Owsianka jakiej nie znacie!

Jak odmienić tradycyjną owsiankę? Wierzcie mi – jestem w tym mistrzynią! Niczym Sherlock z lupą szukam najlepszych produktów, jak Kolumb odkrywam nowe smaki i jak „JA” dzielę się z Wami dobrym pomysłem.

Na tym blogu było już kilka wersji kultowej owsianki m.in.: karaibska która urzekła wielu z Was oraz szarlotko-owsianka która okazała się hitem w sieci.

Dziś owsianka z nutą egzotyki bo dodałam do niej owoc marakui, ale wzbogacona o ziarna kakaowca sprawia, że jest absolutnie wyjątkowa. Jej kremowy, lekko słodki smak, przełamany jest chrupkością! Istne szaleństwo na podniebieniu.

Polecam na śniadanie choć przyznam, że często w południe sięgam po taki zestaw gdyż daje mnóstwo energii.

Ziarna kakaowca –  to produkt w 100% naturalny który ma w sobie bogactwo składników odżywczych. Spożywanie ich wpływa korzystnie na układ nerwowy, łagodzi uczucie zmęczenia, dodaje energii, poprawia funkcjonowanie układu krążenia.  Ziarna kakaowca zawierają minerały: potas, wapń, miedź, fosfor. Ponad to wpływają na nasz dobry nastrój. Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczki na dzień.

Owsianka z ziarnami kakowca



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ------------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki ziaren kakaowca
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 2 marakuje

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona siemienia lnianego. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 10 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać więcej wody lub mleka)
  2. Posiekać orzechy i dodać do owsianki wraz z rodzynkami i sokiem z cytryny – wymieszać.
  3. Podawać ciepłe udekorowane miąższem marakui i ziarnami kakaowca.







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel