Eintopf czyli śląski łobiod

Eintopf czytaj ajntop to danie jednogarnkowe, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu. Sama często wracam do niego bo to danie, to według mnie szacunek do jedzenia, który tak bardzo mocno zakorzenił się w tradycji mojego regionu. Tutaj nic się nie wyrzuca – eintopf to pyszne kombinacje jakie daje Twoja lodówka. To kolejny przepis promujący mój ukochany Śląsk i kampanię produktów Zotta. To kolejny przepis wykonany w zupełnie nowej – zdrowszej odsłonie. Obiecuję Ci, że jeżeli skosztujesz łyżkę zakochasz się w tym smaku i danie to będzie często na Twoim stole. Obiecuję Ci, że przepis ten zainspiruję cię do odkrywania tego co kryje Twoja lodówka i tworzenie z tego samych pyszności. Ważne aby wszystkie składniki były świeże i naturalne! Ważne aby zrobić lżejszą wersję wtedy wystarczy zastąpić śmietanę – jogurtem naturalnym Zott. Ja dziś szaleję z warzywami, kaszą i tym fantastycznym nabiałem! Wiwat Śląsk, wiwat smak, wiwat naturalność! A przepis podaj dalej :)

Eintopf czyli śląski łobiod



Ilość porcji: 4-6 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: --------
Czas całkowity: 40 mnut

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 garście groszku
  • garść szpinaku
  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.
  3. Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.
  4. Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.
  5. Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..
  • można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy
  • kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną







2 Responses

  1. Iwona C. pisze:

    Uwielbiam takie „kociołki” :) – często przygotowuję takie dania, nazywam je „przeglądem lodówki”. Nazwa może niezbyt zachęcająca ale jakie pyszności wtedy wychodzą! Ha, nic tylko gotować, dodać aromatycznych ziół, czasami dodaję azjatyckie przyprawy. Zachęcam do spróbowania :).

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel