3 łyżki cebuli dymki
 3 zielone papryczki
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka musztardy

1

Mięso umyć i osuszyć, każdy plaster oprószyć solą i słodką papryką.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i na niej obsmażyć schab po 5 minuty z każdej strony.

3

Mięso odłożyć i pokroić w paski.

4

W miseczce wymieszać pozostałą oliwę z musztardą, solą i pieprzem.

5

Warzywa wyłożyć do miski tj. szpinak, posiekaną dymkę, posiekane zielone papryczki i pokrojony w ćwierki pomidor oraz w paski paprykę. Całość polać przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszać.

6

Na suchą patelnię wyłożyć placek tortilli i podpiec go przez 2 minuty z każdej strony.

7

Placek przenieść na talerz, na jego środek wyłożyć warzywa, a następnie mięso. To samo zrobić z drugim plackiem. Całość zawinąć. Podawać z Ajvarem lub jogurtem z czosnkiem i ziołami.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 2 tortille pszenne lub razowe
 2 plastry schabu
 1 pomidor
 ½ czerwonej papryki
 2 garście świeżego szpinaku baby
 1 pomidor
 3 łyżki cebuli dymki
 3 zielone papryczki
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

1

Mięso umyć i osuszyć, każdy plaster oprószyć solą i słodką papryką.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i na niej obsmażyć schab po 5 minuty z każdej strony.

3

Mięso odłożyć i pokroić w paski.

4

W miseczce wymieszać pozostałą oliwę z musztardą, solą i pieprzem.

5

Warzywa wyłożyć do miski tj. szpinak, posiekaną dymkę, posiekane zielone papryczki i pokrojony w ćwierki pomidor oraz w paski paprykę. Całość polać przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszać.

6

Na suchą patelnię wyłożyć placek tortilli i podpiec go przez 2 minuty z każdej strony.

7

Placek przenieść na talerz, na jego środek wyłożyć warzywa, a następnie mięso. To samo zrobić z drugim plackiem. Całość zawinąć. Podawać z Ajvarem lub jogurtem z czosnkiem i ziołami.

Burrito z wieprzowiną i warzywami

(Wyświetlono 1 717 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Patryk 25 października 2018 o 09:51

    Super, takie burito lubię jeść albo tortille też można sobie napakować czego się lubi do tego placka i powiem szczerze że bardzo proste i szybkie dania są takie, burrito bardzo lubię.

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.