Lekki sernik czekoladowy

Przepis który dzisiaj Wam przedstawię to wariacja na temat klasycznego – puszystego japońskiego sernika. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się przygotować oryginał. Lekki sernik czekoladowy – jest puszysty za sprawą mocno ubitych białek – tak jak do bezy. Smakuje jak serowa, czekoladowa pianka – będziecie zaskoczeni. Oczywiście moją wersję możecie mocno odchudzić wystarczy użyć twarogu chudego, cukru trzcinowego i oleju kokosowego. Jeżeli nie macie czasu spód można pominąć.

Ostatnio bardzo zasłodziło się na moim blogu. Także fanom wytrawnych smaków – obiecuję już wkrótce prawdziwą „słoną” rewolucję! A tym czasem częstujcie się przepisem.

Lekki sernik czekoladowy



Ilość porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Czas całkowity: 5 godzin

Składniki:

składniki na spód: 

  • ¾ szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody bardzo zimnej (lodowatej)

składniki na masę serową:

  • 6 jajek
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

  1. Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno – boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół
  2. Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.
  3. Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.

Przygotowywanie masy serowej:

  1. Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.
  2. Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.
  3. Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe – ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.
  4. Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).
  5. Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny – najlepiej na całą noc







11 Responses

  1. marta pisze:

    Jutro zmierzę się z tym sernikiem…, wygląda mega apetycznie :)

  2. Alex pisze:

    W jakich temperaturach moge piec w piecyku gazowym bez funkcji gora dol ?

  3. Alex pisze:

    Jeszcze jedno czy szklanka ma u ciebie 250ml ? Dziekuje

  4. DanSki pisze:

    Co to jest woda lodowa? Gdzie ja dostać?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel