Kurczak na sosie pomidorowym

Ostatnio zafascynowana zdrowymi słodkościami zasypałam nimi mój blog, a przecież i ta druga – słona strona ma w sobie tyle smaku. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych letnich przepisów. Danie ekspresowe, niezwykle kolorowe i zdrowe w klimacie śródziemnomorskim. To złocista pierś kurczaka faszerowana greckim serem feta podana na sosie pomidorowym z warzywami. Nic bardziej prostego i tak smakowitego nie da się wymyślić. Uważam, że nie potrzeba w tym daniu żadnych dodatków w postaci ryżu lub ziemniaków. Ono smakuje idealnie tak jak jest. Często zapiekam całość w żeliwnych patelniach tak aby każdy miał od razu swoją porcję. Oczywiście można całość zrobić w naczyniu żaroodpornym. Polecam Wam i jak zwykle liczę na Wasze komentarze jak tylko skosztujecie tego cuda.

 

Kurczak na sosie pomidorowym



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 30 - 35 minut

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • świeże oregano
  • starty parmezanem
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g sera feta
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.
  2. W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.
  3. Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.
  4. Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.
  5. Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.
  6. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.
  7. Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.







28 Responses

  1. Karolina pisze:

    Dziś zrobię! Wygląda pysznie i jestem pewna, że mój mąż będzie bardzo zadowolony :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

  2. Beata pisze:

    Fajny przepis. W jakiej temperaturze i czy pod przykryciem piec

  3. Hanula pisze:

    Mmmmmm zapach podczas pieczenia obłędny;-)
    zrobiłam na urodzinowa kolacje – goście zachwyceni!!!!
    Pozdrowionka

  4. Justyna pisze:

    wygląda świetnie! ale ja zamiast parmezanu dodam mozzarelli, ostatnio mój obowiązkowy produkt :)

  5. Blanka pisze:

    Danie super ale feta mi się zwazyla ?czy ktoś ma pomysł dlaczego?

  6. Michal pisze:

    Hej a co to jest tak wlasciwie ta pulpa pomidorowa?

  7. Ema pisze:

    Pyszny! Dzieki za bardzo fajny przepis!

  8. IGA pisze:

    Witam ,dziś ja szaleje z tym przepisem na pierść!Tylko takie składniku udało mi się dziś skomponować nie wychodząc z domu :) Myślę ,że będzie pysznie! Wygląda pysznie ! inne przepisy też!

  9. Paulina pisze:

    Absolutnie fantastyczne! Niesamowicie łatwe i szybkie do wykonania a w dodatku pierwszorzędne w smaku. Polecam gorąco i dziękuję za kolejny genialny przepis do kolekcji!

  10. gosia pisze:

    Może głupie pytanie, ale ten ser feta to ma być plaster włożony do piersi przeciętej jak bułka? bo na zdjęciu w ogóle nie widać żeby tam była gdzieś feta.

    • admin admin pisze:

      Gosiu ja robie szpicem noża ok 2 cm nacięcie od najgrubszej strony piersi i faszeruje trochę mniejszym kawałkiem fety.

  11. Iwona pisze:

    Pyszne to danie tylko czy warzywa powinny być takie mocno aldente? Piekłam 30 minut. Kurczak się upiekł ale warzywa były chrupiące jeszcze. Zastanawiam się czy to z moim piekarnikiem jest coś nie tak czy tak ma być? Dzięki Tobie poznałam smak samego oregano! Najczęściej używałam mieszkanki ziół prowansalskich. Pozdrawiam!

    • admin admin pisze:

      Iwona warzywa mają być aldente ale nie twarde :) następnym razem może cieniej je pokrój

      • Iwona pisze:

        Tak też zrobię. Tak mi zasmakowało to danie, że jutro robię drugie podejście. Pozdrawiam i gratuluję pomysłów na te wszystkie dania!
        Już kilka Twoich przepisów wypróbowałam i wszystko mi bardzo smakowało. Trafiasz idealnie w moje gusta smakowe i mojej rodziny!
        Pozdrawiam !

  12. Michal pisze:

    Cukinię trzeba obrac czy nie?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel