Burrito z wieprzowiną i warzywami

Dni mijają tak szybko jak pojawiła się jesień. Każdy dzień spędzam albo przed komputerem albo przed aparatem, gotując lub podróżując.  Cieszę się z każdej minuty którą daje mi moja praca. Wiem, że nie zmieniłabym nic w moim życiu. Wszystko co się dzieje zawsze zależne jest od nas. To my musimy zmienić nastawienie do sytuacji, ludzi lub rzeczy bo to my jesteśmy odpowiedzialni za każdą z tych relacji. Dopiero kiedy to zrozumiałam zaczęłam inaczej postrzegać świat. Teraz mam w sobie więcej zrozumienia, cierpliwości, spokoju, akceptacji i tolerancji.

Kochani powtarzam bardzo oklepane słowa: „KARMA WRACA” – częstujcie dobrem wszystkich.

Dziś mam dla Was przepis na ekspresową przekąskę, lekki obiad lub po prostu kolację.  Burrito z wieprzowiną i warzywami – prawdziwe rożki szczęścia – ekspresowe i pyszne. Można użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Spróbujcie wersji z wołowiną, rybą lub krewetkami. Po prostu podzielcie się dobrem!

Burrito z wieprzowiną i warzywami



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ------------
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  •  2 tortille pszenne lub razowe
  •  2 plastry schabu
  •  1 pomidor
  •  ½ czerwonej papryki
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 1 pomidor
  •  3 łyżki cebuli dymki
  •  3 zielone papryczki
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć, każdy plaster oprószyć solą i słodką papryką.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i na niej obsmażyć schab po 5 minuty z każdej strony.
  3. Mięso odłożyć i pokroić w paski.
  4. W miseczce wymieszać pozostałą oliwę z musztardą, solą i pieprzem.
  5. Warzywa wyłożyć do miski tj. szpinak, posiekaną dymkę, posiekane zielone papryczki i pokrojony w ćwierki pomidor oraz w paski paprykę. Całość polać przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszać.
  6. Na suchą patelnię wyłożyć placek tortilli i podpiec go przez 2 minuty z każdej strony.
  7. Placek przenieść na talerz, na jego środek wyłożyć warzywa, a następnie mięso. To samo zrobić z drugim plackiem. Całość zawinąć. Podawać z Ajvarem lub jogurtem z czosnkiem i ziołami.







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel