Sałatka z czarnej soczewicy

Jestem ogromną fanką kasz, ziaren, strączków i nasion. Dzisiejsza sałatka jest tego dowodem. W moim domu jest mnóstwo płóciennych worków z różnymi ziarnami – używam ich do dań głównych, na słodko i do sałatek. Soczewica beleuga to zdecydowanie moja faworytka. Jedyny jej mankament to to, że dłużej się ją gotuje. Przygotowuję wtedy większą ilość i mrożę aby dodać np. do zupy.  Na ciepło jak i na zimno smakuje super. Poza tym przepięknie wygląda na talerzu. Dla odważnych polecam czarną pastę – postaram się ją kiedyś przedstawić na blogu – miksuję czarną soczewicę z tahiną i chili – podaję ze świeżym selerem i ogórkiem lub po prostu na razowym pieczywie. Piszę dla odważnych gdyż większość osób dziwnie reaguje na ten kolor jedzenia, dopiero robiąc kęs doświadcza czegoś wyjątkowego. Tak też jest z tą sałatką. Spróbujcie sami :)

Sałatka z czarnej soczewicy



Ilość porcji: 5-6 porcji
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: -------------
Czas całkowity: 120 minut

Składniki:

  • 200 g czarnej soczewicy beluga
  • 1 brokuł
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść pestek dyni
  • starty ser Pecorino
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • sól i pieprz
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio namoczonej). Gotować ok. 40 min. Wyjąć i ostudzić. (uwaga soczewicę solimy pod koniec gotowania!)
  2. Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Ostudzić.
  3. Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznik z odrobiną soli. Odstawić i wystudzić.
  4. Przygotować dressing. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Soczewicę, brokuły, przekrojone w pól pomidorki umieścić w dużej misce. Dodać podprażony słonecznik, dynię oraz dressing. Całość wymieszać.
  6. Podawać obficie posypane serem Pecorino

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast soczewicy można użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej
  • ser Pecorino można zastąpić parmezanem







8 Responses

  1. MeCooks pisze:

    Bardzo zdrowo i pysznie to mi wyglada :-)

  2. Paulina pisze:

    Czy można czarną soczewiće zastapic czerwona lub zieloną?

  3. Justyna pisze:

    Polecam. Smakuje wyśmienicie. Dziękuję Kingo za inspirację w mojej kuchni. Niejednokrotnie goscilas w moim domu 😉

  4. Marta pisze:

    Witam serdecznie
    Pani Kingo mam pytanie, czy dodaje coć Pani do gotowania soczewicy, aby zachowała taki piękny kolor, moja po ugotowaniu zrobiła się jakby szara :) na smaku nie straciła, ale na wyglądzie owszem
    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      witam, nie dodaję nic do gotowania soczewicy – wszystko tak jak piszę w przepisie. Może miała Pani inna odmianę – moja to małe, okrągłe czarne kuleczki – wiem że jest też odmiana o nieco spłaszczonych takich jak tradycyjna soczewica i wtedy może się ona tak zachowywać podczas gotowania.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel